Οι επιθέσεις με βιτριόλι στην Ελλάδα: Από την Κωνσταντίνα Κούνεβα στην Ιωάννα Παλιοσπύρου. Δυστυχώς δεν ήταν μόνο η Ιωάννα θύμα…
Η ιστορία της Ιωάννας Παλιοσπύρου συγκλόνισε όλο το πανελλήνιο. Μία όμορφη και δυναμική γυναίκα με ένα μέλλον που διαγραφόταν λαμπρό, έπεσε θύμα μίας άλλης αδίστακτης γυναίκας. Της επιτέθηκε με βιτριόλι με αποτέλεσμα να κάψει ένα μεγάλο μέρος του κορμιού της.
Η Ιωάννα έδινε για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Και στην συνέχεια έδωσε ακόμη μία τεράστια μάχη για να επαναφέρει την εξωτερική της εμφάνιση μέσα από πολλές επεμβάσεις. Και τώρα δίνει μία άλλη μάχη, δικαστική, για να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Δείτε ακόμα Επίθεση με βιτριόλι: Οι πρώτες δηλώσεις της Ιωάννας Παλιοσπύρου μετά την διακοπή της δίκης (βίντεο)
Η Ιωάννα δεν καταστράφηκε. Η Ιωάννα απέδειξε μέσα από αυτόν τον Γολγοθά ότι είναι αγωνίστρια. Απέδειξε ότι τίποτα δεν τελείωσε εδώ και ότι για όσο ζει θα μάχεται και γι’ αυτόν τον λόγο την θαυμάζουμε και ελπίζουμε η δικαιοσύνη να κάνει καλά την δουλειά της.
Η ιστορία της Ιωάννας μας συντάραξε και μας συγκίνησε. Μέχρι και σήμερα ο κόσμος εύχεται και ελπίζει η Ιωάννα να καταφέρει να έχει και πάλι την ζωή που ονειρευόταν και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Παρόλα αυτά δυστυχώς η Ιωάννα δεν ήταν το μόνο θύμα και το βιτριόλι δεν χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ιωάννα.
Στο σημερινό μας άρθρο θα μιλήσουμε για τις επιθέσεις από βιτριόλι και φυσικά θα αναφερθούμε στην αγωνίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα που μερικά χρόνια πριν πέρασε τον ίδιο Γολγοθά με την Ιωάννα αλλά ούτε εκείνη το έβαλε κάτω. Διαβάστε παρακάτω:
Τι είναι το βιτριόλι;
Το βιτριόλι ονομάζεται αλλιώς και θειικό οξύ και είναι χημική ένωση. Είναι συγκεκριμένα ένα ανόργανο, ισχυρό οξύ, ιδιαίτερα καυστικό που προκαλεί εγκαύματα αν έρθει σε επαφή με το δέρμα. Έχει πολλές εφαρμογές και είναι μέχρι και σήμερα ένα από τα κορυφαία προϊόντα της χημικής βιομηχανίας.
Οι κύριες χρήσεις του είναι τα υγρά μπαταρίας οχημάτων, η κατεργασία ορυκτών, η παρασκευή λιπασμάτων, η διάλυση του πετρελαίου, η κατεργασία των αποβλήτων. Στην Ελλάδα το χρησιμοποιούν και για τον καθαρισμό των βόθρων αν και αυτό γίνεται καταχρηστικά.
Το βιτριόλι το ανακάλυψε ο αλχημιστής Abu Musa Jābir ibn Hayyān al azdi (Geber) τον 8ο αιώνα. Ήταν γνωστό στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα ως το έλαιο του βιτριολιού ή το πνεύμα του βιτριολιού ή πιο απλά ως βιτριόλι.
Δείτε ακόμα Επίθεση με βιτριόλι: Η σοκαριστική φωτογραφία που ανάρτησε η Ιωάννα – Προσοχή πολύ σκληρές εικόνες
Αξίζει να σημειωθεί ότι η λέξη βιτριόλι προέρχεται από την λατινική λέξη «vitreus», δηλαδή γυαλί, και έχει να κάνει με την υαλώδη εμφάνιση του. Αυτά ήταν λίγα λόγια για ένα χημικό που χρησιμοποιείται δυστυχώς και ως φονικό όπλο.
Όταν το βιτριόλι έγινε όπλο στα χέρια των απατημένων
Κι ενώ το βιτριόλι θα μπορούσε να είχε λύσει τα χέρια σε πολλές βασικές εργασίες και να χρησιμοποιηθεί για το καλό της ανθρωπότητας, στον δυτικό κόσμο έγινε όπλο φρίκης στα χέρια απατημένων συζύγων, ανδρών και γυναικών έτσι ώστε να πάρουν εκδίκηση.
Η χρήση του έγινε γνωστή στην Ελλάδα εξαιτίας δημοσιευμάτων την εποχή του 1930. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιτριόλι το παρήγαγε στην χώρα μας η Εταιρεία Ελληνικού Πυριτιδοποιείου. Οι δράστες τότε λοιπόν είχαν ως αφορμή να χρησιμοποιήσουν το βιτριόλι όταν τους απατούσαν ή όταν αποφάσιζαν να τους χωρίσουν.
Οι πρώτες επιθέσεις με βιτριόλι στην Ελλάδα
Θα αρχίσουμε με την Κούλα Ράμμου που προκάλεσε τύφλωση στον εργοδότη της Ασημάκη Κουτσογιάννη ο οποίος της είχε τάξει γάμο αλλά δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Επίσης η Ειρήνη Πασχύλη σε ηλικία 31 ετών και δακτυλογράφος στο επάγγελμα, τύφλωσε τον εραστή της, Κωνσταντίνο Πυροβόλο.
Ο Κωνσταντίνος Πυροβόλος τότε ήταν 29 ετών και ήταν πλασιέ φαρμάκων. Η Ειρήνη φαίνεται πως δεν είχε βρει το βιτριόλι στην αγορά κι έτσι κατέφυγε στο υδροχλωρικό οξύ γνωστό και ως ακουαφόρτε. Τώρα, θα σας πάει στην δεκαετία του ’50.
Εκεί μία 19χρονη, η Βασιλική έριξε βιτριόλι στον εραστή της αδερφής της γιατί όπως αποδείχτηκε αργότερα είχε ερ@τικές σχέσεις και με τις δύο αδερφές. Η ράφτρα από την Λέσβο, Βαρβάρα τύφλωσε τον φίλο της γιατί αν και είχαν προχωρήσει την σχέση τους αυτός δεν ήθελε να την παντρευτεί.
Δείτε ακόμα Η 30χρονη καλλονή που δεν το έβαλε κάτω: Στα 24 τής κατέστρεψαν το πρόσωπο με οξύ -Σήμερα είναι παρουσιάστρια εκπομπής [εικόνες]
Την δεκαετία του 1960, η 35χρονη Ζωή ρίχνει βιτριόλι στον 29χρον εραστή της Ανδρέα, τον Σεπτέμβριο του 1963 φωνάζοντας: «Να, για να μάθεις να μην με παντρεύεσαι». Το 1965 η 39χρονη χήρα Μαρία από το Ψυχικό τύφλωσε τον 50χρονο δικηγόρο της για οικονομικούς λόγους.
Το 1968 ένας 62χρονος λαχειοπώλης ρίχνει βιτριόλι στον 49χρονο γιατρό του διότι όπως ισχυριζόταν ο ίδιος είχε κάνει λάθος διάγνωση στην ασθένειά του. Το 1979 η 25χρονη Χρύσα, μέσα στο αστυνομικό τμήμα που αντιδικούσε με τον πρώην άντρα της, Γιώργο, ο οποίος ήταν 30 ετών, βγάζει από την τσάντα της ένα μπουκάλι πορτοκαλάδα.
Μέσα στο μπουκάλι όμως δεν είχε πορτοκαλάδα αλλά βιτριόλι το οποίο το έριξε στο πρόσωπο του πρώην άντρα της. Ο Γιώργος έμεινε τυφλός και έπαθε σοβαρά εγκαύματα στο λαιμό και στο χέρι ενώ ελαφριά εγκαύματα είχε επίσης και ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος.
Δείτε ακόμα Σωτηρία Μπέλλου: Έριξε βιτριόλι στον άντρα της γιατί την ξυλοκοπούσε – Η φυλακή και η μεγάλη καριέρα
Το 1982 ένα παράνομο ζευγάρι στον Πειραιά συνταράσσει την τοπική γνώμη. Ο άντρας ήταν διακεκριμένος πλοιοκτήτης και η γυναίκα γραμματέας στην Σχολή Αδελφών Νοσοκόμων του Τζάννειου Νοσοκομείου.
Ο ένας έριξε βιτριόλι στον άλλο με αποτέλεσμα η κοπέλα να διακομιστεί στο νοσοκομείο με εγκαύματα στο πρόσωπο, στο χέρι και στην ωμοπλάτη. Εκ3είνος διακομίστηκε εξίσου στο νοσοκομείο με κίνδυνο να χάσει τελείως την όρασή του από το ένα του μάτι.
Η ιστορία της Κωνσταντίνας Κούνεβα
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα μέχρι και σήμερα τιμάται από τους αγωνιζόμενους ανθρώπους στην Ελλάδα. Στις 23 Δεκεμβρίου του 2008, η πρώην καθαρίστρια στην ΟΙΚΟΜΕΤ και γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών και Οικιακού Προσωπικού δέχτηκε δολοφονική επίθεση με βιτριόλι.
Η επίθεση έγινε όταν η Κούνεβα γύριζε από την δουλειά της στο σπίτι, στα Άνω Πετράλωνα. Η Κωνσταντίνα Κούνεβα δούλευε σε εταιρία καθαρισμού με έδρα τον Πειραιά και είχε προχωρήσει σε μία σειρά καταγγελιών για άθλιες συνθήκες και εκμετάλλευση από τις εταιρίες καθαρισμού.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα και η Κωνσταντίνα Κούνεβα δέκα χρόνια μετά μίλησε στην δημοσιογράφο Ιωάννα Κλεφτόγιαννη και στο Έθνος της Κυριακής για εκείνο το βράδυ:
https://www.youtube.com/watch?v=G_mlRDILCvI
Δείτε ακόμα «Μακάρι να μην το ‘πιανε ποτέ»: Το φριχτό τέλος της νικήτριας του Λόττο που όλοι ζήλευαν την τύχη της
«Θυμάμαι τη μοτοσικλέτα, τα ρούχα του παιδιού. Θυμάμαι πώς καιγόμουνα. Πώς έκανε θόρυβο το οξύ που έτρωγε τη σάρκα μου. Έχανα ξαφνικά τη φωνή µου. Προσπαθούσα να δω το νούμερο της μηχανής…». Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, είχε μπει 31 φορές στο χειρουργείο!
Η ιστορία της Σωτηρίας Μπέλλου
Το 1938 η κορυφαία ρεμπέτισσα Σωτηρία Μπέλλου δεν ήταν ακόμη διάσημη ερμηνεύτρια. Έγινε όμως γνωστή μετά την επίθεση με βιτριόλι που πραγματοποίησε στον σύζυγό της. Ο πρώην σύζυγός της ονομαζόταν Βαγγέλης Τριμούρας και ήταν ελεγκτής λεωφορείων.
Τον γνώρισε στα 17 της κι εκείνος την προσέγγισε ερ@τικά, επισημοποιώντας τον δεσμό τους λίγους μήνες αργότερα. Όμως ο γάμος τους ήταν ένα μαρτύριο για την Μπέλλου. Ο άντρας της ξενυχτούσε, μεθούσε και την μεθούσε.
Μάλιστα όταν ήταν έγκυος η Σωτηρία Μπέλλου στο παιδί τους, ο Τριμούρας την χτύπησε τόσο άγρια με αποτέλεσμα να χάσει το παιδί. Όταν η Σωτηρία Μπέλλου αργότερα έμαθε ότι ο Τριμούρας την απατούσε έχασε τον έλεγχο και πάνω σε έναν καυγά του έριξε βιτριόλι.
Δείτε ακόμα Ο κόσμος απαιτούσε να εκτελεστούν: Οι 10χρονοι που βασάνισαν και σκoτωσαν ένα 2χρονο
Η Σωτηρία Μπέλλου συνελήφθη και οδηγήθηκε στην φυλακή όπου και καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλακή. Έμεινε όμως στην φυλακή μόλις 6 μήνες.
Ο Βασίλης Τσιτσάνης έγραψε ένα τραγούδι το οποίο ερμήνευσε η Μαρίκα Νίνου το οποίο έλεγε «Κίνδυνος θάνατος για πάρτε το χαμπάρι, καινούργια μέτρα οι γυναίκες έχουν πάρει κι όποιος στον έρωτα σωστά δεν περπατήσει, ένα μπουκάλι βιτριόλι θ’ αντικρίσει…». Λέγεται ότι το εμπνεύστηκε από την Μπέλλου.
Η ιστορία της Ιωάννας Παλιοσπύρου
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου ήταν μία κοπέλα που ζούσε ήρεμα και χαιρόταν την ζωή της. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητοί, άριστη μαθήτρια και πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Ήταν πάντα χαμογελαστή πήγαινε πολλά ταξίδια και ήταν η χαρά της ζωής σύμφωνα με τους δικούς της.
Στις 20 του Μάη το 2020 και συγκεκριμένα το πρωί ήταν η στιγμή που η Ιωάννα θα πήγαινε στην δουλειά της στην περιοχή της Καλλιθέας. Εκεί η κοπέλα δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι στο πρόσωπο. Η γυναίκα που την πλησίασε φορούσε περούκα με μαύρα μαλλιά και μάσκα για να μην γίνει αναγνωρίσιμη.
Ήταν κρυμμένη στην είσοδο της πολυκατοικίας. Μετά την επίθεση η Ιωάννα νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό ήταν μόνο η αρχή αυτών που την περίμεναν να αντιμετωπίσει αργότερα. Αφού η ζωή της ξεπέρασε τον κίνδυνο ξεκίνησε μία σειρά από πλαστικές επεμβάσεις αποκατάστασης.
Δείτε ακόμα Οι Άγγελοι του Ναγκίρεβ: Οι γυναίκες που σκoτωσαν όλους τους άντρες του χωριού για να ζήσουν με τους εραστές τους
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιτριόλι είχε κάψει ένα μεγάλο κομμάτι του προσώπου της. Σύμφωνα με αυτά που έχουν δει τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι και σήμερα το κίνητρο για την επίθεση ήταν ερ@τική αντιζηλία.
Η γυναίκα που φαίνεται πως της επιτέθηκε ήταν μία 35χρονη ιδιωτική υπάλληλος σε δικηγορικό γραφείο, η οποία συνελήφθη και ενώ αρχικά αρνήθηκε τις κατηγορίες η αλήθεια βγήκε στην επιφάνεια. Η κατηγορούμενη κατηγορείται για «απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση» και η δικαστική μάχη άρχισε.
Το βιτριόλι στο εξωτερικό
Το 2009 λοιπόν στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε μία υπόθεση που συντάραξε τον κόσμο. Ο Αρθουρ Κόλινς ήταν ο πρώην εραστής της τηλεοπτικής σταρ reallity εκπομπών Κέιτι Παίπερ και καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλακή επειδή της έριξε οξύ κατά τη διάρκεια διαγωνισμού χορού στο East End του Λονδίνου.
Η γυναίκα έμεινε τυφλύ από το ένα μάτι και υποβλήθηκε σε πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση συμπεριλαμβανομένης της χρήσης υποκατάστατου δέρματος για να αποκαταστήσει το πρόσωπο και την όρασή της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις περισσότερες φορές σύμφωνα με ψυχολογικές αναλύσεις ο δράστης που επιτίθεται με βιτριόλι δεν θέλει να σκοτώσει αλλά να ταπεινώσει και να τρομάξει το θύμα. Στη Βρετανία υπάρχουν ανάλογες υποθέσεις που δεν αναφέρονται και δεν συμπεριλαμβάνονται στις στατιστικές.
Δείτε ακόμα Η τραγική ιστορία της Σαρλίζ Θερόν: Η μητέρα της σκoτωσε τον αλκοολικό πατέρα της
Μερικά από τα πιο κοινά κίνητρα των δραστών περιλαμβάνουν: Προσωπική σύγκρουση σχετικά με τις οικείες σχέσεις και τη σ3ξουαλική απόρριψη. Φυλετικά κίνητρα. Σεξουαλική ζήλια και λαγνεία. Κοινωνικά, πολιτικά και θρησκευτικά κίνητρα.
Βία συμμορία και αντιπαλότητα. Επιθέσεις εναντίον μειονοτήτων. Συγκρούσεις σχετικά με την ιδιοκτησία γης, τα ζώα εκτροφής και τη στέγαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν οι περισσότερες καταγεγραμμένες επιθέσεις με βιτριόλι από όλο τον κόσμο.
Από τις 2078 επιθέσεις που έχουν διαπιστωθεί στα έτη 2011-2016 μόνο οι 414 έχουν καταγγελθεί. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η πλειονότητα των θυμάτων ήταν άνδρες και πολλές από εκείνες τις επιθέσεις σχετίζονται με τις συγκρούσεις ανάμεσα σε συμμορίες.
Δείτε ακόμα Επίθεση με βιτριόλι: Nτοκουμέντα με συνομιλίες της 35χρονης κατηγορούμενης με χαρτορίχτρα: «Πώς δεν μου έβγαλες την πατσαβούρα;»
Από την άλλη στις χώρες της Νότιας Ασίας υπάρχει η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης επιθέσεων με βιτριόλι. Μία ακριβής εκτίμησης της αναλογίας φύλου των θυμάτων και των δραστών είναι δύσκολο να προσδιοριστεί επειδή πολλές επιθέσεις με οξύ δεν αναφέρονται ούτε καταγράφονται.
Στην Τζαμάικα, οι γυναίκες που ρίχνουν βιτριόλι σε άλλες γυναίκες ως πράξη εκδίκησης και αντιζηλίας είναι συχνό φαινόμενο. Από το 2013 οι τρεις χώρες με την μεγαλύτερη συχνότητα επιθέσεων με οξύ είναι το Μπαγκλαντές, η Ινδία και η Καμπότζη.
Οι νόμοι
Πολλές χώρες έχουν αρχίσει να πιέζουν για αυστηρή νομοθεσία σε περιπτώσεις επιθέσεων με οξέα. Συγκεκριμένα στο Πακιστάν ο δράστης μπορεί να έχει την ίδια τύχη με το θύμα, δηλαδή να τιμωρηθεί με την έγχυση σταγόνων οξέος στα μάτια του.
Ο νόμος δεν είναι δεσμευτικός και σπάνια εφαρμόζεται σύμφωνα με μία έκθεση των New York Times. Στην Ελλάδα η νομοθεσία σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο χαρακτηρίζει τις επιθέσεις από βιτριόλι ως «βαριές σκοπούμενες σωματικές βλάβες».
Προβλέπεται ποινή κάθειρξης μέχρι και 10 χρόνια στον δράστη, που να σημειωθεί, αν συλληφθεί δεν θα κρατηθεί προσωρινά· θα αφεθεί ελεύθερος!
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.