Γιατί να αγοράζετε τις τυποποιημένες χυλοπίτες των σούπερ μάρκετ όταν μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας παραδοσιακές; Αγρινιώτικη συνταγή για χυλοπίτες που είναι τόσο νόστιμες, αφού έχουν αυθεντική γεύση και άρωμα που θυμίζει τις χυλοπίτες της γιαγιάς και των παραδοσιακών νοικοκυρών.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 600 γραμμάρια
- Σιμιγδάλι ψιλό 1 κρασοπότηρο
- αυγα 5
- ελαιολαδο 2 κουταλιές της σούπας
- Γάλα φρέσκο 1 κρασοπότηρο και λίγο ακόμη αγελαδινό
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
Υλικά
- βουτυρο Λίγες φλοίδες
- κεφαλογραβιέρα Αρκετή τριμμένη
Για το σερβίρισμα
Αν έχετε μηχανή για ζυμαρικά τότε σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε αυτές τις χυλοπίτες. Εμείς σας έχουμε μία πρόταση για σερβίρισμα, όμως μπορείτε να τις απολαύσετε όπως σας αρέσουν με φρέσκια σαλάτα και φαντασία.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την Αγρινιώτικη συνταγή για χυλοπίτες
Εκτέλεση για τις χυλοπίτες
Αρχικά βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το ψιλό σιμιγδάλι και το αλάτι. Ανακατεύουμε τα υλικά μας καλά και σε ένα ξεχωριστό μπολ χτυπάμε τα αυγά για λίγο. Ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά στο κέντρο του αλευριού και προσθέτουμε επίσης στο κέντρο το μισό γάλα και το ελαιόλαδο.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε, ρίχνοντας παράλληλα λίγο λίγο το γάλα. Σταματάμε όταν πάρουμε μία ζύμη μαλακή, όχι πολύ υγρή, γιατί όταν ξεκουραστεί θα βγάλει επιπλέον υγρασία. Σκεπάζουμε την ζύμη μας με μία διάφανη μεμβράνη και μία πετσέτα και την αφήνουμε για 35 λεπτά να ξεκουραστεί.
Κόβουμε κομμάτια και με αλεύρι στα χέρια την ζυμώνουμε διπλώνοντας. Αφού έχουμε στήσει την μηχανή ζυμαρικών, κόβουμε κομμάτια σε μέγεθος μικρού μήλου, τα αλευρώνουμε και αρχίζουμε να περνάμε από την μηχανή από το μεγαλύτερο νούμερο, στο μικρότερο μέχρι να φτάσουμε στο 4.
Δείτε ακόμα Συνταγές για σχολείο 2022: Υγιεινές εύκολες και νόστιμες
Όταν περάσουμε την πρώτη φορά στο 7, διπλώνουμε το φύλλο στα 3, αλευρώνουμε και από τις δύο μεριές και το ξαναπερνάμε από το ίδιο νούμερο. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει πιο εύκολα. Βάζουμε τον μοχλό στον κόφτη των ζυμαρικών και κόβουμε ταλιατέλες ή σπαγκέτι.
Ρίχνουμε αλεύρι στα ζυμαρικά, τα ξεκολλάμε και τα τοποθετούμε σε βαμβακερό πανί για να στεγνώσουν. Αν θέλουμε βέβαια να τα φάμε φρέσκα δεν χρειάζεται να στεγνώσουν.
Πως βράζουμε τις συγκεκριμένες χυλοπίτες
Ρίχνουμε τις χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό που βράζει και τις βράζουμε για 5 λεπτά. Τις σουρώνουμε και ρίχνουμε από πάνω φλοίδες βουτύρου και τριμμένη κεφαλογραβιέρα. Πρέπει να δώσουμε προσοχή στην ποσότητα που θέλουμε να βράσουμε γιατί φουσκώνουν. Καλή όρεξη!
Tips για τις χυλοπίτες
Παλιότερα αντί για ελαιόλαδο βάζανε γλίνα, που είναι το χοιρινό λίπος. Αντί για αγελαδινό γάλα μπορούμε να βάλουμε κατσικίσιο. Στο 4 φτιάχνουμε τις ταλιατέλες ή τις χυλοπίτες. Τις αφήνουμε να στεγνώσουν πολύ καλά και μετά τις βάζουμε σε υφασμάτινη βαμβακερή σακούλα έχω αποθηκεύσει και σε γυάλινα βάζα με 1 φύλλο δάφνης.
Αφού στεγνώσουν πρώτα, τις βάζουμε στον αέρα, στους 50 βαθμούς Κελσίου για 3 τέταρτα. Το Καλοκαίρι θέλουν ψυγείο. Μπορεί να χρειαστεί να τις κόψουμε και με το χέρι, αν τις θέλουμε πιο μικρές.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Elenfly Helenz
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια