Σήμερα θα φτιάξουμε ψωμάκια ζυμωμένα με τα χεράκια μας. Μια εύκολη συνταγή για αφράτα ψωμάκια με το προζύμι από το βασιλικό του Τίμιου σταυρού σαν αφρός. Θα μοσχομυρίσει το σπίτι μας φρεσκοψημμένο ψωμάκι. Είναι απίστευτα νόστιμα και πολύ μαλακά.
Είναι το ιδανικότερο κολατσιό για το σχολείο, το γραφείο, ακόμη και για τις φόρες που τα παιδιά θέλουν σάντουιτς ή μπέργκερ, άλλα εμείς θέλουμε να γνωρίζουμε από τι υλικά είναι φτιαγμένο και τι περιέχουν μέσα. Εμείς τα γεμίζουμε με βούτυρο, μαρμελάδα, σπιτική εννοείτε δείτε την συνταγή ή πραλίνα φουντουκιού που και αυτή δεν θα μπορούσε να είναι αγοραστή δείτε την εδώ και έχουμε το τέλειο πρωινό.
Αρκετές νοικοκυρές πιστές στην παράδοση, που ακόμα ζυμώνουν στο σπίτι τους συνεχίζουν να συντηρούν ένα ευλογημένο έθιμο που είναι ταυτόχρονα και ένα θαύμα. Αυτό γίνεται δύο φορές το χρόνο. Στη γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού 14 Σεμπτεβρίου και την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, δηλαδή της Σταυροπροσκυνήσεως. Ποιο είναι αυτό; Η παρασκευή νέου προζυμιού.
Φτιάξτε τα, θα τα λατρέψουν τόσο τα παιδιά όσο και οι μεγάλοι και θα εξαφανιστούν σε χρόνο ρεκόρ.
Εκτέλεση
Δείτε εδώ πως να φτιάξετε το Προζύμι με τον βασιλικό του Τιμίου Σταυρού
Πρώτα ρίχνω το προζύμι σε μια λεκάνη ,το χλιαρό νερό , τη ζάχαρη , το καλουπάκι της μαγιάς και αλεύρι να γίνει ένας χυλός . Αφήνω το χυλό να φουσκώσει . Μετά προσθέτω το ζεστό γάλα καρύδας, σιγά σιγά αλεύρι, μετά το αυγό λίγο αλάτι. Ζυμώνω, η ζύμη να είναι μαλακή. Ρίχνω και το λάδι και ξαναζυμώνω μέχρι να αισθανθεί ότι κολλάει στο χέρι μου .
Αφήνω να φουσκώσει.
Έπειτα πλάθω μπαλάκια τα βάζω στο ταψί και αφήνω πάλι να φουσκώσουν . Μετά τα περνάω με αυγό και πασπαλίζω με μαυροκουκι και φούρνο . Δεν μέτρησα ώρα, τα κοιτάμε μέχρι να ροδίσουν.
Καλή επιτυχία !
Συνταγή/Εκτέλεση/Φωτογραφία από την Katerina Stamou