Close
Ρυζόπιτα Μυτιλήνης
Μια πεντανόστιμη πίτα με ρύζι και μυζήθρα που πρέπει να δοκιμάσετε!
RIZOPITA
Υλικά
500 γρ. ρύζι τύπου καρολίνα
500 γρ. ζάχαρη
250 γρ. μυζήθρα ξερή, τριμμένη
5 αβγά
1 κ. γάλα, κατά προτίμηση πρόβειο
4 κ.σ. βούτυρο φρέσκο ή γάλακτος
1 κ.σ. κανέλα τριμμένη
1 κ.γ. γαρύφαλο τριμμένο
2 καψουλάκια βανιλίνης ή ένα λοβό φυσικής βανίλιας
1/2 φλ. τσ. ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα για πασπάλισμα
ελαιόλαδο μαζί με βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
8 φύλλα μπακλαβά

Εκτέλεση

Βάζουμε το ρύζι σε μέτρια κατσαρόλα να βράσει, με τη διπλάσια ποσότητα νερού και ελάχιστο αλάτι. Οταν μαλακώσει αρκετά, προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια (ή το λοβό βανίλιας σχισμένο κατά μήκος με τα σποράκια του ξυσμένα μέσα) και σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας συνέχεια για να μην πιάσει στην κατσαρόλα. Αφαιρούμε το λοβό της βανίλιας και μεταφέρουμε το μείγμα σε βαθύ σκεύος. Προσθέτουμε τη μυζήθρα, την κανέλα και το γαρύφαλο, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως (αυτό μπορεί να γίνει και αρκετές ώρες νωρίτερα). Ανάβουμε το φούρνο στους 170ο. Προσθέτουμε στο μείγμα του ρυζιού τα αβγά χτυπημένα και ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε τα 4 φύλλα σε ταψί, αλείφοντας ένα-ένα καλά με λυωμένο βούτυρο ή μαζί με ελαιόλαδο. Απλώνουμε επάνω το μείγμα του ρυζιού και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα, βουτυρωμένα καλά. Χαράζουμε το γλυκό σε τετράγωνα ή ρόμβους. Ψήνουμε το γλυκό μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα, περίπου 40′-45′. Οταν κρυώσει αρκετά σκεπάζουμε την επιφάνεια με άχνη και λίγη κανέλα.

athinorama.gr