Συνταγή για αφράτα τσουρέκια με ίνες της Ειρήνης Πατυλούδη βήμα βήμα. Πεντανόστιμα και μαλακά τσουρέκια σαν ζαχαροπλαστείου,από την Ειρήνη.
- μαγιά 110 γρ νωπή
- γάλα 200 γρ.
- αλεύρι για τσουρέκια 100γρ σκληρό (δυνατό)
Υλικά
- μαχλέπι 2 κουταλάκια σε σκόνη
- μαστιχα 1/2 κουταλάκι σε σκόνη
- βανίλια 2
- Κακουλέ 1/2 κουταλάκι σε σκόνη
- αλεύρι για τσουρέκια 1 κιλό περίπου, δυνατό
Υλικά ζύμης Νο.2
Αφράτα τσουρέκια με ίνες βήμα βήμα !Πάσχα χωρίς τσουρέκια δεν γίνεται, γι’αυτό και εμείς θα σας δείξουμε μία υπέροχη, βήμα βήμα συνταγή για αφράτα τσουρέκια από την Ειρήνη Πατυλούδη με ίνες! Πεντανόστιμα και μαλακά τσουρέκια σαν ζαχαροπλαστείου, που δεν θα μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε. Δείτε παρακάτω την εκτέλεση και φτιάξτε για εσάς και τα παιδάκια σας αφράτα τσουρεκάκια με ίνες. Όπως ακριβώς μας αρέσουν!
Δείτε ακόμη Τα πασχαλινά τσουρέκια της Βέφας Αλεξιάδου!
Τσουρέκι υπέροχο Ειρήνης, αρωματικό, αφράτο με ίνες.
Το τσουρέκι το έκανε η Ειρήνη Πατυλούδη στο αρτοζαχαροπλαστείο της πάνω από 15 χρόνια και συνεχίζει να το φτιάχνεί και στο σπίτι. Είναι μία παραδοσιακή συνταγή με πολύ ωραία ζύμη πολύ αρωματικό και με ίνες όπως πρέπει να είναι ένα τσουρέκι.
Εκτέλεση Αφράτα τσουρέκια με ίνες από την Ειρήνη Πατυλούδη
Ζυμώνουμε την νωπή μαγιά με 200 γραμμάρια γάλα (το γάλα χλιαρό 38 βαθμούς με θερμόμετρο ή να το αισθανθούμε χλιαρό αλλά προς κρύο)γιατί αν είναι πολύ ζεστό θα μας κάψει την μαγιά. Μαζί με 100 γραμμάρια αλεύρι σκληρό (δυνατό) για τσουρέκι. Τα ζυμώνουμε ελαφρά αφού διαλύσουμε με τα χέρια μας την μαγιά στο γάλα πρώτα και το αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.
Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά της ζύμης Νο.1, έχουμε πριν λιώσει το βούτυρο και δεν ξεπερνά τους 38 βαθμούς, χλιαρό προς κρύο. Τα ζυμώνουμε όλα αυτά στο μίξερ με γάντζο ή στο χέρι.
Νο2. Σε μια μεγάλη λεκάνη η σε μεγάλο μίξερ ενώνουμε την φουσκωμένη μαγιά μαζί με τα υπόλοιπα και προσθέτουμε, 2 κουταλάκια μαχλέπι 1/2 κουταλάκι μαστίχα 2 βανίλιες, αν θέλουμε και 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκάλι 1/2 κουταλάκι κακουλέ (όλα σε σκόνη) 1 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκι ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά περίπου 15 με 20 λεπτά, ίσως χρειαστεί λιγάκι αλεύρι παραπάνω το πολύ 100 με 200 γρ και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Δείτε ακόμη Τα καλυτερα τσουρεκια που φτιαξατε ποτε απο τον Ακη Πετρετζικη
Κόβουμε στα κομμάτια που θέλουμε, η ζύμη αυτή βγάζει 2 κιλά τσουρέκι, μπορούμε να κάνουμε 2 μεγάλα του κιλού ή 4 του μισού.
Ανοίγουμε τα κορδόνια στο μέγεθος που θέλουμε, όχι πολύ μακριά, να έχει όγκο το τσουρέκι.
Πλέκουμε χαλαρά ενώνοντας 2 κορδόνια σταυρωτά οπότε θα έχουμε 4 άκρες.
Τα αφήνουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί να φουσκώσουν σε ζεστό χώρο από 30 έως 60 λεπτά ανάλογα την ζέστη που έχουμε. Μπορούμε τον χειμώνα να τα βάλουμε για 15 με 20 λεπτά στον φούρνο στους 50 βαθμούς αν δούμε ότι δεν φουσκώνουν γρήγορα.
Αλείφουμε με ασπράδι αυγού και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ η σουσάμι. Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο σε αέρα στους 150 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά ανάλογα το μέγεθος.
Τα μυστικά για Αφράτα τσουρέκια με ίνες από την Ειρήνη Πατυλούδη
Όχι πολύ μαλακιά η ζύμη μας γιατί θα απλώσουν τα τσουρέκια. Η ζάχαρη πρέπει να έχει λιώσει πολύ καλά γιατί και έτσι θα απλώσουν επίσης.
Όχι πολύ ζεστά υλικά και κάψουμε την μαγιά και δεν φουσκώσουν καθόλου.
Η πολύ σφιχτή ζύμη θα μας σκληρύνει το τσουρέκι και θα σκάσει στο ψήσιμο.
Όχι πολύ φούσκωμα έξω γιατί θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα και θα ξεφουσκώσει το τσουρέκι στο φούρνο.
Όχι πολύ ψήσιμο και όχι μεγάλη θερμοκρασία το πολύ 150 βαθμούς για 35 με 45 λεπτά ανάλογα το μέγεθος.
Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου ενδιάμεσα μόνο 5 λεπτά πριν τελειώσει ο χρόνος ψησίματος για να το δούμε αν θέλει παραπάνω ψήσιμο ή όχι.
Εύκολο δεν είναι το καλό τσουρέκι να γίνει και να πετύχει. Πέρα απ όλα αυτά θέλει υπομονή, μεράκι, αγάπη και μετά απόλαυση και καμάρι για το υπέροχο αποτέλεσμα!
Δείτε όλες τις συνταγές μας για τσουρέκια με ένα κλικ εδώ
Συνταγή από την ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΤΥΛΟΥΔΗ
Εκτέλεση/Φωτογραφία από την Maria Tsirmpa
Ειδήσεις σήμερα
- Καιρός : Μετά τις καταιγίδες έρχονται τα πρώτα χιόνια – Αναλυτικά οι περιοχές
- Ξεκινάει σήμερα η νηστεία των Χριστουγέννων : Τι είναι το Σαρανταλείτουργο
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη ξεκαθαρίζει στον Αργύρη πως δεν τον θέλει πια
- Άση Μπήλιου : Πανσέληνος Νοεμβρίου 2024 – Πώς θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Η καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα με σοκολάτα το 2024