Τα Χριστούγεννα πέρασαν και ελπίζουμε να σας είπαν τα κάλαντα. Θυμηθήκαμε πως ήταν τότε που λέγαμε εμείς τα κάλαντα και είπαμε να μοιραστούμε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας, λίγο πριν και τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς.
Οι εποχές έχουν αλλάξει τόσο πολύ από την στιγμή που λέγαμε εμείς τα κάλαντα. Και επειδή είμαι 27 ετών, είμαι σίγουρη ότι οι μεγαλύτεροι από εμένα θα έχουν ακόμη περισσότερες παρατηρήσεις να κάνουν. Όπως και να ‘χει είπαμε να μοιραστούμε μερικούς προβληματισμούς σχετικά με το σήμερα. Διαβάστε παρακάτω:
Τότε δεν φοβόμασταν
Πιστεύω ότι πάντα υπήρχαν οι κακοί άνθρωποι που ήθελαν να κάνουν κακό στα παιδιά. Όμως παλιότερα δεν υπήρχε η σωστή ενημέρωση. Όσο περισσότερο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τους κινδύνους τόσο περισσότερο και φοβούνται.
Πλέον τα παιδιά δεν χτυπάνε τα κουδούνια σε κάθε πόρτα. Δεν μπαίνουν μέσα στο σπίτι του κάθε αγνώστου για να πάρουν κέρασμα ή για να βρει εκείνος το πορτοφόλι του και μέχρι και μία ηλικία πηγαίνουν για τα κάλαντα πάντα με συνοδεία.
Το Άστρο της Βηθλεέμ: Η ιστορία πίσω από τον γρίφο του αστεριού των Χριστουγέννων και η ημερομηνία γέννησης του Χριστού
Αν με ρωτάτε, είναι προτιμότερο από εμάς, που από 6 χρονών κυκλοφορούσαμε μόνα μας, μπαίναμε σε ξένα σπίτια και χτυπούσαμε και τις πιο ύποπτες πόρτες.
Photo via: ekefalonia.gr
Οι μεγάλοι ήταν το ίδιο ενθουσιασμένοι με τα παιδιά
Θυμάμαι όταν σηκωνόμουν αξημέρωτα για να πάω με την κολλητή μου να πω τα κάλαντα η μητέρα μου ανυπομονούσε περισσότερο από εμένα. Γελούσε, χαιρόταν και μου ζητούσε να πω τα κάλαντα σε συγκεκριμένα σπίτια. Πλέον αυτό δεν ισχύει τόσο.
Γιατί οι γονείς περισσότερο ανησυχούν για την σωματική ακεραιότητα των παιδιών, γιατί πλέον νιώθω ότι τα κάλαντα δεν έχουν την ίδια αξία με παλιά για τα παιδιά και γιατί σαν γονείς έχουν τόσα στο κεφάλι τους που δεν μπορούν να χαρούν με την ίδια ανεμελιά.
Photo via: newsbomb.gr
Όλοι άνοιγαν τις πόρτες τους
Κι ενώ παλιότερα άνοιγαν όλοι τις πόρτες και δύσκολα ακούγαμε το “μας τα πάνε” πλέον υπάρχει φτώχεια. Οι άνθρωποι μετράνε τα ρέστα τους, οπότε ακόμη και τα λεφτά για τα κάλαντα τους φαίνονται έλλειμμα. Και κακά τα ψέματα σε πολλές περιπτώσεις, δυστυχώς είναι.
Αυτό που θέλω να σχολιάσω είναι ότι εκτός αυτού, υπάρχει και μία γενικευμένη γκρίνια σχετικά με τα κάλαντα. Εντάξει, μπορεί να μη πιστεύεις στο Θεό, να μην σε ενδιαφέρουν τα Χριστούγεννα και να θεωρείς ότι είναι απλά μία αφορμή για υπερκαταναλωτισμό.
Βουγιουκλάκη – Παπαμιχαήλ: Όταν το πιο διάσημο ζευγάρι του ελληνικού κινηματογράφου ευχήθηκε «Καλά Χριστούγεννα» και η ταινία εκείνης της χρονιάς έκοψε 650.000 εισιτήρια
Μαζί σου! Αλλά δεν χρειάζεται κάθε χρόνο να γκρινιάζεις που τα πιτσιρίκια σε ξυπνάνε νωρίς. Παιδιά είναι. Ανυπομονούν να βγουν στους δρόμους, να πάρουν λεφτά και να περάσουν καλά με τους φίλους τους. Ας χαρούμε μαζί τους. Τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν ούτε από υπερκαταναλωτισμούς ούτε από θεωρίες.
Photo via: newsbomb.gr
Βγάζαμε όντως πολλά χρήματα.
Πέρα από την φτώχεια που κυριαρχεί στο σήμερα, ειδικά οι άνθρωποι που πρόλαβαν σαν παιδιά τις δραχμές, πραγματικά σαζόντουσαν κάθε φορά που έλεγαν τα κάλαντα. Είχαν αξία τα λεφτά που μάζευαν και ήταν σε θέση να τα βάλουν στην άκρη ή να πάρουν δώρα στους δικούς του.
Photo via: eea.gr
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου παίρνει τον δρόμο προς τον εισαγγελέα
- Ανάκληση σε μπισκότα – Εντοπίστηκαν μεταλλικά κομμάτια
- Ο Γιώργος Ζώλης μας δίνει την καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα
- Η Γη της Ελιάς : Δεν θέλω να πληγωθείς – Ο Στάθης προσπαθεί να προστατέψει την Αριάδνη
- Η Γη της Ελιάς : Βασιλική και Αριάδνη γίνονται μια γροθιά ενάντια σε όλους