Close
Αυθεντικες, λαχταριστές καριοκες Ξανθης

Η συνταγη ειναι του κυριου Ηλια Μαμαλακη.εκτελεστηκε κατα γραμμα.εκτος απο το σιροπι.

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΣΑΣ ΕΧΩ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ

υλικα

απο την προηγουμενη ημερα
Παντεσπανι γεμισης
8 αυγα (320γρ)
70 ml ζεστο νερο
180γρ ζαχαρη
225 γρ αλευρι
2-3 κουταλιες σουπας κακαο
2 βανιλιες
ετοιμαστε το παντεσπανι και αφησε το να κρυωση
εκτελεση
χτυπατε τα αυγα με το ζεστο νερο.προσθεστε την ζαχαρη και χτυπατε συνεχεια να φουσκωση και να αφρατεψη.ριξτε και τις βανιλιες μεσα.κοσκινιστε αλευρι με κακαο και τα ανακατευετε απαλα με το μιγμα των αυγων.καλυπτετε με λαδοκολα το ταψι του φουρνου και απλωνετε το μιγμα να ειναι λεπτο κι ομοιομορφο.ψηνετε σε 150 βαθμους 1 ωρα περιπου
αφηνετε να κρυωση
σιροπι.φτιαξτε ενα ελαφρυ σιροπακι με μισο ποτηρι ζαχαρη μισο ποτηρι νερο βρασετε λιγα λεπτα αφηστε να κρυωση
εγω εβαλα 5-6 κουταλιες σιροπι απο γλυκο περγαμοντο.εσεις βαλετε οτι σιροπι θελετε.

Γλασο σοκολατας για γεμιση

165 γρ .γλυκο βανιλια υποβρυχιο
165 γρ σοκολατα κουβερτουρα

Γεμιση

500 γρ σοκολατα γαλακτος λιωμενη σε μπαιν μαρι
500γρ καρυδοψιχα χοντροκομμενη
6 κουταλιες σιροπι απο το σιροπακι που φτιαξατε η σιροπι γλυκο κουταλιου

Παντεσπανι περιτυλιξης

2 αυγα
45 γρ ζαχαρη
55γρ αλευρι για ολες τις χρησεις
γλασο για να καλυψετε το παντεσπανι επικαλυψης
170γρ κουβερτουρα λιωμενη
90 γραμαρια βουτυρο τυπου Κερκυρας η Λουρπακ

Επικαλυψη

1 κιλο κουβερτουρα λιωμενη σε μπαιν μαρι μαζι με
2-3 κουταλιες σπορελαιο.
Εκτελεση συνταγης
φτιαξτε απο την προηγουμενη ημερα το παντεσπανι γεμισης
φτιαξτε το γλασο σοκολατας για την γεμιση.Λιωστε την βανιλια γλυκο με την κουβερτουρα σε μπαιν μαρι και διατηρειστε το ζεστο να μην πηξη.αφηστε το στο μπαιν μαρι μεχρι να ετοιμασετε τα υπολοιπα της γεμισης.
Πολτοποιηστε το παντεσπανι γεμισης στο μουλτι να γινη τριμματα. ριχνετε μεσα και 5-6 κουταλιες σιροπι και χτυπηστε να γινη μια μαζα
βγαζετε απο το μπαιν μαρι το γλασο με το υποβρυχιο και τα ανακατευετε με το πολτοποιημενο παντεσπανι..ριχνετε και τα καρυδια χοντροκομμενα.
κανετε δυο ρολα μακροστενα και τα βαζετε καταψυξη
Ετοιμαζετε το παντεσπανι περιτυλιξης
χτυπατε τα ασπραδια σφιχτη μαρεγκα με λιγη απο την ζαχαρη
χτυπατε τους κροκους με την υπολοιπη ζαχαρη σε μιγμα αφρατο .προσθεστε το αλευρι απαλα εναλλαξ με την μαρεγκα.την ενσωματωνετε απαλα με μαριζ.απλωστε σε λεπτο στρωμα σε μικρο ταψακι φουρνου μακροστενο στρωμενο με αντικολλητικο χαρτι και ψηστε στους 200 βαθμους 5-6 λεπτα.μην σας φανη λιγος ο χρονος.θα ειναι λεπτο το μιγμα.
ξεφουρνιστε αφηστε να κρυωση και ετοιμαστε το γλασο που θα βαλετε πανω πριν ακουμπησετε το ρολο απο την καταψυξη.
λιωνετε την σοκολατα τα 175 γρ σε μπαιν μαρι.χτυπατε σε μπωλ το βουτυρο να αφρατεψη και ριχνετε μεσα την λιωμενη σοκολατα.απλωνετε μ αυτο το μιγμα το παντεσπανι επικαλυψης αφου εχει κρυωση κι αφου το αναποδογυρισετε.
συναρμολογηση
βγαζετε απο την καταψυξη τα δυο ρολα.ξετυλιγετε το ενα ρολο το τυλιγετε με το παντεσπανι με το γλασο να ακουμπα πανω στο ρολο.κοβετε στην ενωση τυλιγετε με μεμβρανη και μετα αλουμινοχαρτο και ξαναβαζετε καταψυξη.κανετε το ιδιο και με το αλλο ρολο.το τυλιγετε στο υπολοιπο παντεσπανι το τυλιγετε με μεμβρανη και αλουμινοχαρτο και βαζετε καταψυξη.
γλασαρισμα
βγαζετε απο την καταψυξη ενα ενα ρολο.το κοβετε σε λεπτα φετακια στρογγυλα και μετα στην μεση να εχετε μισοφεγγαρα.
λιωνετε την κουβερτουρα με το σπορελαιο σε μπαιν μαρι και διατηρηστε το ζεστο το γλασο
παρτε ενα πηρουνι και βουτηξτε μια μια τις καριοκες στο γλασο.αφηστε λιγο να σουρωση μεσα στο σκευος.ακουμπατε σε λαδοκολα πανω σε δισκο.αφηνετε να στεγνωσουν και βαζετε ψυγειο.ντυνετε με αλουμινοχαρτο και σερβιρετε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

.οταν γλασαρετε τις καριοκες πρεπει να ειναι παγωμενες.αφου τις κοψετε μισοφεγγαρα η οτι σχημα θελετε τις διατηρειτε στην καταψυξη.βγαζετε λιγες λιγες και γλασαρετε.
αν κρυωση το γλασο το ξαναζεσταινετε σε μπαιν μαρι .
δεν εχουν τοση φασαρια οσο φαινεται απο την συνταγη.
ειναι ομως πεντανοστιμες.

ειναι οι αυθεντικες καριοκες που φτιαχνουν στο ζαχαροπλαστειο Παπαπαρασκευα στην Ξανθη

Η συνταγή είναι από την εκπληκτική σελίδα στο facebook: Roula’s sweet corner