Τούρτα σοκολάτα νηστίσιμη χωρίς λάδι. Μια συνταγή για τουρτα σοκολάτα με γκανάζ , χωρίς λάδι, χωρίς αυγά και χωρίς γαλακτοκομικά.
Μια νόστιμη αλλά παρόλα αυτά νηστίσιμη τούρτα χωρίς λάδι για να μην στερηθούμε τιπότα τις ημέρες της νηστείας, της Μεγάλης εβδομάδας αλλά και της Καθαρά Δευτέρας.
Δείτε παρακάτω την συνταγή για την Τούρτα σοκολάτα νηστίσιμη χωρίς λάδι
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
2 μεγάλα ώριμα αβοκάντο
3 κούπες κρυσταλλική ζάχαρη
3 κούπες χλιαρό νερό
3 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
4 κ. σ. κακάο
1 κούπα σταγόνες σοκολάτα κουβερτούρα
2 συσκευασίες (1000 γρ.) κόκκινη φαρίνα
4-5 σταγόνες σιρόπι βανίλια
Λαδόκολλα για το ταψί
Δείτε επίσης : Ροξάκια για νηστεία του Παναγιώτη Παπαδάκη
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
1 & 1/2 συσκευασία (600 γρ.) γάλα καρύδας
2-3 κ. σ. ζάχαρη άχνη
600 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
Μερικές σταγόνες σιρόπι βανίλια
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 κ.σ. νερό
1 περίπου κούπα έτοιμο σιρόπι σοκολάτας
Για την γκανάζ
150 γρ. κουβερτούρα 52%
130 γρ. κρέμα καρύδας
Για την γκανάζ, τρίβουμε την κουβερτούρα μας με μαχαίρι, ζεσταίνουμε το γάλα καρύδας, προσθέτουμε την τριμμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.
Για το παντεσπάνι
• Στο multi με τα μαχαίρια βάζουμε το αβοκάντο με το χλιαρό νερό και το πολτοποιούμε μέχρι να γίνει αλοιφή.
• Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το παραπάνω μείγμα με το κοσκινισμένο κακάο.
• Προσθέτουμε τη ζάχαρη και την υγρή βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
• Προσθέτουμε την κοσκινισμένη φαρίνα και το μπέικιν.
• Τέλος προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε μέχρι να καταφέρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
• Χωρίζουμε το μείγμα σε τρία ίσα μέρη (το καθένα είναι περίπου 2 και ½ κουτάλες)
• Παίρνουμε το στεφάνι από μια φόρμα αντικολλητική για κέικ με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 24 εκ. και το βάζουμε σε λαδόκολλα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τρία κομμάτια λαδόκολλα σε αυτό το μέγεθος.
• Τοποθετούμε το ένα κομμάτι λαδόκολλα στη φόρμα και ρίχνουμε το 1/3 από το μείγμα.
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για 20-30 λεπτά περίπου, ή μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι μας καθαρό. Αφήνουμε το πρώτο παντεσπάνι να κρυώσει και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα δύο.
Δείτε επίσης : Γύρος χωρίς κρέας για την Νηστεία
Για την κρέμα
• Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα καρύδας και την ανακατεύουμε λίγο μέχρι να πάρει μια βράση.
• Προσθέτουμε τη σοκολάτα, τη ζάχαρη και τις σταγόνες βανίλιας και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να καταφέρουμε μια ομοιογενή σοκολατένια κρέμα.
• Τοποθετούμε την κρέμα στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες μέχρι να σφίξει.
Σύνθεση τούρτας
• Βγάζουμε τις λαδόκολλες από το κάτω μέρος στα παντεσπάνια και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
• Σε μια πιατέλα τοποθετούμε λωρίδες από λαδόκολλα περιμετρικά ώστε να μην λερωθεί.
• Τοποθετούμε το ένα παντεσπάνι στην βάση της πιατέλας πάνω στις λαδόκολλες. Προσοχή βάζουμε από πάνω τη μεριά που είχε τη λαδόκολλα ώστε να απορροφήσει περισσότερο σιρόπι.
• Ανακατεύουμε το σιρόπι από τη φράουλα με το νερό και ραντίζουμε το παντεσπάνι με το 1/3 από το σιρόπι.
• Προσθέτουμε διάσπαρτα κομμάτια από φρέσκες φράουλες.
• Προσθέτουμε και απλώνουμε μια στρώση κρέμα ( το 1/4 της συνολικής ποσότητας)
• Συνεχίζουμε με άλλο ένα παντεσπάνι (το μεσαίο) που το ραντίζουμε όμοια με το σιρόπι και προσθέτουμε τις φράουλες. Απλώνουμε μια άλλη δόση κρέμας.
• Τέλος βάζουμε το τελευταίο παντεσπάνι και το ραντίζουμε και αυτό με το υπόλοιπο σιρόπι.
• Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα καλύπτοντας και τα πλάγια.
γαρνίρουμε με λιωμένη γκανάζ και στολίζουμε
Δείτε επίσης : Κουλουράκια πορτοκαλιού για την νηστεία
• Τοποθετούμε την τούρτα στη συντήρηση του ψυγείου για 4-5 ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί. Καλό θα ήταν τις λαδόκολλες να τις αφαιρέσουμε μόλις σταθεροποιηθεί για να βγαίνουν πιο εύκολα.
• Αν την επιθυμείτε μη αλάδωτη μπορείτε να προσθέσετε 2-3 κουταλάκια κονιάκ τόσο στο παντεσπάνι όσο και στο σιρόπι φράουλας.
• Το παντεσπάνι μπορείτε να το απολαύσετε και σαν απλό πεντανόστιμο αλάδωτο κέικ.
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ