Ροβανιέμι: Γνώριζες την σκοτεινή ιστορία για το χωριό του Άγιου Βασίλη;
Κι όμως φίλες και φίλοι. Μπορεί από μικρά παιδιά όλοι να είχαμε σαν όνειρο να πάμε στο παραμυθένιο χωριό του Άγιου Βασίλη, όμως τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο φωτεινά όσο φαίνονται. Μικροί και μεγάλοι θέλουν κάποια στιγμή να επισκεφθούν το χωριό του Άγιου Βασίλη.
Για τους λίγους που δεν γνωρίζουν το χωριό του Άγιου Βασίλη βρίσκεται στην Λαπωνία και φέρει το όνομα Ροβανιέμι. Φυσικά τέτοιες μέρες κάθε χρόνο δέχεται πλήθος τουριστών που θέλουν να βιώσουν λίγη από την μαγεία των Χριστουγέννων από κοντά.
Δείτε ακόμα Άγγελος θανάτου: Ο νοσοκόμος που σκoτωσε 70 ασθενείς για να μην πονούν
Χιονισμένα τοπία, λαμπιόνια, έθιμα και παραδόσεις που αφορούν τον αγαπημένο Άγιο μικρών και μεγάλων! Όμως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός και ακόμη και το Ραβανιέμι έχει την δική του σκοτεινή ιστορία που λίγοι γνωρίζουν.
Το σημερινό άρθρο θα σας μιλήσει ακριβώς γι’ αυτήν την σκοτεινή ιστορία. Φυσικά δεν γράψαμε αυτό το άρθρο για να σας χαλάσουμε την μαγεία των Χριστουγέννων. Απλά ξέρουμε πόσο σας αρέσουν οι…τρομαχτικές και σκοτεινές ιστορίες! Διαβάστε παρακάτω:
Αν είχες την τύχη να επισκεφθείς το χωριό του Άγιου Βασίλη στο παρελθόν ξέρεις. Ξέρεις ότι μόλις φτάσεις στο αεροδρόμιο του Ροβανιέμι στη Λαπωνία θα δεις φυσικά έναν τάρανδο. Δεν είναι βέβαια αληθινός. Στην πραγματικότητα είναι ένας άντρας που φορά στολή Ρούντολφ.
Αυτός ο μεταμφιεσμένος άντρας, υποδέχεται με χαρούμε φωνές τους επιβάτες που μόλις έφτασαν. Με αυτόν τον τρόπο τους προϊδεάζει για την μαγεία των Χριστουγέννων που τους περιμένει στο Ροβανιέμι. Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμιο του Ροβανιέμι, βρίσκεται και το ξακουστό χωριό του Άγιου Βασίλη.
Το χωριό του Άγιου Βασίλη είναι στην ουσία ένα πάρκο με ξωτικά, πραγματικούς ταράνδους, σκυλιά χάσκι, καταστήματα και εστιατόρια και πολλά πολλά φώτα! Το χωριό του Άγιου Βασίλη παρόλο που βρίσκεται σε ένα απομονωμένο σημείο στην άκρη του Αρκτικού Κύκλου κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα δέχεται πάνω από 600.000 επισκέπτες!
Φυσικά στο χωριό του Άγιου Βασίλη μπορείς να δεις ταράνδους οπουδήποτε πέσει το μάτι σου. Άνθρωποι μεταμφιέζονται σε ταράνδους για τουριστικούς λόγους ενώ υπάρχουν και πραγματικοί που σέρνουν το έλκηθρο στο χωριό του Άγιου Βασίλη. Βέβαια υπάρχουν ακόμη και αγάλματα ταράνδων.
Με τόσους ταράνδους είναι λογικό να μην παρατηρήσεις τον μεγαλύτερο τάρανδο του Ροβανιέμι. Ο συγκεκριμένος τάρανδος είναι ενσωματωμένος στο σχέδιο των δρόμων της πόλης.
Πως βρέθηκε ένα κεφάλι ταράνδου κρυμμένο μέσα στο σχέδιο των δρόμων του Ροβανιέμι;
Αξίζει να γνωρίζουμε ότι ο συγκεκριμένος τάρανδος αποτέλεσε το έργο του μεγαλύτερου αρχιτέκτονα της Φινλανδίας. Ο συγκεκριμένος αρχιτέκτονας έφερε το όνομα Άλβαρ Άαλτο. Αυτό το έργο προστέθηκε στη πρωτεύουσα της Λαπωνίας όταν ξαναχτίστηκε. Βλέπετε, οι Γερμανοί κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο την είχαν κάψει ολοσχερώς καθώς υποχωρούσαν.
Οι σύμμαχοι των ναζί!
Την δεκαετία του 1930 λοιπόν, το Ροβανιέμι ήταν μία ήρεμη εμπορική πόλη με περίπου 6.000 μόνιμους κατοίκους. Αυτό διήρκησε μέχρι την εισβολή της Ρωσίας το 1939. Οι Φινλανδοί αγωνίστηκαν με τους επιτιθέμενους Ρώσους σε έναν βίαιο πόλεμο τον Χειμώνα του 1939-1940.
Στην συνέχεια η Φινλανδία συμμάχησε με την Γερμανία για να προστατευθεί από περαιτέρω ρωσικές εισβολές. Οι ναζί λοιπόν δημιούργησαν μία βάση στο Ροβανιέμι, διπλασιάζοντας τον πληθυσμό της πόλης.
Η ναζιστική πολεμική αεροπορία, δημιούργησε ένα αεροδρόμιο. Ναι καλά καταλάβατε. Το αεροδρόμιο που τώρα δέχεται τους επισκέπτες στο χωριό του Άγιου Βασίλη. Μαζί με το αεροδρόμιο έφτιαξαν κι ένα στρατόπεδο. Εκεί που τότε στεγάζονταν το στρατόπεδο τώρα στεγάζεται το χωριό του Άγιου Βασίλη.
Περίπου λοιπόν 220.000 Γερμανοί στρατιώτες εγκαταστάθηκαν στην Βόρεια Φινλανδία από τον Ιούνιο του 194 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1944. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περίοδος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Φινλανδία είναι γνωστή και ως “συνεχιζόμενος πόλεμος” .
Για περισσότερο από τρία χρόνια ναζί και Φινλανδοί συμμάχησαν και πολέμησαν ενάντια στην Σοβιετική Ένωση. Το κεντρικό επιχειρησιακό αρχηγείο των ναζί εγκαταστάθηκε στο Ροβανιέμι.
Από τα 9 περιφερειακά αεροδρόμια της γερμανική πολεμικής αεροπορίας στη Φινλανδία και στη βόρεια Νορβηγία, η βάση στο Ροβανιέμι ήταν η μεγαλύτερη. Όταν η Φινλανδία κατέληξε σε συμφωνία κατάπαυσης πυρός με τους Σοβιετικούς στις αρχές του Σεπτέμβρη του 1944, οι Σοβιετικοί ζήτησαν από τους ναζί να εκκενώσουν την βόρεια Φινλανδία.
Μάλιστα τους έδωσαν χρονικό περιθώριο δύο εβδομάδες. Ήταν μία πολύ μικρή προθεσμία λόγω της έκτασης των γερμανικών στρατευμάτων και του εξοπλισμού στην βόρεια Φινλανδία και οι Σοβιετικοί, την έδωσαν περιμένοντας από τους Φινλανδούς, να στραφούν ενάντια στους ναζί.
Οι Γερμανοί και οι Φινλανδοί συμφώνησαν όμως κρυφά στα μέσα του Σεπτέμβρη ότι οι ναζί θα κατέστρεφαν συστηματικά γέφυρες και οδοστρώματα που κρίνονταν απαραίτητα για την ανάπτυξη του στρατού και ότι οι Φινλανδοί θα απέφευγαν στρατηγικά την μάχη με τους ναζί.
Μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη όμως υπήρξαν πολλές συγκρούσεις μεταξύ των Φινλανδών και των ναζί που αποχωρούσαν. Μεγάλο μέρος της Φινλανδίας καθώς και η περιοχή του Ροβανιέμι, ισοπεδώθηκε καθώς οι ναζί εγκατέλειπαν το μέρος.
Η ιστορία του Άγιου Βασίλη
Οι ναζί λοιπόν κατέστρεψαν το 90% της πόλης που μετατράπηκε ξαφνικά σε ένα ερείπιο καπνού. Ακόμη και σήμερα το Ροβανιέμι αναφέρεται σαν την πόλη που ξαναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της. Όταν οι Φινλανδοί μπήκαν στην πόλη δεν βρήκαν σχεδόν τίποτα. Μόνο κάποιες καμινάδες που προεξείχαν από τις στάχτες.
Μετά την λήξη του πολέμου το Ροβανιέμι ανοικοδομήθηκε υπό την καθοδήγηση του Άλβαρ Άαλτο. Ήταν ίσως ο πιο διάσημος αρχιτέκτονας και σχεδιαστής του 20ου αιώνα στην Φινλανδία. Η προσπάθεια ανοικοδόμησης του Ροβανιέμι όμως δεν ήταν καθόλου εύκολη.
Εξαιτίας της συνεργασίας των Φινλανδών με τους ναζί, το Ροβανιέμι δεν μπορούσε να πάρει οικονομική βοήθεια από την Αμερική με την μορφή ενίσχυσης για το Σχέδιο Μάρσαλ, που χορηγήθηκε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εκτός αυτού οι Φινλανδοί έπρεπε να καταβάλουν και πολεμικές αποζημιώσεις στην Ρωσία.
Όμως η Διοίκηση Αρωγής και Αποκατάστασης των Ηνωμένων Εθνών τους στήριξε κάπως. Μέχρι και την δεκαετία του 1990 ο μύθος του Άγιου Βασίλη δημιουργήθηκε και η πόλη ξεκίνησε να αλλάζει πρόσωπο. Ακόμη κι ένα μέρος του πυρηνικού καταφυγίου της πόλης έγινα υπόγειο πάρκο του Άγιου Βασίλη.
Ουσιαστικά στην ανοικοδόμηση της πόλης έχουν συμβάλλει οι τουρίστες που επισκέπτονται το χωριό του Άγιου Βασίλη κάθε χρόνο. Οι περισσότεροι είναι από την Κίνα, το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το ξέρουμε πως δεν επισκέπτονται το Ροβανιέμι γι’ αυτόν τον λόγο, όμως είναι εκείνοι που το έκαναν να μοιάζει όπως είναι σήμερα.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι οι ναζιστικές δομές είναι ακόμη ορατές σε μερικά σημεία. Στα δάση υπάρχουν πολλά υπολείμματα στρατώνων. εργαστηρίων, σιδηροδρομικές γραμμές, αρτοποιεία, τάφροι και πολλές ακόμη δομές στήριξης και αποθήκευσης.
Μπορεί να μην περιέχουν τραυματικές αναμνήσεις τρομαχτικές αναμνήσεις με στρατόπεδα συγκέντρωσης, όμως σίγουρα δεν ταιριάζουν στο κλίμα αγάπης των Χριστουγέννων.
Σκεφτείτε ότι όσο εσείς πηγαίνετε να συμβουλευτείτε τον Άγιο Βασίλη, υπάρχουν χιονοδρομικά κέντρα και μονοπάτια πεζοπορίας διάσπαρτα μέσα στο δάσος. Στο ίδιο δάσος ακόμη θα συναντήσεις υπολείμματα της βάσης της πολεμικής αεροπορίας των Γερμανών.
Φαίνεται όμως πως η χριστουγεννιάτικη μαγεία της περιοχής κάνει το μέρος να αλλάζει πρόσωπο και σίγουρα κανείς από εμάς δεν θα σκεφτεί αυτή την άσχημη ιστορία ενώ χαζεύει του ταράνδους και τα φώτα. Γι’ αυτόν τον λόγο οι αρμόδιοι εδώ και χρόνια έχουν αποφασίσει να διατηρήσουν την σιωπή τους.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Η Γη της Ελιάς : Αποχωρεί πασίγνωστος πρωταγωνιστής από τη σειρά και μόλις το ανακοίνωσε
- Ανακαλούνται γαριδάκια – Μεγάλος κίνδυνος για την υγεία
- Σχολεία : Τι θα ισχύει με τις απουσίες λόγω γρίπης
- Ζωή Ναλμπάντη : “Γέννησα τη μία μου κόρη στο χαλάκι του μπάνιου, ο άνδρας μου έκοψε τον ομφάλιο λώρο”
- Η Γη της Ελιάς : Το κάνεις όλο και χειρότερο Στάθη- Η Ιουλία τον κατακεραυνώνει