Ανάλαφρο γλύκισμα με σφολιάτα, υπέροχη κρέμα, μπανάνες, γαρνιρισμένο με μπανάνες και φράουλες, περιχυμένο με σιρόπι μπανάνας ή σοκολάτας. Μια συνταγή του Νικ. Τσελεμεντέ από τα κιτάπια της μαμάς, εύκολη στη προετοιμασία της για ένα γλύκισμα με φανταστική γεύση που θα εντυπωσιάστε τους πάντες.
Φωτογραφία από:www.karalydon.com
Υλικά συνταγής
- 400 γρ. φύλλο σφολιάτας
- 2 μεγάλες μπανάνες κομμένες σε λεπτές φέτες
- 1/2 ποτηράκι κρασιού ποτό κιρς ή λικέρ αρεσκείας σας
- Για τη κρέμα:
- 2 κρόκοι αυγών
- 7 κ.σ. ζάχαρη
- 3 κ.σ. αλεύρι
- 1 ποτήρι νερού χλιαρό γάλα
- 7 1/2 κ.σ. βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- Για τη διακόσμηση:
- 150 ml κρέμα γάλακτος πλήρης 36% λιπαρά, χτυπημένη σε σαντιγί
- 1 μπανάνα κομμένη σε φέτες
- 5-6 φράουλες μεγάλες, ώριμες κομμένες σε μικρά κομμάτια
- σιρόπι μπανάνας ή σοκολάτας (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
- Χωρίζετε τη σφολιάτα σε 3 ίσα μέρη και την ανοίγετε λίγο με το πλάστη. Κόβετε 3 τετράγωνα ή στρογγυλά φύλλα διαμέτρου 18 εκ. περίπου το καθένα. Τα τοποθετείτε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί του φούρνου, τα τρυπάτε με ένα πιρούνι και τα τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 220 βαθμούς φούρνο για 15-20 λ.
- Καθαρίζετε τις μπανάνες, τις κόβετε σε ροδέλες, τις τοποθετείτε σε μπολ και τις περιχύνετε με το ποτό κιρς ή λικέρ αρεσκείας σας. Τις ανακατεύετε καλά και τις αφήνετε στην άκρη για 1/2 ώρα.
- Για τη κρέμα: Σε ένα μπολ τοποθετείτε τους κρόκους αυγών και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε σταδιακά και εναλλάξ το αλεύρι με το γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
- Μεταφέρετε το μείγμα της κρέμας σε μια κατσαρολίτσα και το σιγοβράζετε, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να “δέσει”. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε τη κρέμα να κρυώσει εντελώς. Βάζετε σε άλλο μπολ το βούτυρο, το χτυπάτε με καθαρό μίξερ μέχρι να αφρατέψει και το προσθέτετε στη κρέμα και ανακατεύετε καλά με σύρμα να ενσωματωθεί.
- Για τη συναρμολόγηση: Τοποθετείτε πάνω στο ένα φύλλο σφολιάτας με ένα κουτάλι, τη μισή κρέμα και από πάνω απλώνετε τις μισές μπανάνες στραγγισμένες από το ποτό. Σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο και στρώνετε πάνω την υπόλοιπη κρέμα και τέλος τις υπόλοιπες μπανάνες. Σκεπάζετε με το τελευταίο φύλλο σφολιάτας. Τοποθετείτε το γλυκό σας στο ψυγείο και όταν πρόκειται να το σερβίρετε το γαρνίρετε.
- Για το γαρνίρισμα: Χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος (προαιρετικά με 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη) σε πηχτή σαντιγί και τη στρώνετε πάνω από το γλυκό. Απλώνετε από πάνω τα κομματάκια μπανάνας και φράουλας (μπορείτε να βάλετε και άλλα φρούτα εποχής όπως βερίκοκα το καλοκαίρι ή μανταρίνια χωρίς κουκούτσι το χειμώνα). Περιχύνετε προαιρετικά με σιρόπι επιλογής σας, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.