Σήμερα Θα μιλήσουμε για την Τάκη Χάλα, τον Έλληνα αγαπημένο νάνο που όμως έφυγε ξεχασμένος από τα φώτα της δημοσιότητας.
Ο Τάκης Χαλάς ήταν Έλληνας ηθοποιός και κατάφερε με αυτό που κάνει πολλούς ανθρώπους μέχρι και σήμερα να συγκινούνται. Παρόλο που έζησε τον κοινωνικό αποκλεισμό εξαιτίας του ότι ήταν νάνος, κατάφερε να σταθεί στα πόδια του και να γνωρίσει την καταξίωση.
Ήταν από τους πιο μικρόσωμους ηθοποιούς που έπαιζαν στο Εθνικό Θέατρο και κατάφερε να σταθεί δίπλα σε τέρατα του κινηματογράφου και του θεάτρου. Ο κόσμος και ο Τύπος της εποχής τον αγάπησαν πολύ. Όμως η αγάπη αυτή ξεχάστηκε και ο αγαπημένος Τάκης Χαλάς έφυγε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Δείτε ακόμα Ο κρυφός αρραβώνας της Ζωής Λάσκαρη και άλλες άγνωστες ιστορίες για την ζωή της
Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα σε αυτόν τον άνθρωπο που μπορεί να ξεκίνησε δουλεύοντας σε βενζινάδικο και να έζησε τον κοινωνικό αποκλεισμό, όμως κατάφερε να σταθεί στα πόδια του, να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα και να αγαπηθεί από ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού. Διαβάστε παρακάτω:
Τάκης Χαλάς: Τα πρώτα χρόνια της ζωής του
Ο Τάκης Χαλάς γεννήθηκε το 1951 και ο νανισμός που έπασχε ήταν η αφορμή να ξεκινήσει ζώντας δύσκολα με πολλές διακρίσεις. Όμως ο Τάκης Χαλάς δεν έδειξε από μικρός ότι ήταν έτοιμος να παραδώσει τα όπλα. Με βασικό όπλο το χιούμορ έκανε ό,τι μπορούσε.
Ήθελε να μετατρέψει το χαρακτηριστικό που τότε θεωρούνταν μειονέκτημα, ως πλεονέκτημα. Τα σχολικά του χρόνια ήταν δύσκολα γιατί ως γνωστόν τα παιδιά είναι σκληρά και δεν ξέρουν να κρατούν τους τύπους ευγενείας.
Όταν ήταν ακόμη σε νεαρή ηλικία έπιασε δουλειά σε βενζινάδικο και για πρώτη φορά η ζωή έδειξε να του χαμογελάει. Συγκεκριμένα μία μέρα ο θεατρικός παραγωγός Βαγγέλης Λιβαδάς σταμάτησε για να βάλει βενζίνη και έμεινε να παρατηρεί τον “δαιμόνιο” κοντό.
Δείτε ακόμα Η κατάρα της Δαλιδά: Η αυτοκτονία και η ζωή της
Ο Χαλάς είχε συνηθίσει να τον παρατηρούν έτσι οι άνθρωποι κι έτσι, έβγαλε από την θήκη του, το πιο σημαντικό όπλο που διέθετε: το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό.
«Τι κοιτάς αφεντικό; Που η μάνικα είναι ψηλότερη από εμένα;» είπε στον Λιβαδά. Κι ο Λιβαδάς κατάλαβε ότι είχε απέναντί του έναν άνθρωπο με χαρισματική προσωπικότητα και ταλέντο. Έτσι, δεν έχασε την ευκαιρία και πήρε τον Χαλά από το βενζινάδικο βάζοντάς τον στον υπέροχο κόσμο του θεάματος.
Στην αρχή του έδωσε έναν μικρό ρόλο σε μία καλοκαιρινή επιθεώρηση στο θέατρο. Όμως αυτό ήταν μόνο η αρχή αφού ο αγαπημένος νάνος, θα έβαζε στο μέλλον στο βιογραφικό του συμμετοχές σε αρκετές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου όπως ήταν “Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ”, “Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ”, “Ο Θανάσης στην Χώρα της σφαλιάρας” και άλλες.
Οι σπουδαίες συνεργασίες του
Ο Τάκης Χαλάς θα συνεργαστεί με ηθοποιούς στην καριέρα του. Συνεργασίες με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, την Μάρω Κοντού, τον Κώστα Βουτσά, την Αιμιλία Υψηλάντη, τον Αντώνη Παπαδόπουλο, τον Μάνο Κατράκη, τον Σπύρο Καλογήρου, την Μαίρη Χρονοπούλου και τον Γιώργο Παπαζήση.
Κατάφερε κι έκανε λαμπρή καριέρα στην εποχή της βιντεοκασέτας αλλά και στο Εθνικό Θέατρο. Όσο περνούσε ο καιρός ο Τάκης Χαλάς κατάφερε κι έφτιαξε ένα όνομα στον θεατρικό χώρο. Έγινε ο πιο μικρόσωμος ηθοποιός και οι άνθρωποι τον αγαπούσαν πολύ. Προκαλούσαν γέλιο στο κοινό και μόνο οι κινήσεις ή οι μορφασμοί του.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο Τάκης Χαλάς γνώρισε την μεγάλη επιτυχία όταν ήρθαν στην ζωή μας οι βιντεοταινίες την δεκαετία του ’80. Εκεί έλαβε και την μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα. Ταινίες όπως ο “Αδέσποτος Καβαλάρης”, “Κερατάς και δαρμένος”, “Ο Ράμπο ο κοντός και η τάπα” και άλλες σπουδαίες ταινίες.
Δείτε ακόμα Μια άλλη Βουγιουκλάκη: Η κομμένη σκηνή της Αλίκης από την πιο εμπορική ταινία όλων των εποχών, που δεν είδαμε ποτέ
Εκεί ο μικρόσωμος ηθοποιός έδειξε τις μεγάλες υποκριτικές του δυνατότητες στην κωμωδίες καθώς όπως έλεγαν άνθρωποι που γνώριζαν το παρασκήνιο εκείνη την εποχή, πολλές φορές ο Τακης Χαλάς αγνοούσε το σενάριο και έβαζε την δική του χιουμοριστική πινελιά.
Μπορεί να γνώρισε τεράστια επιτυχία όμως ο ίδιος πίστευε ότι την μεγαλύτερη του καταξίωση την γνώρισε όταν έγινε ο πιο μικρόσωμος ηθοποιός που κατάφερε να παίξει σε παράσταση στο Εθνικό Θέατρο. Το θεωρούσε κάτι σαν παράσημο.
Η σκληρή του δουλειά αλλά και το ταλέντο του επιβραβεύτηκαν όταν πάτησε στην σκηνή του Εθνικού αλλά και του Θεάτρου Τέχνης “Κάρολος Κουν” για διάφορες παραστάσεις. Μερικές από αυτές ήταν «Καζιμίρ και Καρολίνα» το 1981, «Βολπόνε» το 1986, «Η γυναίκα της Ζάκυνθος» το 1998 αλλά και ο «Δον Ζουάν» το 2000.
Δείτε ακόμα Έφτασε στην κορυφή και εξαφανίστηκε: Ο Έλληνας ηθοποιός που προτίμησε την ασκητική ζωή απ’ τα φώτα της δημοσιότητας
Η τελευταία παράσταση που έπαιξε το 2000 ήταν και η τελευταία παράσταση της καριέρα του. Από εκεί και πέρα ξεχάστηκε και η ζωή του επιφύλαξε πόνο, πίκρες, εγκατάλειψη κι ένα μοναχικό τέλος.
Τα προβλήματα υγείας του Τάκη Χαλά
Εξαιτίας του νανισμού του, τα προβλήματα υγείας ήταν πολλά και κυριότερα ήταν αυτά που αφορούσαν τα πόδια του. Έπασχε από ισχυρούς πόνους στα πόδια και δεν μπορούσε να παίξει σε κάποια ταινία ή σε κάποια θεατρική παράσταση.
Δεν άντεχε άλλο αυτή την κατάσταση και έφυγε από την Αθήνα. Έμεινε με την αδερφή του στο σπίτι της στην Πάρο. Προσπάθησε να πάρει και μία αναπηρική σύνταξη για να μπορεί να καλύπτει τα προσωπικά του έξοδα αλλά δεν του δόθηκε ποτέ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια εποχή τυφλοί που δεν ήταν στην πραγματικότητα τυφλοί, μπορούσαν να πάρουν αναπηρικοί σύνταξη. Οπότε ακόμη δεν καταλαβαίνουμε με ποια κριτήρια την στέρησαν από τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Και πόσοι ακόμη άλλοι άνθρωποι που δεν τους ήξερε κανείς είχαν την ίδια μεταχείριση από το κράτος…
Δείτε ακόμα Έκλεισε την πόρτα και χάθηκε: Η εξαφάνιση του πιο «ωραίου κακού» του ελληνικού σινεμά στο απόγειο της δόξας του
Ο Χαλάς ξεχάστηκε γρήγορα από όλους. Ακόμη και συνάδελφοι με τους οποίους έκαναν μαζί μεγάλες επιτυχίες. Ο αγαπημένος ηθοποιός είχε μεγάλη πίκρα μέσα του για τους ανθρώπους που θεωρούσε φίλους και τελικά αποδείχτηκε ότι δεν ήταν.
Λίγο πριν φύγει από την ζωή όμως τους συγχώρεσε όλους και ζήτησε από την αδερφή του να τους καλέσει στην κηδεία του. Δεν πήγε όμως κανείς.
«Την τελευταία φορά που τον είδα, πριν κάμποσα χρόνια, ήταν στη Πάρο, είχε βρει άσυλο στην αδερφή του. Είχαμε τελειώσει μια παράσταση στο νησί και βόλταρα, αργά τη νύχτα στη παραλία, όταν άκουσα ένα ξεψυχισμένο ψίθυρο σ’ ένα παγκάκι, σταμάτησα κι ήταν ο κοντούλης συνάδελφος μέσα στη νύχτα. Ανήμπορος και με πρησμένα πόδια. […]
Δείτε ακόμα Μέμα Σταθοπούλου: Η τραγική κατάληξη της Ελληνίδας «Μπριζίτ Μπαρντό» που άλλαξε ζωή και ρόλο στα 34 της
Συχώρα μας φίλε Τάκη και μένα και τους άλλους που δεν ήρθαμε στον αποχαιρετισμό, αλλά ντρεπόμαστε γιατί όλοι σε είχαμε ξεχάσει, πως λοιπόν να σε θυμόμαστε στο φριχτό φευγιό σου από ένα κόσμο θεατρίνικο γεμάτο υποκρισία… Θα μιλήσουμε άλλοτε αν ηθοποιός σημαίνει φως ή απλά ένα επάγγελμα», έγραψε λίγα χρόνια ο ηθοποιός Κώστας Τσάκωνας.
Ο Τάκης Χαλάς πέθανε το 2003 και με το θάνατό του απέδειξε πως υπάρχουν άνθρωποι ψηλότεροι από το μπόι τους.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Κύκλωμα προστασίας: Αυτός είναι ο πασίγνωστος γόης Έλληνας ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Κλειστά σχολεία αύριο Πέμπτη (16/01) – Η Λίστα με τις περιοχές
- Άσπα Τσίνα: Πώς είναι σήμερα – Η συγκλονιστική αλλαγή στην εξωτερική της εμφάνιση
- Με δάκρυα στα μάτια ο Δημήτρης Αλεξάνδρου: Έχασα ό,τι πιο σημαντικό είχα στη ζωή μου – Η εξομολόγηση που ραγίζει καρδιές