Συνταγές για να φτιάξετε στο σπίτι τα αγαπημένα ορεκτικά ταβέρνας. Μπουγιουρντί, σαγανάκι, φέτα με φύλλο κρούστας, μέλι και σουσάμι, ψωμί ψημένο με ελαιόλαδο, αλάτι και θυμάρι από τον Γιώργο Ζώλη.
- φέτα 300 γραμμάρια
- ντοματα 1 μεγάλη κομμένη σε λεπτές φέτες
- πιπεριά 1 πράσινη
- πιπεριά 1 κόκκινη
- πιπεριά 1 κίτρινη
- πιπεριά 1 πορτοκαλί
- ελαιολαδο 50 ml
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- θυμάρι Κατά βούληση
- μιξ τυριών 150 γραμμάρια που λιώνουν
Υλικά
- φέτα 300 γραμμάρια (δύο κομμάτια)
- φυλλο κρουστας 3 (για κάθε κομμάτι φέτας)
- μελι 1-2 κουταλιές της σούπας
- σουσαμι 1-2 κουταλάκια του γλυκού
Τυρί φέτα με φύλλο κρούστας
- σπορέλαιο 1/2 ποτηράκι του κρασιού
Για το άλειμμα στο τυρί φέτα με φύλλο κρούστας
- σπορέλαιο 50-100 ml περίπου
Για το τηγάνισμα στο τυρί φέτα με φύλλο κρούστας
- κεφαλογραβιέρα 2 μεγάλα κομμάτια
- νερό 1 μπολάκι
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 μπολάκι
Για το σαγανάκι
- σπορέλαιο 50-100 ml περίπου
Για το τηγάνισμα στο σαγανάκι
Ορεκτικό για την Τσικνοπέμπτη: Σαγανάκι κεφαλοτύρι
Έχουμε καιρό να πάμε σε μία ταβέρνα αφού το ταμείο είναι μείον, αλλά αφού δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στο Μωάμεθ. Έτσι, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μόνοι μας, τραγανό ψωμί με λαδάκι και ρίγανη, πικάντικο μπουγιουρντί, σαγανάκι και φέτα με μέλι και σουσάμι. Κρατήστε αυτές τις συνταγές και τα οικογενειακά τσιμπούσια!
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα ορεκτικά ταβέρνας που όλοι παραγγέλνουμε:
Recipe materials
Bouyurdi
300g feta cheese
1 large tomato, thinly sliced
1 green pepper
1 red pepper
1 yellow pepper
1 orange pepper
50g of olive oil
Salt – pepper – thyme
150g melting cheeses
Bake 20 minutes 200 degrees resistances
Feta cheese with crust sheet
300g feta cheese (two pieces)
3 sheets of crust for each piece
Seed oil for spreading
Seed oil for frying
honey for sprinkling and sesame seeds
Saganaki
Two large pieces of hard cheese (Cefalograviera or Parmesan)
Water
flour
Seed oil for frying
Baked bread
Bread
Drizzle with olive oil
Salt
Thyme
Bake at 200 degrees for 10 to 15 minutes
Εκτέλεση για το μπουγιουρντί
Αρχικά παίρνουμε ένα ταψάκι ή ένα πήλινο σκεύος 24 εκατοστών και στρώνουμε στον πάτο του ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και από πάνω ένα κομμάτι λαδόκολλα. Στρώνουμε από πάνω 50 γραμμάρια μιξ τυριών και 2 φέτες ντομάτας.
Βάζουμε 1 κομμάτι φέτα, 1 στρώση από τις κίτρινες πιπεριές κομμένες σε κυβάκια, 1 στρώση κόκκινες πιπεριές κομμένες σε κυβάκια, 1 στρώση πράσινες πιπεριές κομμένες σε κυβάκια και 1 στρώση πορτοκαλί πιπεριές κομμένες σε κυβάκια.
Από πάνω βάζουμε 3 φέτες ντομάτας, άλλο 1 κομμάτι φέτα, 1 στρώση από τις κίτρινες πιπεριές κομμένες σε κυβάκια, 1 στρώση κόκκινες πιπεριές κομμένες σε κυβάκια, 1 στρώση πράσινες πιπεριές κομμένες σε κυβάκια και 1 στρώση πορτοκαλί πιπεριές κομμένες σε κυβάκια.
Τυροπιτάκια μπουγιουρντί
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, πιπέρι, θυμάρι και λίγο αλάτι γιατί έχουμε και την φέτα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις.
Από πάνω βάζουμε 100 γραμμάρια μιξ τυριών, κλείνουμε αρχικά τις λαδόκολλες κι έπειτα τα αλουμινόχαρτα σφραγίζοντας πολύ καλά. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις για τουλάχιστον 20 λεπτά.
Εκτέλεση για την φέτα με φύλλο κρούστας
Στρώνουμε 1 φύλλο κρούστας στον πάγκο εργασίας και το ψεκάζουμε με σπορέλαιο. Από πάνω στρώνουμε άλλο 1 φύλλο κρούστας και το ψεκάζουμε και αυτό με σπορέλαιο. Βάζουμε 1 κομμάτι φέτας στην αρχή του φύλλου και κλείνουμε σε φάκελο.
Για να κλείσει καλύτερα στρώνουμε ακόμη ένα φύλλο κρούστας, το ψεκάζουμε με σπορέλαιο και βάζουμε στην άκρη του φύλλου τον φάκελο με το τυρί. Ξανακλείνουμε σε φάκελο και βάζουμε το σπορέλαιο για το τηγάνισμα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι.
Αφήνουμε το σπορέλαιο να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί (όχι να κάψει) προσθέτουμε τη φέτα και μόλις κάψει το λάδι χαμηλώνουμε την φωτιά. Τηγανίζουμε 2-3 λεπτά από κάθε μεριά μέχρι να ροδίσει καλά. Έπειτα σερβίρουμε με μέλι και σουσάμι.
Εκτέλεση για το σαγανάκι
Παίρνουμε μία φέτα τυριού (με πάχος περίπου ενός πόντου) και την περνάμε από το νερό. Έπειτα το περνάμε από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις αφού το έχουμε στραγγίξει καλά. Έπειτα βάζουμε το τυρί σε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να το κουνήσουμε, αφού έχουμε αφήσει το λάδι πρώτα να ζεσταθεί.
Μετά από 3 λεπτά διορθώνουμε το πανάρισμα που μπορεί να έχει ξεκινήσει να ξεφεύγει από το τυρί με ένα πιρούνι και γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Τηγανίζουμε για άλλα 3 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις μεριές και το βάζουμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας, για να τραβήξουμε τα πολλά λάδια.
Εκτέλεση για το ψητό ψωμί
Κόβουμε μία φραντζόλα στη μέση και μετά σε 4 κομμάτια. Πασπαλίζουμε το ψωμί με αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, για 10-15 λεπτά.
Tips για τα ορεκτικά ταβέρνας που όλοι παραγγέλνουμε
Αντί για κεφαλογραβιέρα μπορούμε να φτιάξουμε σαγανάκι με παρμεζάνα ή γενικά σκληρά τυριά. Στο μπουγιουρντί αντί για θυμάρι μπορούμε να βάλουμε ρίγανη.
Δείτε τις εκτελέσεις αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια