Υλικά
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι γάλα
2 αυγά χτυπημένα
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ.τσ. αλάτι
1 φακελ. μαγια ξηρή Γιώτης
5 ποτήρια περίπου αλεύρι.
Για τη γέμιση
300 γρ. φέτα
100 γρ. κεφαλοτύρι
2 ασπράδια
2 κρόκους για να αλείψουμε στο τέλος
Χτυπάμε σε ένα μπολ το λάδι τη ζάχαρη και το αλάτι και προσθέτουμε μετά τη μαγιά. Αφήνουμε 3 λεπτά να ενεργήσει η μαγιά και να διαλυθεί καλά.
Προσθέτουμε το γάλα, τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε.
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο ανακατεύοντας και χτυπώντας το ζυμάρι με μια κουτάλα με τρύπα στη μέση.
Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο 50-70°C να φουσκώσει.
Εν τω μεταξύ θρυμματίζουμε τη φέτα, τρίβουμε το κεφαλοτύρι, τα ρίχνουμε σε ένα χτυπημένο ασπράδι και ανακατεύουμε.
Μόλις φουσκώσει το ζυμάρι το μοιράζουμε ξανά και ξανά ώσπου να έχουμε μπαλίτσες σαν ένα μεσαίο μανταρίνι.
Είτε: α) Ανοίγουμε στον λαδωμένο πάγκο της κουζίνας το ζυμαράκι σε τρίγωνο σχήμα περίπου και βάζουμε τη γέμιση στην βάση του τριγώνου και τυλίγουμε κλείνοντας καλά τη γέμιση μέσα στην αρχή προς την κορυφή. Σχήμα μακρουλό και αν θέλουμε του δίνουμε το σχήμα του μισοφέγγαρου.
β) Ανοίγουμε το ζυμάρι σε τετράγωνο (σε αυτήν την περίπτωση ανοίγουμε όλη τη ζύμη σε ένα φύλλο και χαράζουμε κομμάτια τετράγωνα). Βάζουμε τη γέμιση στη μέση και πιάνουμε τις τέσσερις άκρες και ενώνουμε πάνω στο κέντρο. Ενώνουμε και τις 4 λοξές πλευρές αν θέλουμε.
γ) Το πιο γρήγορο από όλα τα σχέδια. Παίρνουμε την μπαλίτσα στην παλάμη μας και κάνουμε μια λακούβα. Τοποθετούμε μέσα τη γέμιση και την κλείνουμε μέσα στη ζύμη.
Τοποθετούμε στο ταψί με το κλείσιμο προς τα κάτω.
Βάζουμε τα τυροπιτάκια σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα όχι κοντά πολύ για να έχουν περιθώριο να διπλασιαστούν περίπου σε όγκο.
Αλείφουμε από πάνω με τον κρόκο και αφήνουμε στους 50-70°C να φουσκώσουν.
Ψήνουμε στους 175°C για 25 περίπου λεπτά (ανάλογα με το φούρνο). Παρακολουθούμε το ρόδισμα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Για κάτι ακόμα πιο γρήγορο χωρίζουμε το ζυμάρι μόλις φουσκώσει σε 3 ή 4 μέρη. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο. Απλώνουμε τη γέμιση κατά μήκος της μεγάλης πλευράς, τυλίγουμε και τοποθετούμε στο ταψί με το κλείσιμο προς τα κάτω. Αλείφουμε με αυγό και προαιρετικά χαράζουμε λοξά κομμάτια.
ΓΕΜΙΣΗ:
Στη γέμιση εκτός από τα τυριά μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένες πιπεριές κόκκινες και πράσινες ή ακόμα και αλλαντικά.
Τα αποθηκεύουμε σε τάπερ ή πλαστική σακούλα τροφίμων ώστε να μείνουν μαλακά.στην φωτογραφία τα έχω φτιάξει με τυρί κρέμα κ με μερεντα!! Συνταγή από τις συνταγές της παρέας!!
Argiro Porpatoneli
Ειδήσεις σήμερα
- Ειρήνη Μουρτζούκου: Η πρώτη νύχτα στη ΓΑΔΑ
- Άγιος Έρωτας : Η Ολυμπία πιάνει τον πατέρα Νικόλαο σε οίκο ανοχής και το κάνει θέμα στην επισκοπή
- Ζώδια : Ανάδρομος Ερμής έως 15/12/2024 – Πως θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Η Γη της Ελιάς : Βασιλική και Αριάδνη γίνονται μια γροθιά ενάντια σε όλους
- «Καλάθι των Χριστουγέννων» : Επιστρέφει με χαμηλότερες τιμές