Στο σημερινό άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τις αρχικές ιστορίες σε 6 κλασικά παραμύθια που όλοι ξέρουμε, κάπως…διαφορετικά.
Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να διασκεδάζουμε το παιδί με έναν δημιουργικό τρόπο. Μέσα από τα παραμύθια εγείρουμε την φαντασία του παιδιού και στα σημερινά παραμύθια περνάμε στο παιδί και μερικά πολύ όμορφα μηνύματα.
Άλλωστε τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να εξηγήσουμε στο παιδί καταστάσεις που ίσως με δικά μας λόγια να μην μπορούσε να τα κατανοήσει. Γι’ αυτό πλέον κυκλοφορούν στην αγορά παραμύθια για όταν το παιδί χάνει τον έναν γονιό, παραμύθια για να μαζεύει τα παιχνίδια του, παραμύθια για να κάνει φίλους και άλλα.
Δείτε ακόμα Το δέντρο που έδινε: Ένα μοναδικό παραμύθι που δίνει το πιο πολύτιμο μάθημα ζωής
Τα κλασικά παραμύθια όμως είχαν άλλα πράγματα από πίσω. Σίγουρα στα κλασικά παραμύθια καθρεφτίζεται μία άλλη κοινωνία και μερικά άλλα πρότυπα. Η όμορφη πριγκίπισσα που είναι σχεδόν πάντα αδύναμη και περιμένει τον πρίγκιπα να την σώσει.
Η άσχημη κακή μάγισσα που πάντα ζηλεύει τους άλλους επειδή είναι άσχημη και άλλα τέτοια μηνύματα που φυσικά δεν είναι ωραίο να περνάμε στα παιδιά μας. Είχαμε αναφερθεί και στο παρελθόν για τα επικίνδυνα μηνύματα που περνούν τα κλασικά παραμύθια στα παιδιά μας
Ξέρουμε ότι τα κλασικά παραμύθια δεν ήταν φτιαγμένα για παιδιά αρχικά. Συγκεκριμένα ήταν ιστορίες που έλεγαν οι μεγάλοι μεταξύ τους, αφού δεν είχαν τηλεόραση για να περνάει η ώρα τους. Γι’ αυτό σε πολλά παραμύθια υπάρχουν μακάβριες λεπτομέρειες.
Δείτε ακόμα Η αληθινή & τραγική ιστορία πίσω από το παραμύθι με την Χιονάτη & η θλιβερή εκδοχή για τους νάνους
Στο παρακάτω άρθρο θα δούμε ποιες ήταν οι αρχικές ιστορίες σε κλασικά παραμύθια όπως είναι η Σταχτοπούτα και η Χιονάτη. Μπορεί να διαφοροποιήθηκαν με τα χρόνια κι εν τέλει να τα γνωρίσαμε τελείως διαφορετικά, όμως στην αρχή ήταν άλλη η πλοκή της ιστορίας. Διαβάστε παρακάτω:
Το παραμύθι της Χιονάτης
Όλοι ξέρουμε το παραμύθι της Χιονάτης. Η όμορφη πριγκίπισσα, που έχασε την μαμά της μόλις γεννήθηκε και ο μπαμπάς της παντρεύτηκε μία γυναίκα που έγινε η κακιά μητριά της ιστορίας. Σύμφωνα με το παραμύθι, η κακιά μητριά ζήλευε την ομορφιά της Χιονάτης και την έστειλε μαζί με έναν κυνηγό στο δάσος για να την σκοτ@σει.
Εκεί βρήκε τους 7 νάνους που την πρόσεξαν αρκετά και λίγο πριν η κακιά μάγισσα υλοποιήσει εν τέλει τον στόχο της, παρουσιάστηκε ο πρίγκιπας και την έσωσε με το πρώτο φιλί. Στην πραγματικότητα η Χιονάτη δεν έχασε την μαμά της. Η μαμά της ήταν αυτή που ζήλευε την ομορφιά της το 1812 που κυκλοφόρησε και η ιστορία για πρώτη φορά.
Η Σταχτοπούτα
Η Σταχτοπούτα ήταν αυτή η αδικημένη κοπέλα που την κακομεταχειρίζονταν η μητριά και οι κòρες της μητριάς της. Σύμφωνα με την εκδοχή του παραμυθιού που όλοι γνωρίζουμε, η Σταχτοπούτα βρέθηκε στο βασιλικό γλέντι και γνώρισε τον πρίγκιπα εξαιτίας της νονάς της, που ήταν καλή νεράιδα και της έφτιαξε φόρεμα, γόβες και άμαξα.
Υπάρχει όμως και μία άλλη εκδοχή ελαφρώς πιο συγκινητική. Η δεύτερη εκδοχή λέει ότι η Σταχτοπούτα δεν δέχτηκε βοήθεια από την νονά της την καλή νεράιδα αλλά από δύο λευκά περιστέρια, που η μαμά της, της τα έστειλε από τον ουρανό για να την βοηθήσουν.
Η Goldilocks και οι τρεις αρκούδες
Μία ιστορία που δεν είναι τόσο διαδεδομένη αλλά μπορεί και να την έχετε ακούσει. Η Goldilocks ήταν ένα κòρίτσι που μπήκε κρυφά στο σπίτι των αρκούδων και τους έφαγε το φαγητό. Στην πρώτη έκδοση της ιστορίας αυτό το κòρίτσι ήταν ηλικιωμένη γυναίκα και το παραμύθι αρχικά λεγόταν “Η ιστορία των τριών αρκούδων”.
Χάνσελ και Γκρέτελ
Το παραμύθι με τα πιο λάθος μηνύματα. Δύο παιδιά που η μητριά τους δεν τα ήθελε και με πρόφαση την φτώχεια κατάφερε να πείσει τον πατέρα τους, να τα εγκαταλείψει μόνα τους στο δάσος. Στην πρώτη έκδοση του παραμυθιού αυτή η γυναίκα δεν ήταν η μητριά αλλά η μητέρα των παιδιών.
Πέρασαν χρόνια μέχρι να αλλάξει η μάνα και να γίνει μητριά. Ακόμη και σήμερα, μπορεί σε μερικά παλιά βιβλία του συγκεκριμένου παραμυθιού να δεις να μην λένε μητριά ή μαμά αλλά να αναφέρουν την κακιά γυναίκα ως “γυναίκα”.
Η Ωραία Κοιμωμένη
Το συγκεκριμένο παραμύθι έχει υποστεί πολλές αλλαγές μέχρι και την σημερινή του έκδοση. Η πιο γνωστή αλλαγή είναι το αντικείμενο που δηλητηριάστηκε η Ωραία Κοιμωμένη. Σήμερα ξέρουμε ότι αυτό το αντικείμενο ήταν βελόνα. Στην πρώτη έκδοση της ιστορίας ήταν ένα είδος λουλουδιού.
Η Πεντάμορφη και το Τέρας
Το συγκεκριμένο παραμύθι ήταν εμπνευσμένο από αληθινή ιστορία. Το Τέρας δεν ήταν πρίγκιπας, αλλά είχε κάποια σχέση με τα γαλλικά δικαιώματα των απλών πολιτών. Επίσης δεν ήταν Τέρας αλλά έπασχε στην πραγματικότητα από το σύνδρομο Ambras που έκανε τις τρίχες στο σώμα του να μεγαλώνουν πολύ σε σημεία που συνήθως δεν μεγαλώνουν.
All photos via brightside.me
Διαβάστε όλα τα περίεργα στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Ρίκα Διαλυνά: Πώς είναι σήμερα στα 90 της η σπουδαία ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Βέφα Αλεξιάδου: Μόλις 8 άτομα στο μνημόσυνο της Εθνικής μας Μαγείρισσας
- Δίκη Πάτρα: Αδιευκρίνιστος το θάνατο της Μαλένας χαρακτηρίζει ο Ιατροδικαστής Χρήστος Κραββαρίτης
- Ειρήνη Μουρτζούκου : Κατονομάζει νέο πρόσωπο ως δολοφόνο του Παναγιωτάκη