Λαχταριστή και παραδοσιακή συνταγή για γεμιστό αρνί από τη Μυτιλίνη
Υλικά
Για 6-8 άτομα
1 μπούτι αρνιού 2 κιλά (όχι κομμένο, ολόκληρο)
Χυμό από ένα λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
2 γεμάτες κουταλιές μαγειρικό λίπος (φυτίνη)
2 φυλτζάνια ρύζι
Από τα συκωτάκια του αρνιού (μισή ποσότητα) ψιλοκομμένα
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 μέτρια πατάτα κομμένη σε κύβους
2 φέτες ψωμί χωρίς την κόρα του κομμένο σε κύβους
2 κουταλιές μαύρη σταφίδα
2 κουταλιές κουκουνάρι
μαϊντανός ψιλοκομμένος
μουστάρδα
Εκτέλεση
Πλένετε πολύ καλά το αρνί στη βρύση με κρύο νερό και μετά το τρίβετε το με το χυμό του λεμονιού. Στη συνέχεια πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι.
Για τη γέμιση
Σε ένα λεκανάκι ρίχνετε αλατισμένο νερό και εκεί πλένετε το αρνάκι.
Τοποθετείτε το ψωμί στο λαιμό του αρνιού για να μη φύγει η γέμιση.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνετε το φυτικό λίπος και σοτάρετε το κρεμμύδι. Μόλις ροδίσει, ρίχνετε τα συκωτάκια και μαγειρεύετε μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε το ρύζι μέσα στη κατσαρόλα μαζί με τις πατάτες ψιλοκομμένες σε κύβους μαζί με τη σταφίδα, το κουκουνάρι.
Προσθέστε στο μείγμα 1 ποτήρι νερό και μαγειρεύετε για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Γεμίστε το αρνί με τη γέμιση και ράψτε το χρησιμοποιώντας οδοντογλυφίδες ή σουβλάκια. Τοποθετήστε το σ’ ένα μεγάλο ταψί, απλώστε μουστάρδα πάνω του και καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα.
Ψήστε το αρνί στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για 3 ώρες. Κατόπιν αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο ή τη λαδόκολλα, ανεβάστε τη θερμοκρασία και αφήστε το να ροδίσει.
Μπορείτε επίσης να το δώσετε στον φούρνο της γειτονιάς σας να το ψήσει στα κάρβουνα η στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο.
sidagi.gr