Close

Το κίνημα των ρέηβερς το 1989 και τι ήταν το δεύτερο Καλοκαίρι της αγάπης

το-κίνημα-των-ρέηβερς-rave party-ιστορία-

Το κίνημα των ρέηβερς το 1989 και τι ήταν το δεύτερο Καλοκαίρι της αγάπης. Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για το ιστορικό κίνημα των ρέηβερς το 1989 και τι ήταν ακριβώς το δεύτερο Καλοκαίρι της αγάπης.

Η νεολαία πάντα έβρισκε έναν δικό της τρόπο να εκφράζεται. Παλιότερα ήταν τα ρεμπέτικα τραγούδια, στην συνέχεια ήρθαν τα λαϊκά τραγούδια, έπειτα ξεκίνησε το πανκ, το ροκ, και τα ποπ τραγούδια τύπου Olympians και κάποια στιγμή ήρθε και η ηλεκτρονική μουσική ή αλλιώς rave.

Πλέον οι νέοι εκφράζονται μέσα από την rap και την trap μουσική και χωρίς να θέλουμε να σας χαλάσουμε το πάρτι, σε κάθε ρεύμα των νέων υπήρχαν μεγαλύτεροι από αυτούς που δεν το καταλάβαιναν. Στο σημερινό μας άρθρο λοιπόν θα σας μιλήσουμε για το κίνημα των ρέηβερς.

Δείτε ακόμα Copa Copana: Οι νεροτσουλήθρες που άφησαν εποχή στην Αθήνα και το άδοξο τέλος

Βλέπετε, η ανάγκη των νέων ανθρώπων να διαφοροποιηθούν από τις παλιότερες γενιές δεν τους κάνει απλά να ακούν μία μουσική. Τους κάνει να φτιάχνουν ολόκληρα κινήματα με αφορμή την συγκεκριμένη μουσική και φαίνεται πως αυτό ήταν και το κίνημα των ρέηβερς.

Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό το κίνημα για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι, αλλά θα μιλήσουμε επίσης και για το δεύτερο Καλοκαίρι της αγάπης, που έχει την δική του ιστορία. Διαβάστε παρακάτω: 

Το δεύτερο Καλοκαίρι της αγάπης και το κίνημα των ρέηβερς

Όπως σας είπαμε και στον πρόλογο, η ιστορία έχει δείξει πως κάθε γενιά έχει τις δικές της μουσικές τρέλες, που μέχρι και σήμερα ανατρέχει και γεμίζει με νοσταλγία. Το 1967 λοιπόν ξεκίνησε η επανάσταση των χίπις με το όνομα Καλοκαίρι της αγάπης.

Το 1989 ένα δεύτερο Καλοκαίρι της Αγάπης ξεκινάει από την Βρετανία και αυτή τη φορά το ξεκινούν κάποιοι που αυτοαποκαλούνταν νεοχίπις. Τι ακριβώς ήταν η ρέηβ μουσική λοιπόν που ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτό το νέο κίνημα;

το-κίνημα-των-ρέηβερς-rave party-ιστορία-

Photo via: twitter.com

Τι είναι η ρέηβ;

Η ρέηβ στην ουσία είναι μία ελληνική κάπως άγαρμπη μεταφορά της αγγλικής λέξης rave που σημαίνει παραληρώ. Η λέξη δεν εκφράζει ακριβώς το είδος της μουσικής αλλά την γενικότερη κουλτούρα πίσω από αυτό. Περιγράφει μία κατάσταση όπου άνθρωποι χορεύουν έξαλλοι, κάτω από δυνατή ηλεκτρονική μουσική.

Για τους νέους που αυτοαποκαλούνταν ρέηβερς η μουσική και ο χορός ήταν η διέξοδος από τα προβλήματα. Οι νεοχίπις είχαν παρόμοια συνθήματα με τους νέους του 1969. “Αγαπάμε την φύση” “Ειρήνη και Ενότητα” ήταν μόνο μερικά από τα συνθήματα που υιοθετούσαν.

Και όπως κάθε κίνημα, οι ρέηβερς είχαν και την δική τους μόδα. Εκκεντρικά ρούχα με γεωμετρικά ή αφηρημένα σχήματα, εξωγήινους, μαύρα γυαλιά που θυμίζουν τα σημερινά Αρνέτ (μπορεί να ήταν και τα ίδια, αλλά ανήκω σε άλλη γενιά οπότε αυτά τα λέω με κάθε επιφύλαξη), χοντρές μπότες ή αθλητικά παπούτσια.

Δείτε ακόμα Όταν οι Αθηναίοι έκαναν τα πρώτα τους μπάνια στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής

Επίσης είχαν έναν δικό τους διαφορετικό τρόπο να χορεύουν την αγαπημένη τους μουσική. Πίσω από την ρέηβ μουσική όμως υπάρχει και μία ιστορία, που πρέπει να την μάθουμε.

το-κίνημα-των-ρέηβερς-rave party-ιστορία-

Photo via: Pinterest

Η ιστορία του ρέηβ

Η ιστορία του ρέηβ ξεκινάει την δεκαετία του ’90 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Νέοι κανονίζουν παράνομα πάρτι κάτω από άκρα μυστικότητα σε τοποθεσίες όπως απομονωμένα πάρκα, παλιές πολυκατοικίες και οικοδομές, σκάφη και αλλού. Η τοποθεσία του πάρτι δεν ανακοινώνονταν μέχρι την έναρξή του.

Φυσικά όσοι ενδιαφέρονταν μάθαιναν από μηνύματα σε τηλεφωνητές, ιστότοπους και μυστικά φυλλάδια. Τότε οι νέοι δεν είχαν κινητά διότι ήταν πολύ ακριβά για να τα αγοράσει κάποιος.

το-κίνημα-των-ρέηβερς-rave party-ιστορία-

Photo via: Pinterest

Γιατί επικρατούσε τόση μυστικότητα;

Τα ρέηβ πάρτι ήταν παράνομα κι αν η αστυνομία μάθαινε ότι διοργανώνονταν ένα τέτοιο, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το έληγε προτού προλάβει να ξεκινήσει. Φυσικά δεν ήταν παράνομο να διασκεδάζεις στην Αγγλία εκείνη την εποχή.

Απλά στα ρέηβ πάρτι ήταν γνωστό ότι πωλούνταν ναρκωτικές ουσίες. Παραισθησιογόνα χάπια με την τιμητική του να έχει το έκσταση, κάνναβη, κοκαΐνη και άλλες ναρκωτικές ουσίες μπορούσες να τις προμηθευτείς σε αυτά τα πάρτι οι οποίες σου δίνονταν απλόχερα.

Όμως αυτό δεν σήμαινε ότι κάθε νέος που πήγαινε σε τέτοια πάρτι έκανε ναρκωτικά. Υπήρχαν πολλοί που υποστήριζαν ότι το κατάλληλο ναρκωτικό μπορεί να σε κάνει να νιώσεις περισσότερο την μουσική. Το μπάσο, την δόνησή της κλπ. Υπήρχαν όμως και άλλοι τόσοι που δεν τα είχαν ανάγκη όλα αυτά.

Δείτε ακόμα Γορτυνία: Το άλυτο μυστήριο της εξαφάνισης του μικρού Γιωργάκη απο το 1992

Φυσικά τα ρέηβ πάρτι δυσφημίστηκαν πολύ από τα ΜΜΕ. Άλλωστε τέτοια παραδείγματα έχουμε και στην Ελλάδα με μερικές διαχρονικές εκπομπές που πλέον θεωρούνται cult να αναμεταδίδονται ακόμα. Στο μεταξύ το κίνημα των ρέηβερς συνέπεσε με το κίνημα των οικολόγων και τις διαμαρτυρίες κατά της Θάτσερ.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν αργότερα πως το ρέηβ ήταν ένας τρόπος τα παιδιά εκείνης της εποχής να αντιδράσουν στα εθνικά τραύματα που δεν είχαν επουλωθεί. Το ρέηβ πάντα ήταν εκτός των κοινωνικών νορμών της εποχής.

το-κίνημα-των-ρέηβερς-rave party-ιστορία-

Photo via: nytimes.com

Το ρέηβ στην Ελλάδα

Η κουλτούρα του ρέηβ ήρθε και στην Ελλάδα το 1994-1995 με τους νέους να πορώνονται με την μουσική. Τα πάρτι ήταν κι εδώ μυστικά και διοργανώνονταν σε δάση, απομονωμένες περιοχές και άλλου. Θυμάμαι τον αδερφό μου να μου διηγείται για ρέηβ πάρτι στα Ψαχνά Ευβοίας, με τα χάπια στην είσοδο να δίνονται με τη σέσκουλα.

Ο αδερφός μου όμως ποτέ δεν μπήκε ούτε στον πειρασμό οπότε επιβεβαιώνουμε ότι δεν έκαναν όλοι οι ρέηβερς ναρκωτικά. Όμως κακά, τα ψέματα τα ναρκωτικά ήταν πολλά και είχε ξεσπάσει κι εδώ θύελλα αντιδράσεων.

Πολύωρα δημοσιογραφικά αφιερώματα με μαμάδες να βγαίνουν και να λένε πως το παιδί τους έγινε ρεηβάς και τους δημοσιογράφους να φοβούνται για την ζωή και το μέλλον του. Φυσικά όσο περισσότερο η “πολιτισμένη” κοινωνία έλεγε σε αυτά τα παιδιά πως πρέπει να ζουν τόσο αυτά τα παιδιά ένιωθαν πως έκαναν την σωστή επιλογή.

Δείτε ακόμα Η χρονιά που δεν ήρθε το Καλοκαίρι: Χιόνισε τον Ιούνιο και η Ελλάδα είχε 0 βαθμούς Κελσίου

Η παράνοια στην όλη υπόθεση, δεν ήταν ότι κάποιοι ανησυχούσαν πως τα παιδιά τους θα μπλέξουν στα ναρκωτικά ή που δεν ήθελαν τα παιδιά τους να πηγαίνουν σε πάρτι με ναρκωτικά. Αυτό είναι το μόνο λογικό της υπόθεσης.

Η παράνοια είναι ότι θεωρούσαν ότι τα ρέηβ πάρτι θα είναι αυτά που θα “σε σπρώξουν” στα ναρκωτικά, λες και μόνο η μουσική που ακούς αρκεί. Λες και είναι τόσο απλό το ζήτημα των ναρκωτικών. Και το ακόμα πιο παράλογο είναι ότι τσουβάλιαζαν μία ολόκληρη γενιά και ένα ολόκληρο είδος εξαιτίας των ναρκωτικών.

Η ρεήβ μουσική και οι συμβολισμοί της

Πλέον η ρέηβ μουσική και η ρέηβ κουλτούρα εκφράζεται περίπου μέσα από την boho επιρροή. Οι άνθρωποι που δεν ντύνονται απλά boho, αλλά είναι boho πηγαίνουν σε – οργανωμένα και όχι παράνομα πλέον ρέηβ πάρτι – και φορούν ρούχα με παράξενα γεωμετρικά σχήματα ή ψυχεδελικά σχέδια, σαν μία αναβάθμιση των τότε ρέηβ ρούχων.

Αν λοιπόν σας αρέσει η boho αισθητική σίγουρα έχετε δει ριχτάρια, ρούχα, διακοσμητικά για το σπίτι με αρχαίους θεούς και αρχαίους πολιτισμούς γενικότερα.

Αυτή η αισθητική λοιπόν ξεκίνησε από την ρέηβ κουλτούρα διότι πίστευαν ότι οι αρχαίοι θεοί – ειδικά αυτοί που είχαν άμεση σχέση με την φύση – μπορούν να αντιπροσωπεύσουν την πλήρη επαφή που είχαν οι ρέηβερς με την φύση.

Δείτε ακόμα Youtube: Το πρώτο βίντεο που ανέβηκε πριν 17 χρόνια

Δεν το έκαναν επειδή πίστευαν σε αρχαίους θεούς. Ήταν περισσότερο συμβολικό. Επίσης το ρέηβ λειτούργησε επικουρικά και σε προσπάθειες για διαλογισμό εκείνη την περίοδο.

το-κίνημα-των-ρέηβερς-rave party-ιστορία-

Photo via: espressione24.it

Ποιος ήταν ο Μάθιου Σμιθ;

Ο Μάθιου Σμιθ ήταν φωτογράφος και ένα από τα πιο ενεργά μέλη του ρέηβ κινήματος. Εξέδωσε μάλιστα κι ένα βιβλίο με τίτλο Exist to Resist και εκτός από φωτογραφικά αφιερώματα από ρέηβ πάρτι της εποχής, εξηγεί και την συνολικότερη ιστορία του ρέηβ αλλά και την κοινωνική επιρροή που είχε.

Σύμφωνα με τον ίδιο το ρέηβ από το 1989 μέχρι το 1997 ήταν ένας δημοκρατικός λαϊκός ακτιβισμός. Περιγράφει πως η ρέηβ κουλτούρα αντιμετωπίζονταν εχθρικά από την αστυνομία, την συγκρίνει με παλαιότερα μουσικά κινήματα και φυσικά αναλύει την κοινωνική επιρροή που είχε.

Ποιος ήταν ο Σον Ατγουντ;

Ο Σον Ατγουντ ήταν ένας επιτυχημένος χρηματιστής που γεννήθηκε στο Λίβερπουλ. Έγινε χρηματιστής σχετικά εύκολα αφού εκείνη την περίοδο το χρηματιστήριο κάλπαζε. Γρήγορα όμως τα παράτησε διότι ήθελε να αφιερωθεί στα ρέηβ πάρτι.

Εισήγαγε το ναρκωτικό έκσταση στην Αμερική από την Ολλανδία και απέκτησε παρατσούκλια όπως ο Σημαδεμένος ή ο Εσκομπάρ των ρέηβ πάρτι. Σε μικρό χρονικό διάστημα έγινε από τους μεγαλύτερους εμπόρους της περιοχής και γρήγορα συλλήφθηκε από την αστυνομία και κλείστηκε στις φυλακές Maricopa που ήταν από τις πιο σκληρές της περιόδου.

Στην φυλακή πέρασε φριχτά βασανιστήρια. Δέχτηκε ρατσισμό και κάθε του κόντρα είχε ως αποτέλεσμα την σωματική επίθεση με χέρια ή και όπλα.

Δείτε ακόμα Ο Μακελάρης της Νέας Σμύρνης: Πέταξε τη σύντροφό του από το μπαλκόνι και σκότωσε τα παιδιά της

Όταν βγήκε από την φυλακή επισκέφθηκε αρκετά σχολεία της Αμερικής και της Ευρώπης για να δείξει στα παιδιά την δυσκολία του εγκλεισμού αλλά και για να μιλήσει για την λάθος απόφαση που είχε πάρει τότε. Τέλος προσπαθούσε να συμβουλεύσει τους νέους για τις επιπτώσεις των ναρκωτικών.

το-κίνημα-των-ρέηβερς-rave party-ιστορία-

Photo via: iefimerida.gr

Το ρέηβ στην Ελλάδα σήμερα

Τα ρέηβ πάρτι συνεχίζουν και διοργανώνονται στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, μόνο που αυτή τη φορά είναι νόμιμα και οργανωμένα. Φυσικά δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που αγαπούν την ρέηβ μουσική και κάνουν παράλληλα και ναρκωτικά, όμως αυτό ανέκαθεν αποτελούσε προσωπική επιλογή η οποία δεν μπορεί να συνδεθεί με ένα είδος μουσικής.

Την περίοδο που τα ρέηβ πάρτι ήρθαν στην Ελλάδα, οι περισσότεροι πήγαιναν σε πάρτι στα Οινόφυτα διότι ήταν η περιοχή που διοργανώνονταν τα περισσότερα. Η άγνοια των δημοσιογράφων τότε αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης είχε στοχοποιήσει τόσο την μουσική όσο και τους νέους που την άκουγαν.

Το απόσπασμα του δελτίου που παρακολουθήσαμε πιο πάνω, εκτός από γραφικό ήταν και μέσα στην ημιμάθεια. Αυτό όμως, δεν σταμάτησε τους νέους από το να ακούν την μουσική που αγαπούν. Διότι σε αντίθεση με την γνώμη των μεγαλύτερων που θεωρούν ότι έχουν πάντα ένα δίκιο παραπάνω, τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι.

Δείτε ακόμα Τα Καλοκαιριά των παιδικών μας χρόνων: Πίναμε νερό από το λάστιχο και μετρούσαμε παγωτά

Οι νέοι ξέρουν τι κάνουν και από ένα σημείο και μετά θα ακολουθήσουν τους δικούς τους δρόμους. Η τότε κοινωνία προσπαθούσε να ρίξει το πρόβλημα των ναρκωτικών σε ένα είδος μουσικής, αφού αυτό ήταν το εύκολο. Το δύσκολο είναι να ψάξεις τις πιο βαθιές του κοινωνικές ρίζες, όμως αυτό είναι μία άλλη τεράστια συζήτηση!

το-κίνημα-των-ρέηβερς-rave party-ιστορία-

Photo via: bristolpost.co.uk

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.