Συνταγή για αφράτα ψωμάκια πασπαλισμένα με ζάχαρη. Αυτά είναι ίσως τα πιο νόστιμα γλυκά ψωμάκια που έχετε δοκιμάσει. Η ζύμη τους με μάγια και μαργαρίνη είναι τόσο μαλακιά σαν αφρός. Όσο για την γεύση τους δεν περιγράφεται!
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 500 γρ.
- νερό 180 γρ. χλιαρό
- ζαχαρη 50 γρ.
- αλατι 15 γρ.
- γάλα 100 γρ.
- μαργαρίνη 30 γρ. σόφτ
- ξερή μαγιά 1 φακελάκι (ή 25 γρ. νωπή)
Υλικά
Αυτά τα ψωμάκια δεν έχουν κανένα βαθμό δυσκολίας, τα υλικά τους είναι απλά και σίγουρα υπάρχουν σε όλες τις κουζίνες. Είναι ιδανικά για το πρωινό, για το κολατσιό των παιδιών και συνοδεύουν τέλεια το απογευματινό μας καφεδάκι.
Φτιάξτε τα και το σπίτι σας θα πλημμυρίσει απ’ αυτή τη γλυκιά μυρωδιά της ζύμης που ψήνεται μαζί με την ζάχαρη. Είναι πεντανόστιμα θα εξαφανιστούν σε χρόνο ρεκόρ, μιας και κανείς δεν θα μπορέσει να τους αντισταθεί.
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό, τη μαγιά, το γάλα, τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη και το 1/3 του αλευριού. Μετά ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 15 με 20 λεπτά μέχρι να κάνει φυσαλίδες το μείγμα μας. Στην συνέχεια προσθέτουμε όλο το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι. Ζυμώνουμε πολύ καλά και χωρίζουμε σε 8 τεμάχια των 110-120 γρ γραμμάριων το καθένα.
Πλάθουμε σε πλεξούδες και βουτάμε σε κρυσταλλική ζάχαρη (όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες). Τέλος αφήνουμε τα ψωμάκια μας για 30 με 45 λεπτά να φουσκώσουν, σε ζεστό περιβάλλον. Αφού φουσκώσουν ψήνουμε στους 200 βαθμούς, στον αέρα για 18 με 22 λεπτά. Έτοιμα!
Συνταγή/Εκτέλεση/Φωτογραφία από την σελίδα στο facebook Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)