Close

Πόλυ Πάνου : 11 χρόνια από τον θάνατό της – Η λαχτάρα για ενα παιδί τα προβλήματα υγείας και η κόντρα με τον Μαργαρίτη

Πόλυ Πάνου : 11 χρόνια από τον θάνατό της – Η λαχτάρα για ενα παιδί τα προβλήματα υγείας και η κόντρα με τον Μαργαρίτη

Η Πόλυ Πάνου, το «παιδί θαύμα» της δεκαετίας του ’50 και μια από τις πιο σημαντικές φωνές του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού . 11 χρόνια από τον θάνατό της σήμερα. 

Γεννήθηκε στην Αθήνα, όμως μεγάλωσε στην Πάτρα.

Μπήκε στη δισκογραφία με το “Πήρα τη στράτα την κακιά” (1952) του Μπιθικώτση. Συνέχισε με το “Να πας να πεις της μάνας μου” των Ζαμπέτα και Τσάντα (1956) και “Πάρε το δαχτυλίδι μου” (1958, του Γιώργου Μητσάκη), “Τ’ αδέλφια δε χωρίζουνε” (1959, του Καλδάρα), “Άλλα μου λεν τα μάτια σου” (1959, με στίχους του Κώστα Μάνεση), “Τα λιμάνια” (1960, του Βασίλη Τσιτσάνη, “Ένα σφάλμα έκανα” (1960), “Εσένα δε σου άξιζε αγάπη” (1962, με στίχους και μουσική του Γιάννη Καραμπεσίνη), “Ο κόσμος όλος με κατακρίνει” (1962, του Καλδάρα) και άλλα.

Ίδρυσε, αρχικά μαζί με τον Πάνο Γαβαλά, τη δισκογραφική εταιρεία «Βεντέτα». Σημειώνεται ότι η Πόλυ Πάνου ήταν η πρώτη που τραγούδησε “Τα παιδιά του Πειραιά” (1960) του Μάνου Χατζιδάκι, που έγινε αργότερα διεθνής επιτυχία από την Μελίνα Μερκούρη στην ταινία Ποτέ την Κυριακή.

Κρυφά από τους γονείς της, σε ηλικία δέκα χρονών συμμετείχε σ’ ένα διαγωνισμό ταλέντων της πόλης, στον οποίο τραγούδησε τη «Μητέρα» του Φώτη Πολυμέρη και κέρδισε το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε 260 παιδιά. Οι εφημερίδες τότε έγραφαν για τη «μικρή Πατρινοπούλα, το παιδί θαύμα που πήρε το πρώτο βραβείο».

Το καλλιτεχνικό της ονόματος της το εδωσε   ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο άνθρωπος που την ανακάλυψε στην Πάτρα και έμελλε να της αλλάξει τη ζωή.

Η λαχτάρα για ενα παιδί

Επί χρόνια είχε το μαράζι ότι δεν είχε καταφέρει να  αποκτήσει παιδί.

Τότε την λύση της έδωσε άνθρωπος του στενού της περιβάλλοντος. Μπορούσε να υιοθετήσει και έτσι έγινε, υιοθέτησε τον γιο της, Βαγγέλη.

Η κόντρα με τον Μαργαρίτη

Σε μια συναυλία της Πόλυς Πάνου με τον Γιώργο Μαργαρίτη, ο τραγουδιστής επέμενε στον διοργανωτή να βγει στη σκηνή μετά τη συνάδελφό του, τονίζοντας ότι εκείνη ήταν φίρμα τού χθες κι αυτός φίρμα τού σήμερα.

«Μόλις το έμαθε αυτό η Πόλυ (αφού τον αποκάλεσε “βλάχο”), προσποιήθηκε πως αρρώστησε και δεν θα πήγαινε. Ομως, όταν ο Μαργαρίτης ήταν στην πίστα κι έλεγε το τέταρτο τραγούδι του, εμφανίστηκε η Πάνου και ανάμεσα στις επευφημίες του κοινού πήρε το μικρόφωνο. “Σ’ το ‘πα εγώ: θα μου τη φέρει η Πατρινιά” είπε ο Μαργαρίτης στον διοργανωτή» σύμφωνα με όσα αναφέρεται στο βιβλίο για τη ζωή της Πόλυς Πάνου με τίτλο «Η αρχόντισσα».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Πόλυ Πάνου ♥️ (@polupanou)

Στο κεφάλαιο «Έτοιμη για το ταξίδι» διαβάζουμε ότι ο Αντώνης Βαρδής ήταν ένας από εκείνους που την επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο, όταν εκείνη βρισκόταν στα τελευταία της. «Ιδιαίτερη χαρά τής έδιναν οι φίλοι της που έρχονταν να τη δουν, να της πουν δυο λόγια. Μεταξύ αυτών, ο Αντώνης Βαρδής, καταβεβλημένος από την αρρώστια και με το τσιγάρο στο στόμα, στάθηκε σε απόσταση, για μην της κάνει κακό. Η Πόλυ χάρηκε. “Τι έγινε, Αντώνη μου;” “Τι να γίνει, ρε Πόλυ, γύρισα από τουρνέ στη Γερμανία χάλια”. “Μη φοβάσαι, θα το ξεπεράσεις, μόνο πέταξε αυτό το βρομοτσίγαρο”» του είπε, όπως αναφέρεται στο βιβλίο.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy – Cool.gr