Ο ληστής με τις γλαδιόλες: Η κινηματογραφική του απόδραση από τον Κορυδαλλό. Η κινηματογραφική απόδραση του ληστή με τις γλαδιόλες από τις φυλακές του Κορυδαλλού και γιατί έμεινε στην ιστορία ως ένας ρομαντικός ληστής.
Διάφορες αποδράσεις στην Ελλάδα έμειναν στην ιστορία και σίγουρα δεν είναι λίγοι οι κρατούμενοι που δεν αντέχουν στις φυλακές και προσπαθούν να αποδράσεις ξεκινώντας την ζωή τους από την αρχή. Η απόδραση του ληστή με τις γλαδιόλες όμως έμελλε να μείνει στην ιστορία διότι ήταν αρκετά κινηματογραφική.
Μάλιστα ο συγκεκριμένος ληστής όχι μόνο διέφυγε κινηματογραφικά από τον Κορυδαλλό αλλά κατάφερε, να δραπετεύσει για λίγο καιρό στην Αμερική παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως διάσημο ποδοσφαιριστή. Σήμερα θα μάθουμε για την απόδραση και την κατάληξη που είχε αυτή. Διαβάστε παρακάτω:
Το χρονικό της απόδρασης
Στις 24 Απριλίου του 1974, στις 4 και 10 το μεσημέρι οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού της τέταρτης πτέρυγας, έπαιζαν μπάλα στο προαύλιο των φυλακών. Κάποια στιγμή η μπάλα ξεφεύγει από τον περιφραγμένο χώρο και χώνεται ανάμεσα στα συρματοπλέγματα και στον μαντρότοιχο των φυλακών.
Οι κρατούμενοι παρακαλούν τότε έναν φρουρό να πάει να τους την φέρει κι εκείνος το έκανε. Ανάμεσα στους κρατούμενους που έπαιζαν μπάλα ήταν και ο Θόδωρος Βενάρδος ή αλλιώς ο ληστής με γλαδιόλες. Ο Βενάρδος λοιπόν με το που βλέπει τον φρουρό να απομακρύνεται από την σκοπιά του για να φέρει την μπάλα κινήθηκε αστραπιαία.
Οι εφημερίδες της εποχής αναφέρουν ότι ο φρουρός προσπάθησε να τον σταματήσει όμως ο Βενάρδος αντιστάθηκε δίνοντας μία κλωτσιά στο πρόσωπο του φρουρού. Ο δεύτερος φρουρός δεν αντέδρασε, αλλά σήμανε τον συναγερμό για απόδραση.
Δείτε ακόμα Η εκδίκηση της μάνας: Τέλειωσε τον δολοφόνο και βιαστή της κόρης της μέσα στο δικαστήριο
Από την στιγμή που έγινε γνωστή η απόδραση του Βενάρδου τα τότε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης οργίαζαν με εικασίες για το πως μπόρεσε να απομακρυνθεί από την περιοχή. Κάποιοι έλεγαν ότι μπήκε σε λεωφορείο και κατέβηκε στην τερματική στάση.
Κάποιοι άλλοι υποστήριζαν ότι τον περίμενε λίγο πιο πέρα ένα αυτοκίνητο. Σίγουρα όμως μέχρι και σήμερα, ο τρόπος που απομακρύνθηκε από την περιοχή παραμένει ένα μυστήριο. Το μόνο που υποστηρίχθηκε με βεβαιότητα είναι ότι το σχέδιο το κατέστρωσε μαζί με τους συγκρατούμενούς του.
Η απόδρασή του στην Αμερική και η σύλληψη
Ένα μήνα μετά την απόδρασή του από τις φυλακές Κορυδαλλού, ο Θόδωρος Βενάρδος επικηρύχθηκε έναντι 300.000 δραχμών. Εκείνος όμως είχε άλλα σχέδια. Με ένα νορβηγικό πλοίο έφυγε από την Ελευσίνα με προορισμό την Αμερική.
Για ένα μήνα κυκλοφορούσε στην Αμερική κλέβοντας την ταυτότητα του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Νίκου Σιδέρη. Η ταυτότητα του ποδοσφαιριστή βρέθηκε στα χέρια του όταν ο Βενάρδος έκλεψε το αυτοκίνητό του, στις 11 του Μάη του 1974.
Ο Βενάρδος όμως δεν μπόρεσε να μείνει στην Αμερική για αρκετό καιρό αφού οι αμερικάνικες αρχές τον απέλασαν επειδή δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα μετανάστευσης και βίζα. Όμως δεν γνώριζαν πως επρόκειτο για επικηρυγμένο δραπέτη, οπότε και ο Βενάρδος επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο της Ολυμπιακής χωρίς χειροπέδες.
Δείτε ακόμα Η τραγωδία της Νέας Σμύρνης: Ο εραστής που σκότωσε τα δύο παιδιά της συντρόφου του
Ο Βενάρδος φτάνει στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στις 13 Ιουνίου του 1974. Εκεί η αστυνομία τον συλλαμβάνει, όμως ακόμη και για τον τρόπο που τον συνέλαβαν οι αστυνομικοί υπάρχουν πολλές θεωρίες όμως καμία από αυτές δεν είναι ακριβώς επιβεβαιωμένοι.
Κάποιοι υποστήριζαν ότι ο Βενάρδος προσπάθησε να συστηθεί με την κλεμμένη ταυτότητα στο αεροδρόμιο όμως έτυχε μία κυρία να γνωρίζει προσωπικά τον ποδοσφαιριστή, να βρίσκεται στο σημείο και να καταγγέλλει την πλαστοπροσωπία.
Άλλοι υποστηρίζουν πως ο Βενάρδος προσπάθησε να διαφύγει από μη ελεγχόμενη πόρτα του αεροδρομίου, στην αίθουσα αφίξεων αλλά εν τέλει τον αντιλήφθηκαν οι αστυνομικές αρχές. Παρόλα αυτά ακόμη και η επίσημη ανακοίνωση της Ασφάλειας για την σύλληψή του, δεν βοήθησε να επιβεβαιωθεί κάποια από τις δύο θεωρίες.
Το τραγικό του τέλος
Στις 25 Ιουλίου του 1975 ο Βενάρδος καταδικάζεται σε 20 χρόνια φυλάκιση για τις ληστείες τραπεζών που είχε κάνει. Ο Βενάρδος μεταφέρεται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας και ο ίδιος έλεγε ότι δεν αντέχει άλλο αυτή την κατάσταση.
Η ψυχολογία του δεν ήταν καθόλου καλή. Υποστήριζε ότι δεν έκλεβε τράπεζες για τα χρήματα αλλά για την ψυχολογική εκτόνωση. Παρουσίαζε έντονα σημάδια ψυχολογικής διαταραχής. Ήταν απελπισμένος και μέσα στην φυλακή είχε κάνει δεκάδες απόπειρες να αυτοκτονήσει.
Τελικά στις 10 Ιουλίου του 1985 κρεμάστηκε στο κελί του δένοντας ένα σεντόνι στον σωλήνα της κεντρικής θέρμανσης των φυλακών, σε ηλικία 35 ετών. Μετά τον θάνατό του η οικογένεια απέδωσε ευθύνες για εξώθηση σε αυτοκτονία.
Δείτε ακόμα Πίστευε ότι δεν θα πιαστεί ποτέ: Ο δολοφόνος του πιο γνωστού ανεξιχνίαστου εγκλήματος βρέθηκε 46 χρόνια μετά (Pics)
Ο Θόδωρος Βενάρδος δεν έμεινε στην ιστορία μόνο ως ο ληστής με γλαδιόλες. Έμεινε στην ιστορία και ως ένας ρομαντικός ληστής που έκανε πράξεις αντίστασης ενάντια στην Χούντα.
All photos via: mixanitouxronou.gr
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.