Close

Γιατί οι άνθρωποι φοράνε τις βέρες διαφορετικά σε όλο τον κόσμο

γιατί-φοράνε-τις-βέρες-διαφορετικά-στον-κόσμο-

Στην Ελλάδα τις βέρες τις φοράμε στο αριστερό όταν αρραβωνιαζόμαστε και στο δεξί όταν παντρευόμαστε. Παρόλα αυτά σε κάθε χώρα του κόσμου υπάρχουν άλλα έθιμα σχετικά με τις βέρες και θα τα ανακαλύψουμε όλα αυτά σήμερα.

Από την εποχή των Ρωμαίων, οι άνθρωποι φορούσαν την βέρα στο τέταρτο δάχτυλο του δεξί τους χεριού γιατί σύμφωνα με την παράδοση, εκεί βρισκόταν η φλέβα της καρδιάς, οπότε είναι μία ένδειξη αγάπης και αποκλειστικότητας σε έναν γάμο.

Στο σήμερα, στην Ελλάδα φοράμε την βέρα στο δεξί όταν παντρευόμαστε και στο αριστερό όταν αρραβωνιαζόμαστε. Μην νομίζετε όμως ότι αυτό ισχύει σε κάθε χώρα του κόσμου, αφού κάθε πολιτισμός έχει άλλα ερεθίσματα και άλλες θρησκευτικές και πολιτικές καταβολές. Διαβάστε παρακάτω:

Η προέλευση των βερών

Δεν είναι σαφές πότε ξεκίνησε η παράδοση της ανταλλαγής βερών, αλλά πιστεύεται ότι εμφανίστηκε στην Αρχαία Αίγυπτο και την Ελλάδα. Αρχικά, οι δακτύλιοι κατασκευάζονταν από μίσχους φυτών, δέρμα και ελεφαντόδοντο, αλλά αργότερα το μέταλλο, ιδιαίτερα ο σίδηρος, αντικατέστησε αυτά τα υλικά.

Οι άνδρες έδιναν περιστασιακά χρυσά ή ασημένια δαχτυλίδια στις νύφες τους ως ένδειξη εμπιστοσύνης. Τον δεύτερο αιώνα π.Χ., οι νύφες των Ρωμαίων έλαβαν 2 δαχτυλίδια: ένα χρυσό για δημόσιες περιστάσεις και ένα σιδερένιο για τις δουλειές του σπιτιού. Αυτό το έθιμο συνεχίστηκε για αρκετούς αιώνες.

Στο Μεσαίωνα, το να δώσεις μια βέρα έγινε μέρος της τελετής του γάμου. Στην Αναγέννηση, πλούσιοι άρχισαν να δίνουν διαμαντένια δαχτυλίδια για αρραβώνες αφού ο Αρχιδούκας Μαξιμιλιανός της Αυστρίας παρουσίασε ένα στη Μαρία της Βουργουνδίας.

Δείτε ακόμα 6 εξαιρετικά σπάνια φαινόμενα που θα δούμε στο μέλλον για πρώτη φορά

Η εξόρυξη διαμαντιών αυξήθηκε στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, καθιστώντας τα πιο προσιτά για άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα. Παρόλο που η παράδοση μειώθηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα, η καμπάνια μάρκετινγκ της De Beers το 1938 επανέφερε την παράδοση να δίνουμε ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι αρραβώνων.

Οι βέρες έχουν κάνει πολύ δρόμο όσον αφορά τα υλικά και την εμφάνιση, όπως αποδεικνύεται σε αυτό το άρθρο. Μπορείτε να μάθετε πώς να κατανοείτε τη διαφορά μεταξύ των τύπων χρυσού και να αναγνωρίζετε πολύτιμους λίθους.

γιατί-φοράνε-τις-βέρες-διαφορετικά-στον-κόσμο-

Η εμφάνιση των βερών

Ενώ οι παραδοσιακές βέρες είναι απλές, οι σύγχρονες επιλογές περιλαμβάνουν πλέον ένθετα και γκραβούρες. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να φροντίζετε τη βέρα σας ανεξάρτητα από την εμφάνιση. Όσοι προτιμούν μοναδικά και εκλεπτυσμένα στυλ μπορεί να εκτιμήσουν τα δαχτυλίδια Gimmal ή Claddagh.

Το Gimmal, που σημαίνει «δίδυμος» στα παλιά γαλλικά, είναι ένα δαχτυλίδι παζλ που αποτελείται από δύο ή τρεις ίδιες ζώνες. Κατά τον 16ο και τον 17ο αιώνα, αυτά τα δαχτυλίδια ήταν δημοφιλή στην Αγγλία, τη Γερμανία και άλλα μέρη της Ευρώπης.

Τα δαχτυλίδια χωρίστηκαν σε τμήματα και δόθηκαν στον αρραβωνιαστικό, τη νύφη και τον μάρτυρα ως σύμβολο της δέσμευσής τους.

Δείτε ακόμα Ωραίο ακούγεται : Πρώην σύζυγος θα καταβάλει «αποζημίωση» €204.000 στην γυναίκα του για τα οικιακά που έκανε επί 25 χρόνια

Τα δαχτυλίδια Claddagh πήραν το όνομά τους από ένα μικρό ψαροχώρι στην Ιρλανδία όπου δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά. Τα δαχτυλίδια διαθέτουν δύο χέρια που κρατούν μια καρδιά με κορώνα. Αυτά τα δαχτυλίδια δίνονται συχνά ως δώρα σε μέλλουσες νύφες ή στενούς φίλους ως σύμβολο πίστης.

Το να φοράς ένα δαχτυλίδι Claddagh έχει επίσης συμβολική σημασία. Εάν το δαχτυλίδι φοριέται στο αριστερό χέρι με την καρδιά προς τα έξω, σημαίνει αρραβώνα. Όταν φοριέται στο αριστερό χέρι με την καρδιά στραμμένη προς τον καρπό, σημαίνει ότι ο άνθρωπος είναι παντρεμένος.

Φορώντας το δαχτυλίδι στο δεξί χέρι με την καρδιά στραμμένη προς τα μέσα σημαίνει ότι ο άνθρωπος είναι σε σχέση ή ερωτευμένος και φορώντας το με την καρδιά προς τα έξω δείχνει ότι είναι ελεύθερος.

γιατί-φοράνε-τις-βέρες-διαφορετικά-στον-κόσμο-

All photos via: brightside.me 

Διαβάστε όλα τα περίεργα στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.