Ένα αφράτο, πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί γεμιστό με ζαμπόν και τυρί, με ελαφρώς υγρή, μαλακιά και αφράτη ψίχα. Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) για ένα σπιτικό ψωμί που δεν απαιτεί πολύ ζύμωμα για να σας κουράσει. Απλά θα χρειαστείτε λίγο χρόνο και υπομονή αλλά θα σας αποζημιώσει με την υπέροχη γεύση και υφή του.
Υλικά συνταγής
1 φακελάκι (8 γρ.) ξερή μαγιά ή ένα κυβάκι (25 γρ.) νωπή μαγιά διαλυμένη σε λίγο ζεστό νερό
2 κ.γ. ζάχαρη
2 φλ. τσαγιού (480 ml) ζεστό γάλα
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
4 ½ – 5 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι για ψωμί
200 γρ. μαλακό κίτρινο τυρί που λιώνει, κομμένο σε κυβάκια 1 εκ.
300 γρ. κομμάτι γαλοπούλα η κοτόπουλο κομμένο σε κυβάκια 1 εκ.
1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο
Εκτέλεση συνταγής
Βουτυρώνετε ένα τετράγωνο ταψί με διάσταση βάσης 20 εκ. ή 2 μακρόστενες μικρές φόρμες με διάσταση βάσης 18×13 εκ. περίπου, και τις αφήνετε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το ζεστό γάλα και τα ανακατεύετε καλά να λιώσει η μαγιά και να ενσωματωθούν. Το αφήνετε στην άκρη για 6-8 λ μέχρι να κάνει μικρές φουσκάλες.
Στη συνέχεια προσθέτετε το αλάτι, το λιωμένο βούτυρο και 4 φλ. αλεύρι και τα ανακατεύετε με τα χέρια σας, ρίχνοντας σταδιακά (αν απαιτείται) λίγο τη φορά επιπλέον αλεύρι, μέχρι να έχετε ένα μείγμα που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα του μπολ.
Προσθέτετε το τυρί και τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο και το ανακατεύετε ζυμώνοντας με τα χέρια σας μέχρι να ενσωματωθούν ομοιόμορφα. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, τη μεταφέρετε σε λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζετε καλά. Την αφήνετε 30 λ να φουσκώσει και έπειτα τη μεταφέρετε στο πάγκο και τη ζυμώνετε ελαφρώς.
Στρώνετε όλο το έτοιμο μείγμα στο μεγάλο σκεύος, ή στα 2 μικρότερα (μοιρασμένο στη μέση ισόποσα) και τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 1:30 ώρα περίπου, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου, ή μέχρι να διπλασιαστούν σχεδόν σε όγκο.
Χαράζετε σε 2-3 σημεία την επιφάνειά τους με ένα μαχαίρι, το/τα αλείφετε με το χτυπημένο αυγό και το/τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 45-55 λ (ανάλογα αν είναι 1 ή 2) ή μέχρι ένα καλαμάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει καθαρό και στεγνό. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε 1 ώρα στην άκρη να κρυώσει και μετά το κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.
sintayes.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Παγιδευμένοι : Η μεγάλη επιστροφή της σειράς είναι γεγονός
- Η Γη της Ελιάς : Η αδερφή της Ασπασίας έρχεται και φέρνει τα πάνω κάτω στις ζωές των πρωταγωνιστών
- Aνακαλούνται ηλεκτρικές σκούπες – Κίνδυνος πυρκαγιάς
- Glamour Χριστουγεννιάτικα νύχια σε χρυσό για τα Χριστούγεννα 2024
- Ο Σταύρος Σβήγκος σε σχέση με την πρωταγωνίστρια από το Grand Hotel – Οι πρώτες φωτογραφίες