Λαχταριστή συνταγή για μηλόπιτα αυστριακή, με γέμιση από μήλα, και στην κορυφή κρέμα από γιαούρτι και μαρέγκα! Μία πεντανόστιμη μηλόπιτα, διαφορετική απ’ότι έχετε δει μέχρι τώρα! Δοκιμάστε τη για όλη την οικογένεια και θα σας τη ζητάνε συνέχεια!
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 250 γρ.
- μπέικιν πάουντερ 1 κγ.
- ζαχαρη 100 γρ.
- βουτυρο 125 γρ. σε θερμοκρασία δωματίου
- αυγα 1 αχτύπητο
- αλατι 1 πρέζα
Υλικά
- γιαουρτι 250 γρ. αγελάδας ή κατσικίσιο
- ζαχαρη 100 γρ.
- λεμονι Ξύσμα από 1
- αυγα 2 ασπράδια
- κρεμα γαλακτος 200 γρ.
Για την κρέμα
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα μαζί όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα δοχείο και τα μαλάζουμε να ενωθούν, μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα τοιχώματα.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα και την βάζουμε ανάμεσα σε δύο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί και την ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη σε διάμετρο όσο να χωράει στη βάση του ταψιού μας και να καλύπτει και το μισό περίπου από το τοίχωμα.
Με τη βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού την τοποθετούμε μέσα στο ταψί.
Για τη γέμιση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μικρούς κύβους τα μήλα.
Τα απλώνουμε ομοιόμορφα στη βάση με το ζυμάρι.
Βάζουμε τη φρυγανιά και την κανέλα περιμετρικά σε όλη την επιφάνεια.
Για την κρέμα:
Σε λεκάνη χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα.
Σε άλλη λεκάνη βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε με αβγοδάρτη να ενωθούν και να λιώσει η ζάχαρη όσο γίνεται περισσότερο.
Προσθέτουμε μέσα την μαρέγκα και ανακατεύουμε ελαφρά.
Περιχύνουμε πάνω από τα μήλα την κρέμα.
Ψήνουμε στις αντιστάσεις στη θέση για τα κέϊκ, στους 175 βαθμούς για περίπου 1 ώρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο.
Την αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν βγάλουμε το τσέρκι, για να σφίξει η κρέμα και να μην σπάσει.
Την κόβουμε όταν έχει κρυώσει εντελώς.
(Το ταψί που χρησιμοποίησα ήταν 25 εκ. με τσέρκι, έβαλα αντικολλητικό χαρτί στη βάση και άλειψα πολύ καλά τα τοιχώματα με βούτυρο.
Αν θέλετε τη βάζετε σε ταψάκι για τάρτες.)
Συνταγή/Εκτέλεση/Φωτογραφία από την αννα καλλεργη