Πίτα αφράτη, με γιαούρτι, μαγιά και ζάχαρη, και γέμιση από ζαμπόν και φιλαδέλφεια. Αυτή η πίτα λουλούδι είναι ιδανική για γιορτές και επίσημα τραπέζια. Φτιάχνουμε ένα υπέροχο σχήμα που μπορούμε να την τρώμε και σαν μπουκίτσες, και σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους. Η ζύμη είναι μαλακή και αφράτη σαν μπριός και τα παιδιά θα την ευχαριστηθούν!
- αλευρι 500γρ.
- ξερή μαγιά 1φακ.
- αλατι 2κ.γλ. (κοφτά)
- γιαουρτι 100γρ.
- γάλα 100μλ.
- νερό 100μλ.
- ελαιολαδο 4κ.σ.
- ζαχαρη 1κ.γλ.
- αυγα 1 ασπράδι
- αυγα 1 κρόκο για την επάλειψη
Υλικά
- ζαμπόν 400 γρ
- τυρί κρέμα 3 κουτάκια
Για την γεμίση
Εκτέλεση
Στο κοσκινισμένο το αλεύρι, ανακατεύω πρώτα την μαγιά, μετά το αλάτι. Προσθέτω όλα τα υγρά υλικά μαζί (να είναι χλιαρά) και το ασπράδι, και ζυμώνω.(Όλα τα υγρά υλικά και την ζάχαρη ανακατεμένα μαζί, να είναι χλιαρό).
Αφήνω την ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος. Μετά ανοίγω την ζύμη με τον πλαστή σε πάχος περίπου 0,8εκ.
Ανακατεύουμε την κρεμα τυρι με το ζαμπον και βάζουμε μια κουτ. γλυκού στο καθένα
Με κουπατ, μπορεί και με ποτήρι διαμ. 8εκ.κοβω από την ζύμη, βάζω την γέμιση, και τα κλείνω σαν μισοφέγγαρα. (δέστε φώτο για την διαδικασία) Αφήνω πάλι λίγο να φουσκώσει, αλοιφω με τον κρόκο.
Ψήνω στους 180-190°
Η συνταγή είναι από την σελίδα στο facebook Μαμαδιστικες συνταγες της Αργυρως Π