Παραδοσιακή συνταγή από την Σμύρνη για Αετουδάκια ή Αετούδια που αξίζει να την δοκιμάσετε.
- βουτυρο 500 γρ. Φρέσκο
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 200 ml
- αλευρι 1 κιλό μαλακό
- μαστιχα Μισή κουταλιά του γλυκού
- μπέικιν πάουντερ 1,5 κουταλιά του γλυκού
- κονιάκ 1 σφηνοπότηρο
- ζαχαρη 240 γρ.
- αυγα 1
Υλικά
- γαρίφαλο Κατά βούληση
Για τα μάτια
- κρόκους αυγού 1
- νερό λίγο
Για το άλειμμα
Οι παραδοσιακές ελληνικές συνταγές είναι συνταγές που δεν πρέπει να ξεχάσουμε διότι είναι αυτές οι συνταγές που φανερώνουν την πολιτισμική μας κληρονομιά και τις ρίζες μας. Σήμερα θα δούμε πως φτιάχνονται τα Αετούδια Σμύρνης.
Μπισκότα που έχουν σχήμα δικέφαλου αετού και παλιότερα οι γυναίκες τα έφτιαχναν πολύ συχνά. Μπορεί μάλιστα αν έχετε μικρασιάτικη καταγωγή, να έχετε στην κατοχή σας κειμίλιο από την γιαγιά μία τέτοια σφραγίδα και να μην ξέρατε πως να την χρησιμοποιήσετε.
Δείτε ακόμα Μαντί: Ποντιακά ζυμαρικά γεμιστά με κιμά
Φτιάξτε αυτά τα υπέροχα μπισκότα αετούδια ή αετουδάκια και δε θα το μετανιώσετε. Θα μεταφερθείτε σε μία άλλη εποχή και θα μυρίσει το σπίτι σας βούτυρο και μικρασιατικές μυρωδιές. Είναι τόσο νόστιμη συνταγή όπως και η Παραδοσιακή μικρασιάτικη συνταγή για λαβίνες. Δείτε παρακάτω την εκτέλεση:
Εκτέλεση
Αρχικά στο μίξερ χτυπάμε το φρέσκο βούτυρο μαζί με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα. Αφού γίνουν κρέμα προσθέτουμε σταδιακά, το χυμό πορτοκαλιού, την μαστίχα την οποία την έχουμε κοπανισμένη στο γουδί με λίγη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το κονιάκ και το αυγό.
Αλλάζουμε το εξάρτημα στο μίξερ και βάζουμε τους γάντζους του μίξερ. Ρίχνουμε σιγά σιγά το μαλακό αλεύρι και ανακατεύουμε με τους γάντζους. Στην συνέχεια σιγά σιγά με το χέρι ξεκινάμε να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία εύπλαστη ζύμη που δε θα κολλάει στα χέρια.
Αφού η ζύμη μας είναι έτοιμη την αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα να ξεκουραστεί. Στην συνέχεια σε μία λεία επιφάνεια μεταφέρουμε την ζύμη. Κάθε φορά αλευρώνουμε ελαφρά την σφραγίδα, στρώνουμε την ζύμη και πατάμε δυνατά με την σφραγίδα.
Κόβουμε γύρω γύρω με μαχαίρι το περίσσευμα. Σε ένα ταψί με λαδόκολλα τα στρώνουμε προσεκτικά, βάζουμε τα γαρίφαλλα σαν μάτια και τα αλείφουμε με κρόκο αυγού τον οποίο τον έχουμε διαλύσει σε λίγο νερό. Τα ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινήσουν καλά.
Tips για τα Αετουδάκια ή Αετούδια Σμύρνης
Στην παραδοσιακή συνταγή βάζουμε 200 ml κονιάκ. Την σφραγίδα μπορούμε να την βρούμε σε μαγαζί με εκκλησιαστικά είδη.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Karolina Mega
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή