Ανεπανάληπτα σαραγλάκια εύκολα και γρήγορα!
ΥΛΙΚΑ
2 πακέτα φύλλο Βυρητού ή κρούστας
250 γρ. βούτυρο τυπου Κερκυρας λιωμένο
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
400 γρ.ξηρούς καρπούς ψιλλοτριμμένους (εγώ έβαλα αμύγδαλο με τη φλούδα)
1 κ.γ κανελα
1/2 κ.γ γαριφαλο
8 φρυγανιές αλεσμένες
Σιροπι
1 κιλό ζαχαρη
800 γρ.νερο
2 κ.σ γλυκόζη
χυμο 1 λεμονιου
2 βανίλιες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Ανακατευω τα υλικα της γεμισης.
Παίρνω 4 φύλλα μαζι αβουτύρωτα και τα βάζω στον πάγκο μου.
Βουτυρωνω και πασπαλίζω σε όλη την επιφάνεια με γέμιση.
Τοποθετώ από πάνω άλλα 4 φύλλα μαζί αβουτύρωτα,βουτυρώνω και ξαναπασπαλίζω με γέμιση.
Διπλώνω στη μέση όλα τα φύλλα.
Αν τα διπλώσω από την μακριά πλευρά θα βγουν περισσότερα κομμάτια αλλά πιο μικρά σαραγλί.
Αν τα διπλώσω από την κοντή μερία θα βγουν πιο μεγάλα τα σαραγλάκια,αλλά πιο λίγα κομμάτια.(Είναι στην κρίση σας.)
Τυλίγω σε ρολό από την μεριά που είναι τα κομμένα φύλλα (δείτε φωτό)
Κόβω ροδέλες με μαχαίρι 3 εκ. πάχος περίπου.
Τα βάζω σε βουτυρωμένο ταψί 35Χ35 εκ.περίπου για τα μικρότερα σαραγλί και 28Χ30 για τα μεγαλύτερα σαραγλι το ένα δίπλα στο άλλο.
Και συνεχίζω με τα υπόλοιπα.
Στο τέλος θα μείνουν μόνο 4 φύλλα.Οπότε κόβω στη μέση με μαχαιρι τα 4 φύλλα μαζί,βουτυρώνω,πασπαλίζω με γέμιση τα 2 πρώτα και κάνω το ίδιο με τα υπολοιπα 2 φύλλα και τα βάζω από πάνω.Διπλώνω τυλίγω σε ρολό και κόβω. (Αυτο το κάνω για να μη χρειαστεί να χαλάσω κι άλλο πακέτο φύλλο κρούστας!)
Αφού τα αραδιάσω όλα,τα βουτυρώνω με το υπόλοιπο βούτυρο από πάνω 1-1.
Ψήνω στους 160 με αέρα για 35 λεπτα περίπου,ή αντιστάσεις πάνω κάτω στους 170 στον ίδιο χρόνο.
Δεν πρέπει να πάρουν πολύ χρώμα και να ξεροψηθούν γιατί θα γίνουν σκληρά και στεγνά διότι δε θα ρουφήξουν το σιρόπι.
Για το σιρόπι βάζω όλα τα υλικά σε κατσαρόλα εκτός από τη βανίλια που την ρίχνω στο τέλος και βράζω ακριβώς 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά να μην κοχλάζει δυνατά το σιρόπι και μαζεύει η κατσαρόλα κρυστάλλους στο πλάι με αποτέλεσμα μετά να ζαχαρώσει το σιρόπι.Στα 3 λεπτά βρασμού κλείνουμε με καπάκι την κατσαρόλα ώστε ότι κρυστάλοι έχουν κολλήσει στα τοιχώματα της κατσαρόλας να λιώσουν.
Ξεσκεπάζω κλείνω τη φωτιά και σιροπιάζω με το καυτό σιρόπι τα καυτά σαραγλάκια!!!