Ο δολοφονικός καύσωνας το Καλοκαίρι 1980. Όταν εξαιτίας του καύσωνα έχασαν την ζωή τους 13 άνθρωποι. Ο δολοφονικός καύσωνας το Καλοκαίρι του 1980 που στέρησε την ζωή σε 13 ανθρώπους.
Το Καλοκαίρι είναι μία όμορφη εποχή. Κάνουμε μπάνιο στην θάλασσα, κανονίζουμε τις διακοπές μας, πηγαίνουμε βόλτες. Όμως το Καλοκαίρι μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο, κυρίως τις ημέρες καύσωνα. Ακόμη και τώρα που υπάρχουν κλιματιστικά και όλα τα απαραίτητα προστατευτικά.
Το Καλοκαίρι του 1980 όμως τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που ερχόταν Καλοκαίρι και ξεκινούσε κάποιος καύσωνας, οι άνθρωποι τρομοκρατούνταν στην ιδέα.
Δείτε ακόμα Όταν οι Αθηναίοι έκαναν τα πρώτα τους μπάνια στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής
Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε για το Καλοκαίρι του 1980 που ο καύσωνας στέρησε την ζωή από 13 ανθρώπους και για ποιον λόγο το Καλοκαίρι τότε ήταν τόσο επικίνδυνο. Διαβάστε παρακάτω:
Για ποιον λόγο τα Καλοκαίρια των παλιών χρόνων ήταν τόσο επικίνδυνα;
Παλιότερα το Καλοκαίρι σήμαινε κίνδυνος θάνατος. Αυτό διότι ο κλιματισμός δεν είχε εξαπλωθεί, τα αυτοκίνητα ήταν περισσότερα από ότι σήμερα και οι ρύποι αυξάνονταν, αφού τα Μέσα μαζικής μεταφοράς δεν ήταν αρκετά κι επειδή τα μεγάλα αστικά κέντρα ήταν από τότε πυκνοκατοικημένα.
Τι συνέβαινε όταν στην Αθήνα εμφανίζονταν καύσωνας και νέφος μαζί;
Η Αθηνά εδώ και αρκετά χρόνια αντιμετωπίζει πρόβλημα με το νέφος. Μάλιστα αντί για να ελεγχθούν τα πράγματα στην Αθήνα, πλέον το νέφος αφορά κι άλλες πόλεις της Ελλάδος. Όταν λοιπόν στην Αθήνα συναντούσες νέφος σε συνδυασμό με καύσωνα τα πράγματα γίνονταν ανυπόφορα.
Όσοι μπορούσαν πήγαιναν για μπάνιο, όμως για να φτάσουν στην παραλία χρησιμοποιούσαν και πάλι το αυτοκίνητο, κάτι που επιβάρυνε την κατάσταση. Επίσης δεν μπορούσες να περπατήσεις 500 μέτρα χωρίς να νιώσεις δυσφορία εξαιτίας του νέφους, της κίνησης και της αφόρητης ζέστης.
Τα άτομα που ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες, που ήταν κυρίως παιδιά, ηλικιωμένοι και εγκυμονούσες προσπαθούσαν να βρουν σκιά και κάτι να δροσιστούν. Έκαναν μέχρι και βουτιές στα σιντριβάνια. Τέλος οι ρυθμοί και η παραγωγικότητα έπεφταν αφού κανείς δεν μπορεί να λειτουργήσει με τόση ζέστη και χωρίς κλιματισμό.
Δείτε ακόμα Η χρονιά που δεν ήρθε το Καλοκαίρι: Χιόνισε τον Ιούνιο και η Ελλάδα είχε 0 βαθμούς Κελσίου
Βέβαια ακόμη και σήμερα οι ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν. Όμως εξαιτίας του κλιματισμού και των αυξημένων μέσων μαζικής μεταφοράς, δεν έχουμε πια ευτυχώς τόσους νεκρούς.
Όταν ο καύσωνας έγινε θανατηφόρος
Τον Ιουλίου του 1987 (19-27 Ιουλίου) έγινε ο φονικότερος καύσωνας της εποχής με την Ελευσίνα να έχει 45 βαθμούς Κελσίου και στη Νέα Φιλαδέλφεια να έχει 44 βαθμούς Κελσίου. Αυτός ο καύσωνας δυστυχώς στέρησε την ζωή αρκετών συμπολιτών μας στην Αττική τότε.
Από την άλλη στις 10 Ιουλίου του 1977 στο Τατόι σημειώθηκαν οι 48 βαθμοί Κελσίου. Επίσης στο διάσημα 20-26 Αυγούστου στα Τρίκαλα ο υδράργυρος έφτασε στους 47,2 και στην Λάρισα τους 45 βαθμούς Κελσίου. Τότε έχασαν την ζωή τους περίπου 600 άτομα.
Στις 17-20 Ιουλίου του 1973 στην Λαμία το θερμόμετρο έδειξε 46,5 και στην Ελευσίνα 46,4. Στις 23-28 Ιουλίου του 2007 στο Άργος το θερμόμετρο έφτασε τους 46,4 και στη Ν. Φιλαδέλφεια 46,2. Εκείνες τις μέρες κάηκε μεγάλο μέρος του Δρυμού της Πάρνηθας.
All photos via: mixanitouxronou.gr
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Γρίπη Α: Τα υπέρ και τα κατά του εμβολίου σύμφωνα με τους ειδικούς
- Άση Μπήλιου: Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 20/1/2025 ως 26/1/2025 για όλα τα ζώδια
- Η Γη της Ελιάς επόμενα επεισόδια Δ’ κύκλος : 77, 78, 79α, 79β, 80, 81, 82α
- To trick του Tik Tok που θα κρατήσει τις μπούκλες σου ατόφιες ακόμη κι αν έχεις λεπτά μαλλιά
- Οι μαρέγκες της Αργυρώς