Ανατολίτικα τσουρέκια με τυρί. Αφράτα σαν τα πιο πετυχημένα τσουρέκια. Η υφή τους είναι σκέτο βαμβάκι. Η ζύμη αυτή έχει ανατολίτικη προέλευση. Είναι πανεύκολη και κατάλληλη για κάθε γέμιση, αλμυρή και γλυκιά. Μπορείτε να τα γεμισέτε με πραλίνα ή με μαρμελάδα. Τέλεια για τη δουλειά, το σχολείο, το πρωϊνό μας καφεδάκι.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 700 γρ
- ξερή μαγιά 2 και 1/3 κ.γλ
- ζαχαρη 80 γρ
- αλατι 1 κ.γλ
- αυγα 2 μεγάλα
- Γάλα φρέσκο 400 ml χλιαρό ( 38 βαθμών )
- σπορέλαιο 50 ml
- βουτυρο 40 γρ μαλακό
Υλικά
- τυρί κρέμα 200 γρ.
- γκούντα 200 γρ τριμμένη
Για την γέμιση
- κρόκους αυγού 1
- Γάλα φρέσκο 1 κ.σ
- σουσαμι Κατά βούληση
Για την επάλειψη
Τα τσουρέκια είναι αγαπημένα γλυκά που τρώμε όλο τον χρόνο αλλά κυρίως το Πάσχα. Αν σας αρέσουν στην γλυκιά τους έκδοση τότε σίγουρα θα τα λατρέψετε στην αλμυρή τους. Ειδικά τώρα που ξεκινήσαν τα σχολεία και οι μαμάδες ψάχνουν νόστιμα φαγητά για να δίνουν σαν κολατσιό στα παιδιά τους.
Στην σημερινή μας συνταγή θα μαγειρέψουμε ανατολίτικα τσουρέκια γεμιστά με τυρί κρέμα και τυρί γκούντα. Αφράτα, λιώνουν στο στόμα και αυτή η γέμιση πραγματικά τα κάνει λαχταριστά. Είναι μία εύκολη συνταγή με αγνά υλικά που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα ανατολίτικα τσουρέκια:
Εκτέλεση
Στην αρχή ζεσταίνουμε το γάλα και διαλύουμε σε αυτό την ξερή μαγιά και την ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 10 λεπτά. Αδειάζουμε σε ένα μπολ τεσσάρων λίτρων και ανακατεύουμε μέσα το λάδι, τα αυγά χτυπημένα και σταδιακά το αλεύρι.
Ρίχνουμε το αλάτι μαζί με την τελευταία δόση για το αλεύρι. Μόλις σχηματιστεί η ζύμη που κο9λλάει στο μπολ, προσθέτουμε το βούτυρο σε 2-3 δόσεις ζυμώνοντας. Σε 4-5 λεπτά η ζύμη έχει γίνει πολύ απαλή και λεία και δεν κολλάει τόσο πολύ στα χέρια.
Σκεπάζουμε την ζύμη με μία μεμβράνη και την βάζουμε στο φούρνο τον οποίο τον έχουμε προθερμάνει για λίγο στους 40 βαθμούς Κελσίου και τον έχουμε σβήσει. Σε περίπου 1 ώρα η ζύμη θα έχει φουσκώσει μέχρι το χείλος του μπολ.
Δείτε ακόμα Τσουρέκια με καλαμποκέλαιο
Την αδειάζουμε σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, κάνουμε 2-3 διπλώματα να ξεφουσκώσει και την κόβουμε σε 20 κομμάτια των 67 γραμμαρίων. Η ζύμη είναι περίπου 1.336 γραμμάρια. Κάθε κομμάτι το δουλεύουμε λίγο με τα χέρια για να γίνει μπαλάκι.
Τα διατηρούμε σκεπασμένα με μία μεμβράνη για να μην στεγνώσουν μέχρι να τελειώσουμε. Στην συνέχεια κάθε μπαλάκι το ανοίγουμε με τα δάχτυλα σε πιτάκι. Βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού από την γέμιση την οποία την έχουμε φτιάξει ανακατεύοντας το τυρί κρέμα και την τριμμένη γκούντα.
Κλείνουμε τα πιτάκια μας καλά από κάτω και τα ξαναφτιάχνουμε σε μπαλάκια. Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί 25×35 στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Δεν πρέπει να έχουν κενά μεταξύ τους. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν για 25 λεπτά.
Δείτε ακόμα Μπάμπκα: Το εβραϊκό τσουρέκι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις. Αλείφουμε τα πιτάκια μας με το αυγό στο οποίο έχουμε ανακατέψει το γάλα και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τα ψήνουμε για 25 λεπτά. Αφήνουμε το ταψί στον πάγκο για 5 λεπτά και με την βοήθεια της λαδόκολλας μεταφέρουμε προσεκτικά τα τσουρέκια σε σχάρα.
Αφαιρούμε την λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσουν εκεί. Όσα δεν τα φάμε μπορούμε να τα χωρίσουμε σε ατομικά μπαλάκια και να τα διατηρήσουμε σε σακούλα στην κατάψυξη.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Λιζα Σαραντιδου
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή