Close

Οι πιστοί πήγαιναν για να προσκυνήσουν και δεν γύρισαν ποτέ: Το πανηγύρι που κατέληξε σε τραγωδία

Αμβρακία 1963-πανηγύρι-νεκροί-

Οι πιστοί πήγαιναν για να προσκυνήσουν και δεν γύρισαν ποτέ: Το πανηγύρι που κατέληξε σε τραγωδία. Αυτό το πανηγύρι κατέληξε σε τεράστια τραγωδία με τους πιστούς να πηγαίνουν για να προσκυνήσουν και να μην γυρνούν ποτέ πίσω. Τί συνέβη;

Κάθε Καλοκαίρι αλλά και μέχρι τον Σεπτέμβριο στην χώρα μας διεξάγονται διάφορα πανηγύρια στην επαρχία. Οι άνθρωποι, ψάχνουν τρόπο και αφορμή για να γιορτάσουν και παράλληλα τιμούν τους αγίους τους αλλά και την συγκομιδή που είχαν από συγκεκριμένα φρούτα ή λαχανικά κάθε χρόνο.

Ένα τέτοιο πανηγύρι έγινε και στην Αμβρακία το 1963 το οποίο κατέληξε σε τεράστια τραγωδία με πιστούς να πηγαίνουν για να προσκυνήσουν και να μην γυρίζουν ποτέ σπίτια τους.

Δείτε ακόμα Ο δολοφονικός καύσωνας το Καλοκαίρι 1980

Πρόκειται για ένα πολύνεκρο πανηγύρι πριν από 59 χρόνια που μέχρι και σήμερα συγκλονίζει. Τότε βύθισε στο πένθος την Αιτωλοακαρνανία και όλη την Ελλάδα. Διαβάστε παρακάτω:

Οι πιστοί πήγαιναν για να προσκυνήσουν και δεν γύρισαν ποτέ: Το πανηγύρι που κατέληξε σε τραγωδία

Στο σημερινό μας άρθρο θα μπούμε στην μηχανή του χρόνου και θα μάθουμε για το τραγικό πανηγύρι του 1963 στην Αμβρακία με τους 26 νεκρούς. Άνθρωποι πήγαιναν να προσκηνύσουν και δεν γύριζαν ποτέ στο σπίτι τους. Μία τραγωδία που στιγμάτισε τόσο την Αιτωλοακαρνανία όσο και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα ήταν ξημερώματα της 26ης Ιουλίου του 1963 και οι καμπάνες της εκκλησίας Αγία Παρασκευή, στην λίμνη Αμβρακία χτυπούσαν για να προσέλθουν οι πιστοί του χωριού Στάνου. Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έτσι κι εκείνη την χρονιά οι πιστοί μπήκαν στις βάρκες και ξεκίνησαν να κατευθύνονται προς την εκκλησία.

Αμβρακία 1963-πανηγύρι-νεκροί-

Μάλιστα συνήθιζαν να φεύγουν με τις βάρκες νωρίς έτσι ώστε να προλάβουν την Θεία Λειτουργία και στην συνέχεια να ξεκινήσουν τις ετοιμασίες για το καθιερωμένο γλέντι. Το συγκεκριμένο παρεκκλήσια της Αγίας Παρασκευής βρισκόταν πάνω σε έναν βράχο στην αντίπερα όχθη.

Δείτε ακόμα Θανάσης Βέγγος: Η εμμονή του με την σκόνη που την απέκτησε από την Μακρόνησο

Οι πιστοί λοιπόν έπρεπε να περάσουν την λίμνη με τις βάρκες τους, για να φτάσουν μέχρι εκεί. Στις 3 το πρωί λοιπόν οι βαρκάρηδες ήταν ήδη στην περιοχή και περίμεναν τους πιστούς στις όχθες της Αμβρακίας για να τους περάσουν απέναντι με βάρκες βενζινοκίνητες.

Τα πρώτα 250 άτομα ανέβηκαν στις βάρκες και μεταφέρθηκαν αισίως μέχρι την εκκλησία. Το ίδιο δρομολόγιο έγινε πολλές φορές και η περιοχή ξεκίνησε σιγά σιγά να γεμίζει από πιστούς.

Τι πήγε λάθος εκείνο το πρωί;

Ενώ όλα κυλούσαν ομαλά και οι πιστοί ανυπομονούσαν για την λειτουργία αλλά και το γλέντι μετά, γύρω στις 4 και 20 το πρωί επιβιβάστηκαν άλλα 39 άτομα σε μία βάρκα. Φυσικά ανάμεσά τους υπήρχαν και γυναίκες αλλά και παιδιά.

Περίπου στα μισά της διαδρομής και πιο συγκεκριμένα, 500 μέτρα μακριά από την ακτή, κάποιοι επιβάτες μετακινήθηκαν προς τα δεξιά με αποτέλεσμα το βάρος να μην είναι σωστό και η βάρκα να αναποδογυρίσει. Οι επιβάτες βρέθηκαν μέσα στο νερό τις λίμνης και προσπαθούσαν να μην πνιγούν.

Αμβρακία 1963-πανηγύρι-νεκροί-

Ο παπάς της εκκλησίας και οι παρευρισκόμενοι έμαθαν για το ατύχημα και η λειτουργία σταμάτησε. Όλοι μαζί έτρεξαν να βοηθήσουν. Πίσω από την βάρκα που αναποδογύρισε έπλεε μία δεύτερη βάρκα με επιβάτες αλλά μόλις ο καπετάνιος αντιλήφθηκε το ατύχημα επέστρεψε στην όχθη.

Δείτε ακόμα Το κίνημα των ρέηβερς το 1989 και τι ήταν το δεύτερο Καλοκαίρι της αγάπης

Αν δεν γύριζε, οι ναυαγοί μπορεί να προσπαθούσαν να μπουν στην βάρκα του και αυτό μπορεί να δημιουργούσε ένα δεύτερο ατύχημα. Αφού λοιπόν ο δεύτερος βαρκάρης άφησε τους επιβάτες του πίσω, επέστρεψε για να βοηθήσει. Κατάφερε να σώσει 13 άτομα.

Όμως τα άλλα 26, παιδιά και άνθρωποι μέχρι και 42 ετών έχασαν την ζωή τους. Οι πιστοί έστεκαν όρθιοι στις όχθες της λίμνης και δεν μπορούσαν να πιστέψουν την τραγωδία. Τέσσερις γυναίκες έπαθαν καρδιακή προσβολή και νευρικό κλονισμό όταν αντίκρισαν τα πτώματα.

Φαίνεται πως η αιτία που κατέληξε την βάρκα στον βυθό της λίμνης ήταν ότι οι επιβάτες δεν είχαν τοποθετηθεί σωστά, σχετικά με το που έπρεπε να κάθεται ο καθένας. Στις βάρκες αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού μοιράζεται το βάρος και η βάρκα δεν γέρνει.

Δείτε ακόμα Το Καλοκαίρι του 1961 στην Αθήνα και τα νοσταλγικά μπάνια στην Ύδρα

Επίσης η συγκεκριμένη βάρκα χωρούσε μόλις 20 άτομα, όμως είχαν αποβιβαστεί πάνω της 39. Τα ρεπορτάζ της εποχής έλεγαν πως από την αρχή της διαδρομής έμπαιναν νερά μέσα στην βάρκα και αυτό έκανε τους επιβάτες να μετακινηθούν και να αναποδογυρίσει η βάρκα.

Οι σοροί ανασύρθηκαν στην στεριά με άγκιστρα από τα βάθη της λίμνης και σύμφωνα με την κυρία Δράκου – Κατσαντά η οποία και επέζησε η αιτία που πνίγηκαν τόσοι άνθρωποι ήταν ότι κρατιόταν ο ένας από τον άλλον με συνέπεια να βρεθούν όλοι μαζί στον βυθό.

Η ίδια σώθηκε διότι όταν είδε να μπαίνουν νερά στη βάρκα βούτηξε στην λίμνη. Επίσης έσωσε και άλλους δύο ανθρώπους. Όταν έφτασε η αστυνομία στο σημείο για να εξετάσει την βάρκα, υπεύθυνοι θεωρήθηκαν οι δύο ιδιοκτήτες της.

Δείτε ακόμα Copa Copana: Οι νεροτσουλήθρες που άφησαν εποχή στην Αθήνα και το άδοξο τέλος

Μάλιστα οδηγήθηκαν μέχρι τον εισαγγελέα με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ’ αμέλειας όμως αθωώθηκαν και έφυγαν για πάντα από την περιοχή. Σήμερα στην περιοχή υπάρχει δρόμος που συνδέει την Στάνου με την Αγία Παρασκευή. Έχει φτιαχτεί όμως ένα μνημείο, στην μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν σε εκείνο το πανηγύρι.

Αμβρακία 1963-πανηγύρι-νεκροί-

All photos via: gazzetta.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.