7 μυστικά για την πιο νόστιμη μαγειρίτσα! Ακολουθησέ τα και θα γλείφεις τα δαχτυλά σου!
Οι σπιτικές λιχουδιές, που κάθε Ανάσταση και Πάσχα έχουμε την ευκαιρία να τις απολαύσουμε. Τα κόκκινα αυγά, το αρνί αλλά και η…μαγειρίτσα, είναι οι αγαπημένοι πασχαλινοί μεζέδες για τους περισσότερους Ελληνες!
Η μαγειρίτσα, είναι ένα φαγητό το οποίο έχει διχάσει τους πολίτες στην Ελλάδα. Από την μια, έχει φανατικούς θαυμαστές που ανυπομονούν να έρθει η Ανάσταση για να την απολαύσουν και σε πολλές περιπτώσεις, δε διστάζουν να την μαγειρέψουν ακόμη και μέσα στον χρόνο!
Από την άλλη, υπάρχουν άνθρωποι που την…μισούν και προτιμούν την Ανάσταση να τρώνε κοτόσουπα, φρικασέ ή οποιαδήποτε παραλλαγή μαγειρίτσας! Φυσικά, το σημερινό άρθρο απευθύνεται στην πρώτη κατηγορία ανθρώπων με την ελπίδα να καταφέρουμε και την…δεύτερη κατηγορία, να αγαπήσει αυτή την ιδιαίτερη σούπα!
Η μαγειρίτσα, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο πιάτο και για να πετύχει έχει και αυτή τα…μυστικά της! Αποφασίσαμε λοιπόν σε ένα άρθρο, να μοιραστούμε μαζί σας μυστικά, τα οποία θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε την τέλεια μαγειρίτσα φέτος την Ανάσταση! Δείτε παρακάτω:
Για να φτιάξεις την τέλεια μαγειρίτσα πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο…κρεοπώλης!
Για να πετύχει οποιαδήποτε συνταγή επιλέξεις να φτιάξεις, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η πρώτη ύλη. Στη δική μας περίπτωση λοιπόν, τα εντεράκια και η συκωταριά που θα επιλέξουμε για να βάλουμε στη μαγειρίτσα μας, πρέπει να είναι άριστης ποιότητας!
Οπότε, πρέπει να αγοράσεις τις συγκεκριμένες λιχουδιές από έναν κρεοπώλη που εμπιστεύεσαι χρόνια και ξέρεις, ότι το κρέας του δεν είναι εκτεθειμένο σε σκόνη κι άλλα μικρόβια. Πολύ σημαντικό ρόλο όμως, παίζει και η ηλικία του ζώου!
Αν θέλεις φέτος την Ανάσταση, να πείσεις την οικογένειά σου να φάει μαγειρίτσα, πρέπει να είσαι σίγουρη ότι το φαγητό σου δεν θα έχει έντονες μυρωδιές. Μην ξεχνάς ότι οι περισσότεροι, σιχαίνονται τη μαγειρίτσα ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο. Τα εντόσθια και οι έντονες μυρωδιές που αναδίδουν, είναι αποτρεπτικές για να δοκιμάσει κάποιος για πρώτη φορά.
Δείτε ακόμη Παραδοσιακό αρνί στην σούβλα του Παναγιώτη Παπαδάκη
Πρέπει λοιπόν, να ζητήσεις από τον κρεοπώλη σου, να σου δώσει εντεράκια και συκωταριά από αρνί ή κατσίκι γάλακτος. Αυτό, διότι τα ζώα της συγκεκριμένης ηλικίας, τρέφονται μόνο με γάλα και τα εντόσθια τους, δε θα μυρίζουν πολύ έντονα, σε αντίθεση με κάποιο ώριμο ζώο.
Όλο το μυστικό της νοστιμιάς κρύβεται στο καλό πλύσιμο!
Η μαγειρίτσα μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερο πιάτο, όμως πρόκειται για ένα πολύ εύκολο φαγητό. Η μόνη δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποια, η οποία δεν έχει ξανά φτιάξει μαγειρίτσα στο παρελθόν, είναι το πλύσιμο των εντοσθίων.
Είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, όμως είναι ζωτικής σημασίας για την νοστιμιά του πιάτου μας. Έτσι, πρέπει να ξεκινήσουμε το πλύσιμο των εντοσθίων από την προηγούμενη μέρα. Αφού τα πλύνουμε με άφθονο νερό, τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι!
Στη συνέχεια, πιάνουμε την άκρη κάθε εντέρου το διπλώνουμε λίγο και με μια βελόνα πλεξίματος, σπρώχνουμε προς το εσωτερικό του. Τραβάμε μέχρι να βγει η βελόνα από την άλλη μεριά του εντέρου και προσέχουμε να μην το τρυπήσουμε! Αν δεν έχετε βελόνα πλεξίματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ξύλινο καλαμάκι.
Δείτε ακόμη Όλα τα μυστικά για τα πιο κορδονάτα, αφράτα τσουρέκια με ίνες
Αφού έχουμε γυρίσει το μέσα έξω από όλα τα έντερα, τα πλένουμε ξανά με άφθονο νερό. Στη συνέχεια, τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και για να καταπολεμήσουμε τις μυρωδιές, στύβουμε στο νερό 2 λεμόνια.
Τέλος, τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι την ημέρα της Ανάστασης, για να ασπρίσουν. Για να καταφέρετε να κάνετε το τέλειο…άσπρισμα, προσθέστε στα εντεράκια και τη συκωταριά σας εκτός από το λεμονί και λίγο αλάτι!
Δώσε μεγάλη προσοχή όταν ψιλόκοβεις τα εντεράκια και τη συκωταριά!
Η συγκεκριμένη συμβουλή, απευθύνεται περισσότερο στις νοικοκυρές που προσπαθούν να πείσουν για χρόνια ολόκληρα, να φάει η οικογένειά τους μαγειρίτσα και δεν τα καταφέρνουν! Το μυστικό λοιπόν είναι, να ψιλοκόψεις τα εντεράκια και τη συκωταριά σε όσο πιο μικρά κομμάτια μπορείς.
Με αυτόν τον τρόπο, θα δώσεις την απαραίτητη γεύση στο πιάτο σου, όμως δεν θα φαίνεται η υφή των κρεατικών σε κάποιον, που δεν συμπαθεί ιδιαίτερα την μαγειρίτσα. Για να ψιλοκόψεις πιο εύκολα τα εντεράκια μπορείς τα ψιλοκόψεις “κοτσίδα” . Αντιθέτως, θα είναι πιο έντονα τα λαχανικά κι έτσι, θα είναι μια νόστιμη μαγειρίτσα για όλη την οικογένεια.
Η σωστή προετοιμασία είναι το “Α” και το “Ω” .
Για αρχή πρέπει να θυμάστε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε την προετοιμασία της μαγειρίτσας από το πρωί. Πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά. Στη συνέχεια ξεκινάμε να ζεματάμε ξεχωριστά τα εντεράκια με την συκωταριά και στη συνέχεια τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί, για να είναι έτοιμα.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι η μαγειρίτσα είναι ένα αρκετά βαρύ φαγητό που το τρώμε τα ξημερώματα. Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να κάνουμε ο,τι μπορούμε για να βγει ελαφρύ τόσο στη γεύση όσο και στο…στομάχι μας. Έτσι, προσπαθούμε να μην την “γεμίσουμε” με πολλά υλικά.
Βάζουμε μόνο άνηθο, κρεμμυδάκι φρέσκο, μαρούλι, δυόσμο, μαϊντανό, ελάχιστο ρύζι, τα μυρωδικά μας και φυσικά τα εντεράκια και τη συκωταριά. Είναι ένας πολύ νόστιμος συνδυασμός, που σας προσφέρει πολλές βιταμίνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές νοικοκυρές δεν προτιμούν το μαρούλι, αλλά είναι μια πολύ νόστιμη παραλλαγή για το πιάτο μας! Αξίζει λοιπόν να το δοκιμάσετε φέτος και είμαστε σίγουρες, ότι θα μας παραδεχτείτε!
Τα μυρωδικά μας θα πρέπει να είναι φρέσκα είτε από κάποια λαϊκή είτε από κάποιο supermarket. Αν έχουμε δικά μας μυρωδικά σε γλάστρες, τότε το πιάτο μας θα απογειωθεί τόσο στη γεύση όσο και στη μυρωδιά του! Την μαγειρίτσα μας, πρέπει να ξεκινήσουμε να την ετοιμάζουμε το μεσημέρι.
Για να μην παραβράσει το ρύζι μας, το προσθέτουμε 15 λεπτά πριν τελειώσει η μαγειρίτσα μας. Επίσης ο άνηθος, ο μαϊντανός και ο δυόσμος, μπαίνουν κι αυτά προς το τέλος, για να διατηρηθεί η γεύση και η μυρωδιά τους.
Λίγο πριν σερβίρουμε την μαγειρίτσα, προσθέτουμε το αυγολέμονο και αφήνουμε το φαγητό μας, να πάρει μια βράση μαζί του. Έτσι, την τρώμε ζεστή και φρέσκια!
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το σωστό αυγολέμονο!
Το αυγολέμονο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη γεύση της μαγειρίτσας μας. Σύμφωνα λοιπόν με τις γιαγιάδες και τις μητέρες μας, το σωστό αυγολέμονο για να πετύχει χρειάζεται μόνο κρόκους αυγών. Οπότε, δεν χρειάζεται να το φορτώσετε με ασπράδια και μαρέγκες!
Για να πετύχουμε το αυγολέμονο πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα την θερμοκρασία του. Το μυστικό είναι, η θερμοκρασία να ανεβαίνει σταδιακά μέχρι να φτάσει στους ίδιους βαθμούς Κελσίου με την μαγειρίτσα μας. Έτσι, ρίχνουμε λίγο ζωμό από την σούπα μας μέσα στο αυγολέμονο.
Το αυγολέμονο μπορούμε να το ανακατέψουμε με σύρμα, όμως για δική σας ευκολία μπορείτε να το κάνετε στο μπλέντερ κι έχει ακριβώς το ίδιο νόστιμο αποτέλεσμα! Στη συνέχεια, το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μας και το ανακατεύουμε αφήνοντας να πάρει μια βράση με τη μαγειρίτσα μας.
Extra μυστικό για τις…πολυάσχολες!
Αν δεν έχεις πολύ χρόνο, μπορείς να προετοιμάσεις τα εντεράκια και τη συκωταριά σου, δυο μέρες πριν και να τα διατηρήσεις στην κατάψυξη μέχρι την ημέρα της Ανάστασης! Έτσι δεν θα νιώσεις ούτε στιγμή ότι σε πιέζει ο χρόνος.
Το μυστικό για χυλωμένη μαγειρίτσα!
Η μαγειρίτσα είναι το παραδοσιακό πιάτο της Ανάστασης. Παρόλα αυτά, υπάρχουν άνθρωποι που δεν προτιμούν ιδιαίτερα τις σούπες και πιάτα όπως η φασολάδα ή οι φακές, προτιμούν να τα τρώνε χυλωμένα. Αν θέλετε να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα και με τη μαγειρίτσα, τότε προσθέστε και ξερο κρεμμύδι ψιλοκκομένο
Μια υπέροχη συνταγή μαγειρίτσας ακολουθεί παρακάτω:
Πρόκειται για μια πολύ νόστιμη παραλλαγή μαγειρίτσας την οποία την δοκιμάσαμε πέρσι την Ανάσταση! Είναι πολύ κοντά στην αυθεντική συνταγή, όμως μπορεί να βοηθήσει ορισμένες νοικοκυρές, που θέλουν φέτος την Ανάσταση να γευτούν κάτι διαφορετικό. Δείτε παρακάτω:
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)
1 αρνίσια συκωταριά (1-1,200 κιλά)
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε καρεδάκια
2 μαρούλια κομμένα σε χοντρές λωρίδες
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. καφέ ρύζι καρολίνα ή γλασέ.
150 ml ελαιόλαδο
2 αυγά
2-3 λεμόνια
Αλατοπίπερο
Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε μπόλικο νερό. Όταν βράσει ρίχνουμε μέσα την συκωταριά και την αφήνουμε για 2-3 λεπτά να ζεματιστεί.
Την βγάζουμε σ’ ένα ταψί, την αφήνουμε να κρυώσει και την ψιλοκόβουμε σε κομματάκια ενός εκατοστού περίπου. Στραγγίζουμε τα κομμάτια σε στραγγιστήρι.
Πετάμε το νερό από την κατσαρόλα και ρίχνουμε το λάδι. Σωτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, και τα κομματάκια της συκωταριάς για 5 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και σωτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Επειτα προσθέτουμε το μαρούλι και τον άνηθο και σωτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 2 λίτρα νερό περίπου και βράζουμε για 20 λεπτά. Επειτα προσθέτουμε το ρύζι και βράζουμε για άλλα 15-20 λεπτά.
Φτιάχνουμε το αυγολέμονο. Κτυπάμε τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν (2-3 λεπτά) και προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό των λεμονιών. Αν θέλουμε την μαγειρίτσα μας ξινούτσικη βάζουμε τρία λεμόνια αλλοιώς δύο.
Παίρνουμε λίγο βραστό ζουμί από την κατσαρόλα και το προσθέτουμε στο αυγολέμονο για να έρθει στην σωστή θερμοκρασία και να μην «κόψει».
Επειτα προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και την σείουμε για να δέσει το αυγολέμονο χωρίς να κόψει.
Η μαγειρίτσα γίνεται αρκετά πηχτή, δεν γίνεται αραιή σούπα. Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.
Για περισσότερες νόστιμες συνταγές για μαγειρίτσα πατήστε ΕΔΩ
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα