Συνταγή για αφράτα μικρά ντονατσάκια με ζάχαρη που μπορούμε να τα απολαύσουμε σκέτα σαν λουκουμάδες παραλίας ή να τα γεμίσουμε με μαρμελάδα η πραλίνα
από τη φίλη μας Τζένη Τσανακτσίδου.
- Γάλα φρέσκο 300 ml
- ζαχαρη 1 κουταλιά της σούπας
- μαγιά 30 γραμμάρια νωπή
- αυγα 1
- κρόκους αυγού 1
- βουτυρο 70 γραμμάρια
- αλατι 1 πρέζα
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 750 γραμμάρια
Υλικά
- ζαχαρη Κατά βούληση
Για το πασπάλισμα
- ηλιέλαιο 200 ml περίπου
Για το τηγάνισμα
Ντονατσάκια με μερέντα για πρωινό
Τα ντονατσάκια είναι απλά υπέροχα και πολύ συχνά τα αγοράζουμε από τους φούρνους. Σήμερα, η Τζένη Τσανακτσίδου μας δείχνει μία συνταγή για ντονατσάκια σκέτο αφρό, με κρυσταλλική ζάχαρη αντί για γλάσο. Μπορούμε να τα απολαύσουμε και σκέτα αλλά και γεμιστά.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Τζένης Τσανακτσίδου
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα αφράτα ντονατσάκια:
Εκτέλεση για τα αφράτα ντονατσάκια
Σε ένα μπολ βάζουμε 100 ml ζεστό γάλα. Ρίχνουμε στο γάλα τη ζάχαρη και την νωπή μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το σκεπάζουμε για 20 λεπτά και το βάζουμε στην άκρη. Στη συνέχεια ρίχνουμε το υπόλοιπο ζεστό γάλα και τα αυγά και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το βούτυρο και σιγά σιγά το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλάτι. Ζυμώνουμε σε αφράτη ζύμη και τη σκεπάζουμε για 1 ώρα. Έπειτα αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και μεταφέρουμε εκεί την ζύμη. Την ζυμώνουμε ελαφρώς και την σκεπάζουμε για ακόμη 10 λεπτά.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα λεπτό φύλλο με πάχος 1 εκατοστό και κόβουμε σε δισκάκια. Βάζουμε τα δισκάκια σε λαδόκολλα και τα σκεπάζουμε για 10 λεπτά.
Ντονατσάκια ατομικά με γλάσο σοκολάτας στο φούρνο
Στο τέλος βάζουμε το ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Μεταφέρουμε τα ντονατσάκια σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τα πολλά λάδια και μόλις κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr