Αφράτοι μελιτζανοκεφτέδες για ένα καλοκαιρινό ορεκτικό, μιας και οι μελιτζάνες βρίσκονται στην εποχή τους. Συνοδεύστε τους με την αγαπημένη μας συνταγή για σώς γιαουρτιού.
- μελιτζάνα 1 κιλό
- φέτα 150-200 γραμμάρια θρυμματισμένη
- παρμεζανα 100 γραμμάρια τριμμένη
- αυγα 3
- κρεμμυδι 1 μεγάλο ξερό
- σκορδο 3-4 σκελίδες
- μαιντανος Μισό ματσάκι
- Καπνιστή πάπρικα 1 κουταλάκι του γλυκού
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
- πιπέρι Κατά βούληση
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 50 γραμμάρια
- φρυγανιά 50-60 γραμμάρια τριμμένη
- ελαιολαδο 30 ml
Υλικά
- σπορέλαιο 3-4 ποτηράκια του κρασιού
Για το τηγάνισμα
- Γιαούρτι στραγγιστό 200 γραμμάρια
- κετσαπ 2 κουταλιές της σούπας
- μαγιονεζα 2 κουταλιές της σούπας
Για την σώς γιαουρτιού
Κάθε Καλοκαίρι φαγητά που περιλαμβάνουν μελιτζάνες γίνονται τα αγαπημένα μας. Μελιτζανοσαλάτες, τηγανιτές μελιτζάνες, τουρλού, ιμάμ μπαϊλντί ή και κοκκινιστές μελιτζάνες στην κατσαρόλα, υπάρχουν τουλάχιστον μία φορά στο τραπέζι μας.
Δείτε ακόμα Μελιτζάνες ψητές σκορδάτες
Είπαμε όμως να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και θα δούμε μία υπέροχη συνταγή για αφράτους μελιτζανοκεφτέδες. Τους δοκιμάσαμε για πρώτη φορά και οφείλουμε να ομολογήσουμε πως μέσα σε μία μέρα είχαν εξαφανιστεί. Μπορείτε να τους φτιάξετε τόσο για ορεκτικό όσο και για κυρίως και να τους συνοδεύσετε με πατάτες τηγανιτές.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τους αφράτους μελιτζανοκεφτέδες:
Recipe ingredients
1 kilo of eggplants
150-200g of feta cheese
100g Parmesan or some melting cheese
3 eggs
1 large dry onion
3-4 cloves of garlic
Half a bunch of parsley
1 tsp smoked paprika
Salt one teaspoon
Pepper as much as you like
50g of flour
50-60g of breadcrumbs
30g of olive oil
Seed oil for frying
For the sauce
200g of strained yogurt
2 tbsp ketchup
2 tbsp of mayonnaise
Mix everything together
Εκτέλεση για τους αφράτους μελιτζανοκεφτέδες
Αρχικά κόβουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τις ξεφλουδίζουμε, όχι όμως τελείως. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους και τις βάζουμε σε ένα τηγάνι. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το αλάτι και μισό ποτήρι καυτό νερό. Σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 7-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες.
Μόλις βράσουν, αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη τις μελιτζάνες να κρυώσουν λίγο σε θερμοκρασία δωματίου. Στην συνέχεια βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα σουρωτήρι και τις πιέζουμε ελαφρώς για να φύγουν τα υγρά τους.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε για 1 λεπτό με τον αυγοδάρτη. Στα χτυπημένα αυγά προσθέτουμε τις μελιτζάνες, το τριμμένο κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο σκόρδο και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Δείτε ακόμα Σκορδάτες μελιτζάνες στο βάζο
Προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Έπειτα βάζουμε την θρυμματισμένη φέτα και την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Στο τέλος, βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε και πάλι.
Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα και ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου να ξεκουραστεί.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε σπορέλαιο και το αφήνουμε να κάψει. Μόλις κάψει το σπορέλαιο πλάθουμε τους μελιτζανοκεφτέδες σε μπαλάκια και τους βάζουμε στο τηγάνι. Τηγανίζουμε και από τις δύο μεριές μέχρι να ροδίσουν καλά και απολαμβάνουμε με την σώς γιαουρτιού.
Εκτέλεση για την σώς γιαουρτιού στους αφράτους μελιτζανοκεφτέδες
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το στραγγιστό γιαούρτι, την κέτσαπ και την μαγιονέζα μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα. Βάζουμε την σώς στο ψυγείο μέχρι να παγώσει καλά, για να είναι δροσερή.
Tips για τους αφράτους μελιτζανοκεφτέδες
Αντί για παρμεζάνα μπορούμε να βάλουμε κάποιο άλλο τυρί που λιώνει.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τους μελιτζανοκεφτέδες αναλυτικά:
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Η Γη της Ελιάς : Το μωρό της Αφροδίτης είναι του Χρήστου
- Ιφιγένεια Τζόλα : Βαρύ πένθος για τη Βασιλική από τη «Γη της Ελιάς»
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Κλείνει ο φάκελος της Ειρήνης Μουρτζούκου – Καθαρές οι τοξικολογικές του Παναγιωτάκη
- Μαζική ανάκληση σε παρτίδες γάλακτος