Οι παλιοί συνηθίζουν να λένε πως είναι αμαρτία να πετάς το ψωμί. Η αλήθεια είναι βέβαια πως το ψωμί που τρώμε στις μέρες μας σπάνια παραμένει νόστιμο και φρέσκο την επόμενη της αγοράς του. Εκτός λοιπόν, από το να το διατηρούμε σε μια ψωμιερα τυλιγμένο σε πετσετα ή να το βαλουμε άμεσα στην κατάψυξη, υπάρχουν και λύσεις για να εκμεταλλευτούμε το ήδη μπαγιάτικο ψωμί. Τέτοιες είναι:
Σου προτείνουμε 16 τρόπους να το αξιοποιήσεις:
1.Φτιάξε παξιμάδια
Κόψε το μπαγιάτικο ψωμί σε φέτες. Άναψε το φούρνο σου και ψήσε το στους 60 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά. Θα φτιάξεις έτσι απλά, τέλεια παξιμάδια!
2.Φτιάξε κρουτόν για τις σαλάτες ή τις σούπες.
Κόβεις το μπαγιάτικο ψωμάκι σε φέτες και κατόπιν σε μικρά ομοιόμορφα κυβάκια. Τα ψήνεις για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου. Έτοιμα! Αν θέλεις να τα κάνεις πιο πικάντικα, πριν τα φουρνίσεις μπορείς να τα περιχύσεις με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, λίγη πάπρικα ή μπούκοβο γλυκό ή καυτερό. Μπορείς ακόμα τα τρίψεις με σκόρδο. Τα ανακατεύεις, τα αδειάζεις σε ένα ταψί και τα ψήνεις.
3.Φτιάξε γαλέτα (φρυγανιά τριμμένη)
Αφού ψήσεις το ψωμί όπως κάνεις τα παξιμάδια, τα αφήνεις να κρυώσουν και μετά τα βάζεις στο multi και το κάνεις τρίμματα.
4.Φτιάξε Ψίχουλα για πανάρισμα
Ένας πολύ ωραίος τρόπος να πανάρεις σνίτσελ ή φιλέτα ψαριού : καθαρίζεις το ψωμί από την κόρα, το κόβεις σε μικρότερα κομμάτια και το τρίβεις στο μπλέντερ ή στο πολυμίξερ για να γίνει ψίχουλα. Πανάρεις ακριβώς όπως και με την γαλέτα, δηλαδή πρώτα αλευρώνεις, μετά περνάς από τα χτυπημένα αυγά και τέλος από τα ψίχουλα του ψωμιού.
5.Φτιάξτε αβγοφέτες για πρωινό
6.Φτιάξε Μπρουσκέτες:
Κόβεις το ψωμί σε φέτες πάχους περίπου 1 δαχτύλου, τις περιχύνεις με λίγο ελαιόλαδο και αν θέλεις περισσότερη γεύση, τρίβεις λίγο σκόρδο ή πασπαλίζεις με ρίγανη, θυμάρι ή δεντρολίβανο. Τις βάζεις σε ένα ταψάκι και τις ψήνεις στο γκριλ για λίγα λεπτά.
7 Μαγειρέψε σουφλέ, σκορδαλιά, κεφτεδάκια, μπιφτέκια, γιουβαρλάκια, σουτζουκάκια…
Σου προτείνουμε να μαγειρέψεις ένα εύκολο σουφλέ εδω
8.Κάνε το μπαγιάτικο ψωμί βάση για αλμυρές τάρτες.
Tο ψωμί του τοστ είναι ιδανικό γιατί είναι κομμένο σε λεπτές φέτες αλλά και κάθε άλλο ψωμί που θα κόψετε σε ομοιόμορφες λεπτές φέτες θα κάνει την ίδια δουλειά. Για ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 24 εκ. περίπου υπολογίστε 12 φέτες. Κόψτε τις μισές στη μέση για να τις βάλετε στα τοιχώματα. Χτυπήστε ½ φλιτζάνι γάλα με 4 αυγά, περάστε τις φέτες από αυτό το μείγμα και στρώστε τις έτσι ώστε να καλύψουν την βάση και τα τοιχώματα του ταψιού. Ψήστε την βάση για 7-8 λεπτά στους 200ο C, αφήστε να κρυώσει και στη συνέχεια αδειάστε την γέμιση της συνταγής σας και συνεχίστε ανάλογα με την συνταγή.
9.Σκορδόψωμο
Υπάρχουν δύο εναλλακτικές εξίσου νόστιμες.Τηγάνι: Βάζουμε ελαιόλαδο όσο να καλύψει τον πάτο του τηγανιού και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Κόβουμε το ψωμί σε κύβους, μεγέθους περίπου 5 εκατοστών. Αφού ζεσταθεί το λάδι, βάζουμε το ψωμί, ρίχνουμε από πάνω σκόρδο σε σκόνη, ή μια σκελίδα σκόρδο λιωμένο. Ρίχνουμε επίσης ρίγανη και αλάτι, όσο μας αρέσει. Ανακατεύουμε σιγά σιγά με ξύλινη κουτάλα τα ψωμάκια και τα αφήνουμε στο τηγάνι λίγη ώρα, μέχρι ίσα ίσα να πάρουν ροδαλό χρώμα (μην καούν). Τέλεια! Τραγανιστά και πεντανόστιμα! Πιο υγιεινή εναλλακτική είναι ο φούρνος. Κόβουμε φέτες ψωμί, τις απλώνουμε στο ταψί, ρίχνουμε στην κάθε μια λίγες σταγόνες λάδι, σκόρδο (λιωμένο ή σκόνη), ρίγανη και λίγο αλάτι. Βάζουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
10 Γεμιστο ψωμι με τυρι δειτε συνταγη εδω
11 Ψωμι σε φορμα δειτε τη συνταγη εδω
12 καντο ξανα φρεσκο!!!
θα χρειαστείς; Μια βρεγμένη πετσέτα και ένα φούρνο προθερμασμένο στους 120οC. Βάζεις το ψωμί για μόλις 10 λεπτά και είναι έτοιμο! Η βρεγμένη πετσέτα βοηθάει το ψωμί να πάρει πίσω την υγρασία που χρειάζεται για να μαλακώσει.
13Αρωματική κρούστα για ψάρι:
Αφαιρέστε την κόρα από ένα κομμάτι μπαγιάτικου ψωμιού και κόψτε το σε μικρότερα κομμάτια. Τρίψτε το στο πολυμίξερ μέχρι να γίνει ψίχουλα. Υπολογίστε 5-6 φέτες ψωμί για 4 φιλέτα ψαριού. Ψιλοκόψτε λίγο μαϊντανό και τρίψτε 1 σκελίδα σκόρδο. Ανακατέψετε τα απαλά με τα ψίχουλα και προσθέστε 1 κουταλιά ξερά μυρωδικά της αρεσκείας σας και 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο. Αλείψτε τα φιλέτα του ψαριού με λίγη μουστάρδα και πιέστε απαλά λίγο από το μείγμα του ψωμιού. Βάλτε τα φιλέτα σε ένα ταψί προσεκτικά για να μη πέσει η κρούστα και ψήστε τα στον φούρνο ανάλογα με το ψάρι.
14 Γεμιση για γεμιστα
Βγάλτε με ένα κουτάλι την ψίχα από τα λαχανικά (κολοκυθάκια, πιπεριές, ντομάτες, μελιτζάνες) και ψιλοκόψτε την. Σοτάρετέ την με κρεμμύδι και σκόρδο σε λίγο ελαιόλαδο και ανακατέψτε με ψιλοκομμένο μπαγιάτικο ψωμί, λίγα μυρωδικά της αρεσκείας σας και λίγο τριμμένο σκληρό τυρί – γραβιέρα ή παρμεζάνα. Γεμίστε τα λαχανικά και ψήστε τα στον φούρνο όπως τα κλασσικά γεμιστά με ρύζι.
15Topping για νηστίσιμα ζυμαρικά:
Ανακατέψτε 2 – 3 φλιτζάνια ψίχουλα με 4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό, 1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα και λίγο αλάτι. Ψήστε τα σε πολύ δυνατό φούρνο για λίγα λεπτά μέχρι να χρυσίσουν. Αφήστε τα να κρυώσουν και πασπαλίστε με αυτά πιάτα με ζυμαρικά. Είναι μία εναλλακτική λύση αν δεν θέλετε να βάλετε παρμεζάνα, δεν έχουν βέβαια την ίδια γεύση αλλά σχεδόν την ίδια υφή.
Και αν δεν θελετε να το μαγειρεψετε καθαριστε με το μπαγιατικο ψωμι!!!!Πως?Δειτε εδω!
photo via pinterest (Εαν σε κάποια φωτογραφία γνωρίζετε την αρχική πηγή,στείλτε μας στη φορμα επικοινωνίας να τη προσθέσουμε!
ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ SITE