Close

Ποιος ήταν ο Κουταλιανός; – Ο μασίστας που έγινε τραγούδι

Ποιος _ήταν_ ο Κουταλιανός; - Ο μασίστας _που έγινε τραγούδι_

Ποιος ήταν ο Κουταλιανός; Ο μασίστας που έγινε τραγούδι και που μέχρι και σήμερα αναφέρουμε το όνομά του συχνά, χωρίς όμως να γνωρίζουμε ποιος ήταν ο Κουταλιανός ή αν υπήρξε ποτέ ο Κουταλιανός. Λοιπόν φίλοι και φίλες φαίνεται πως ο Κουταλιανός υπήρξε και μάλιστα άφησε εποχή.

Ο Κουταλιανός ήταν ένας μασίστας που έγινε τραγούδι αφού οι πράξεις του είχαν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Η ζωή του κάθε άλλο παρά συνηθισμένη ήταν. Όμως δεν υπήρξε μόνο ένας Κουταλιανός. Αλλά δύο. Και μάλιστα ο δεύτερος κατάφερε να γίνει μέχρι και τραγούδι.

Δείτε ακόμα Η πρώτη κατά συρροή δολoφόνος της Ελλάδας: Δηλητηριάστρια της Μάνης

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα μιλήσουμε για τους άνδρες μασίστες που άφησαν εποχή. Για την ζωή και τον μυστηριώδη θάνατο του πρώτου αλλά και για την συνέχεια του μύθου από τον δεύτερο και για ποιον λόγο έγραψαν τραγούδι στο όνομά του. Διαβάστε παρακάτω: 

Λίγα λόγια για τον Κουταλιανό

Ο Κουταλιανός ονομαζόταν Παναγής Κουταλιανός και ήταν ο νέος Ηρακλής, ένας, φημισμένος παλαιστής κα αρσιβαρίστας κατά την δεκαετία 1882 – 1892. Γεννήθηκε στην Κούταλη. ένα νησάκι της Προποντίδας το 1847.

Ο Κουταλιανός ήταν ναυτικός και φημίζονταν για την δύναμη που είχε στα χέρια. Έγινε διάσημος στην Αμερική όταν κατάφερε να νικήσει πολλούς μεγάλους παλαιστές της εποχής. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αποφάσισε να γυρίσει στο νησί που καταγόταν όπου και άφησε την τελευταία του πνοή το 1916.

Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, λίγο πριν φύγει από τον τόπο του, έσκισε στα δύο έναν Τούρκο ο οποίος του έκλεψε τα ρούχα, όταν έκανε μπάνιο στο ποτάμι. Ο Κουταλιανός κυνηγημένος γύρισε αρκετές χώρες και κέρδισε τον επιούσιο, δείχνοντας την δύναμή του.

Η περιπλάνηση του παλαιστή, τον οδήγησε στο μακρινό Μοντεβιδέο της Λατινικής Αμερικής. Εκεί, έγινε παλαιστής και άρχισε να χτίζει την φήμη τους. Μετά τις πρώτες νίκες, το όνομά του δεν άργησε να γίνει συνώνυμο της δύναμης.

«Μου φαίνεται πως κανένα όνομα δεν έδεσε τους Έλληνες μεταξύ τους ύστερα από τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, όσο ο Κουταλιανός.

Γιατί είχε μεγάλη σημασία, για μια φυλή ρημαγμένη, φτωχιά, σκόρπια σε κάθε μέρος του κόσμου, βασανισμένη και πολλές φορές στερημένη και πεινασμένη να βγάλει τον πιο χειροδύναμο άνθρωπο της οικουμένης, που έβαζε κάτω όλους τους παλληκαράδες που βγήκανε από έθνη πλούσια, δυνατά και καλοπερασμένα».

Φ. Κόντογλου, στη στήλη του Κυριακάτικα θέματα, 1951. …

Μάλιστα οι συγγραφείς της εποχής, παρουσίαζαν τον Κουταλιανό σαν έναν υπεράνθρωπο, που πάλευε σε όλο τον κόσμο με τους πιο απίθανους αντιπάλους και έκανε επιδείξεις μυϊκής δύναμης, που παρόμοιες δεν είχαν ξανά δει με τα μάτια τους. Με λίγα λόγια, τα κατορθώματα του Κουταλιανού έμοιαζαν απίστευτα.

Ο Κουταλιανός, μετακινούσε τεράστιες πέτρες και πάλευε ακόμη και με άγρια ζώα. Ξάπλωσε στο έδαφος, του έβαζαν πάνω στο σοτμάχι βράχους και τους έσπαγε με βαριοπούλες χωρίς να τραυματίζεται. Στις εμφανίσεις του φορούσε πάντα το δέρμα μίας τίγρης που είχε σκοτώσει ο ίδιος, μόνος του.

Όμως κανείς δεν γνώριζε που σταματάει η υπερβολή και που αρχίζει η πραγματικότητα. Ο Κωστής Παλαμάς μάλιστα, σε ένα από τα διηγήματά του, αναφέρει την συνάντηση που είχε με τον Κουταλιανό στην Αθήνα. Ο Κουταλιανός τότε, ήταν γνωστός και στην Αμερική, όπως και στην Ινδία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν γνωστός στην Ινδία και στην Αμερική την εποχή του 1880 που δεν ήταν εύκολο η φήμη σου, να φτάσει τόσο μακριά. Ο μύθος που τον ακολούθησε, τον συνόδευσε ακόμη και μετά τον θάνατό του. Η αλήθεια σχετικά με τον θάνατο του Κουταλιανού δεν βρέθηκε ποτέ.

Κάποιοι υποστήριξαν ότι πνίγηκε ενώ ψάρευε στο Μυριόφιτο της Ανατολικής Θράκης. Κάποιοι άλλοι, είπαν ότι πέθανε σε ηλικία 80 ετών από γάγγραινα. Σε κάθε περίπτωση έμεινε στην ιστορία ως ο πιο δυνατός άνθρωπος της εποχής του.

η_ιστορία_του_Κουταλιανού_

Ο διάδοχος του Κουταλιανού

Στις αρχές της δεκαετίας του 30 λοιπόν ένας άντρας 20 ετών έκανε επιδείξεις δύναμης και τραβούσε τα βλέμματα του κόσμου. Ήταν ο Δημήτρης Μακρής, ο απόγονος του Παναγή Κουταλιανού, που κράτησε σαν ψευδώνυμο και συνέχισε τον μύθο.

Ο Κουταλιανός, είχε δείξει την δύναμή του, από μικρή ηλικία. Στην Κάσο, όταν ήταν ακόμη μικρός, έσυρε από μόνο τους ένα καΐκι στην θάλασσα και άναψε ξανά την “σπίθα” του μύθου, του παππού του. Κάποια στιγμή, ένας γάιδαρος τον δάγκωσε και ο μικρός Δημήτρης του έριξε μία μπουνιά και τον άφησε αναίσθητο.

Ο δάσκαλός του, εντυπωσιασμένος, τον οδήγησε να ασχοληθεί με τις επιδείξεις σωματικής ρώμης. Καθώς μεγάλωνε, οι επιδείξεις του έγιναν πιο εντυπωσιακές αλλά και πιο επικίνδυνες. Αν και κάθε άλλο παρά με γίγαντα έμοιαζε, κατάφερνε να σταματήσει αυτοκίνητα με τα χέρια του ή να τραβήξει νταλίκες με ιμάντα που δεν τον κρατούσε με τα χέρια αλλά με τα δόντια.

Το σημαντικότερο νούμερό του ήταν, όταν άναβε ένα κανόνι που έσκαγε στα χέρια του, κόβοντας την ανάσα των θεατών αλλά και των δικών του ανθρώπων.

Μάλιστα η γιαγιά του, ανησυχούσε περισσότερο από όλους. Καθόταν στο σκαμνάκι της, κοντά στο σημείο των επιδείξεων και έκλαιγε από τον φόβο της, μέχρι να τελειώσει τις επικίνδυνες επιδείξεις.

Ο απόγονος του Κουταλιανού στις περιοδείες, είχε μαζί του και όλη του την οικογένεια. Συνήθως του έλεγαν ένα ποίημα που σε μία στροφή του έλεγε: «Έχεις του Ηρακλή τη δύναμη, τη λεβεντιά, την χάρη και είσαι για κάθε Έλληνα, πάντα κρυφό καμάρι».

Είναι γνωστό ότι ο Κουταλιανός ήταν σκληρό καρύδι. Αυτό έδειχνε σε κάθε του εμφάνιση. Όμως είχε ένα ευαίσθητο σημείο και αυτό ήταν η γυναίκα του. Η γυναίκα του ήταν μία δυναμική προσωπικότητα που τον στήριζε σε κάθε του επιλογή για όλη του την ζωή.

Ήταν λοιπόν γνωστό ότι της είχε αδυναμία και αυτό έγινε ακόμη πιο γνωστό όταν γράφτηκαν οι στίχοι: «Τρέμει σαν το ψάρι, στην κυρά του μπρος, αχ πως τη φοβάται, ο φτωχός Κουταλιανός». Το τραγούδι αρχικά τον εκνεύριζε όμως αργότερα το συνήθισε και έμοιαζε να τον διασκεδάζει.

Ο Κουταλιανός έφυγε από την ζωή στα 85 του χρόνια αφήνοντας πίσω έναν μεγάλο μύθο και συνεχίζοντας την ιστορία του παππού του.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

All photos via: mixanitouxronou.gr