Είναι το απόλυτο Χριστουγεννιάτικο γλύκισμα και ξέρω πολύ καλά ότι λατρεύετε τους κορμούς και θέλετε να φτιάξετε τους καλύτερους.
Οι Γάλλοι το λένε «Buche de Noel» και θα το δείτε να κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές και στολισμό, όπως με την επιφάνεια πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη για να παραπέμπει σε χιόνι ή με δεντράκια, φρέσκα φρούτα του δάσους ή διακοσμητικά από μαρέγκα.
Με τη σοκολάτα να γεμίζει το στόμα και τη βουτυρένια γεύση στην κρέμα, ο κορμός των Χριστουγέννων είναι όνειρο γεύσης και απόλαυσης.
Επειδή δεν νοείται γιορτινό τραπέζι χωρίς τον κορμό του, φτιάξτε τον καλύτερο! Χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας με φρούτα του δάσους και μην ψάχνετε άλλο
Υλικά Συνταγής
Για το παντεσπάνι
6 αυγά χωρισμένα σε θερμοκρασία δωματίου
110 γραμ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
125 γραμ. σοκολατα 60% λιωμένη
25 γραμ. κακάο
30 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ
Για τη γέμιση φρούτα δάσους
500 γραμ. φρούτα δάσους
150 γραμ. μαρμελάδα βατόμουρο ή 4 φρούτα (κόκκινα)
2 κ.σ. λικέρ κρέμα
άχνη ζάχαρη
Για τη σοκολατένια βουτυρόκρεμα
400 γραμ. βούτυρο μαλακό
200 γραμ. σοκολάτα 60% περιεκτικότητα σε κακάο λιωμένη
600 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
Για το σερβίρισμα
2 κουταλιές κρέμα βαλσαμικό
άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Για το παντεσπάνι σοκολάτας
Προθερμαίνουμε το φούρνο. Θα ψήσουμε στους 160ºC στον αέρα. Λαδώνουμε ταψί για παντεσπάνι ή το ρηχό ταψί της κουζίνας. Στρώνουμε λαδόκολλα.
Στο μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι να πυκνώνουν και να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ για 1′-2′ να γυαλίσει το μίγμα .
Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους, τη λιωμένη σοκολάτα και τέλος κοσκινίζουμε στο μίγμα το αλεύρι με το κακάο.
Απαλά αναδιπλώνουμε. Αδειάζουμε στο ταψί, ισιώνουμε το μίγμα και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 10′-12′ να σταθεροποιηθεί. Αφήνουμε να σταθεί στο ταψί και να κρυώσει.
Για τη γέμιση φρούτα δάσους
Βάζουμε τα φρούτα την μαρμελάδα και το βαλσαμικό σε κατσαρόλα και βράζουμε για λίγα λεπτά να πυκνώσει. Αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε το λικέρ κρέμα.
Για τη σοκολατένια βουτυρόκρεμα
Αφήνουμε την κρέμα γάλακτος 30′ εκτός ψυγείου.
Χτυπάμε το βούτυρο με το σύρμα στο μίξερ, να αφρατέψει καλά. Προσθέτουμε την κρύα πλέον λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά στο μίξερ να ομογενοποιηθεί.
Χτυπάμε χωριστά την κρέμα, ώστε να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Ρίχνουμε τη χτυπημένη κρέμα στη σοκολάτα κι αναδιπλώνουμε με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αν η κρέμα μαλακώσει πολύ, τη βάζουμε για λίγο στο ψυγείο, ώστε να μπορούμε να την αλείψουμε.
Μοντάρισμα για τον σοκολατένιο χριστουγεννιάτικο κορμό
Αλείφουμε την επιφάνεια από το παντεσπάνι με την μαρμελάδα κόκκινων φρούτων. Αλείφουμε μια λεπτή στρώση σοκολατένια βουτυρόκρεμα.
Τυλίγουμε τον κορμό σε ρολό με την βοήθεια της λαδόκολλας. Με την ένωση προς τα κάτω τον βάζουμε σε πιατέλα.
Αλείφουμε την επιφάνεια του κορμού με την υπόλοιπη σοκολατένια βουτυρόκρεμα. Με ένα πιρούνι τραβάμε κυματιστές γραμμές στην επιφάνεια να θυμίζει κορμό δέντρου. Παγώνουμε τον κορμό.
Σερβίρουμε τον κορμό ολόκληρο στο τραπέζι και μπροστά στους καλεσμένους κόβουμε σε φέτες και γαρνίρουμε με μια κουτάλια κόκκινη μαρμελάδα τα πιάτα. Αχνίζουμε με λίγη άχνη και γραμμές κρέμα μπαλσάμικο.
Πηγή: argiro.gr