Γιατι να αγοράζετε καθημερινα ψωμί, ψωμάκια για σαντουιτς ενω μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας εύκολα και κυρίως σπιτικα;;!!
Υλικά
230 ml γάλα
40 γρ ζάχαρη άχνη
1 αυγό
450 γρ αλεύρι
20 γραμμάρια νωπής μαγιάς
100 γρ μαλακό βούτυρο
μια πρέζα αλάτι
Δείτε ακόμα: Σουφλέ με ψωμί του τοστ πατάτα μπέικον και τυρί!
Οδηγίες
Χτυπάμε το αυγό με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε σε ένα πλαστικό μπολ: το αυγό, ζάχαρη, γάλα και αλάτι. Αναμείξτε τα πάντα.
Ανακατέψτε την μαγιά στο μείγμα, το μισό αλεύρι και αρχίστε το ζύμωμα με το χέρι.
Προσθέστε το μαλακωμένο βούτυρο σε μικρά κομμάτια, συνεχίζοντας να ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματώθει .
Όταν όλο το βούτυρο έχει καλά ενσωματωθεί προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζοντας να ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι λαμπερή, λεία, ελαστική .
Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε μέχρι να κολλήσει πάνω στα χέρια. (Αν χρειαστεί προσθέστε περισσότερο αλεύρι, αλλά μην το παρακάνετε, η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή)
Δείτε ακόμα: Συνταγές με μπαγιάτικο ψωμί – Θα γλύφετε τα δάχτυλά σας
Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα μπολ, καλύψτε με ένα υγρό πανί και αφήστε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες (πρέπει να διπλασιάστει σε όγκο).
Σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας ανοιξτε την ζύμη σε φύλλο. Κόψτε στρογγυλα κομμάτια με ένα ποτήρι και κάντε την τρύπα στην μέση με ένα καπάκι από πλαστικό μπουκάλι.
Δείτε ακόμα: Αυτό το γεμιστό ψωμί θα σας ξετρελάνει! Πεντανοστιμο και γρηγορο πιάτο
Τοποθετήστε τα ψωμάκια σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και αφήνετε να φουσκώσει πάλι για περίπου 1 ώρα σε ζεστό μέρος . Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C και ψήνετε τα ψωμάκια για περίπου 15-20 λεπτά.
Πηγή και φώτο από εδώ