Συνταγή για γλυκά ανεβατά καλιτσούνια που στη Κρήτη τα φτιάχνουν όλη την Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και το Μεγάλο Σάββατο, με σπιτική ζύμη και γεμιστά με μυζήθρα, μέλι και κανέλα. Από τη φίλη μας Popi Meladaki.
Στο Λασίθι αλλά και σε άλλα μέρη της Κρήτης, ετοιμάζουν κάθε Πάσχα δυο ειδών καλιτσούνια: τα ανεβατά, με προζύμι δηλαδή, μικρά πιτάκια σε διάφορα έντεχνα σχήματα, και τα πιο γνωστά λυχναράκια ή «καλιτσούνια της στιγμής», αφού δεν έχουν προζύμι και δεν υπάρχει αναμονή για το φούσκωμα.
- Γάλα φρέσκο 1 1/2 ποτήρι χλιαρό
- ζαχαρη 1 1/2 ποτήρι
- ελαιολαδο 1 ποτήρι
- αυγα 2
- βανίλια 2
- ξερή μαγιά 2 φακελάκια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό περίπου
- μαχλέπι 1 κουταλιά της σούπας
- μαστιχα 1 κουταλάκι του γλυκού
- μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι του γλυκού
- Ξύσμα πορτοκαλιού 1-2 κουταλάκια του γλυκού
Υλικά
- μυζήθρα 1 κιλό
- μελι 3 κουταλιές της σούπας
- κανελά Κατά βούληση
- δυοσμος 1-2 κουταλάκι του γλυκού
Για τη γέμιση
- αυγα 1-2
Για το άλειμμα
Ανεβατά κουλουράκια γεμιστά
Και τα δύο γεμίζουν με γλυκιά και πλούσια τυρένια γέμιση μυζήθρας. Καλιτσούνια και λυχναράκια είναι το γιορτινό πασχαλινό κέρασμα για την οικογένεια και τους μουσαφίρηδες, ενώ τα πάνε και στην εκκλησία για να κεράσουν τους πιστούς.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα ανεβατά καλιτσούνια για το Μεγάλο Σάββατο:
Εκτέλεση για τα ανεβατά καλιτσούνια για το Μεγάλο Σάββατο
Ξεκινάμε τη συνταγή μας με το προζύμι. Πιο συγκεκριμένα ανακατεύουμε το μισό ποτήρι από το συνολικό φρέσκο γάλα, με τη ξερή μαγιά, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και 1-2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες της χρήσεις. Αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει για 20 λεπτά, σκεπασμένο σε ζεστό μέρος.
Στη συνέχεια χτυπάμε στο μίξερ το ελαιόλαδο, την υπόλοιπη ζάχαρη, το υπόλοιπο φρέσκο γάλα, τα αυγά, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το ξύσμα πορτοκαλιού και προσθέτουμε και το προζύμι. Βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το μπέικιν πάουντερ και αφού φτιάξουμε τη ζύμη μας, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα σε ζεστό μέρος.
Ρεθυμνιώτικα καλτσούνια με τυρι
Έπειτα φτιάχνουμε τα καλιτσούνια, χωρίζοντας τη ζύμη σε 18-20 μεγάλα μπαλάκια. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε φύλλο. Ανακατεύουμε τη μαλακή μυζήθρα, με το μέλι, τη κανέλα και τον δυόσμο.
Γεμίζουμε το κάθε φύλλο με τη γέμιση και κλείνουμε είτε σε φάκελο, είτε σε σαλιγκάρι και γενικά όπως μας βολεύει. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για ακόμη 30 λεπτά περίπου σε ζεστό μέρος. Τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα, για 30 λεπτά.
Tips για τα ανεβατά καλιτσούνια για το Μεγάλο Σάββατο
Μπορούμε να τα γεμίσουμε και με μερέντα. Αντί για ξύσμα πορτοκαλιού μπορούμε να βάλουμε ξύσμα λεμονιού και η ποσότητα είναι ανάλογα τα γούστα μας.
Την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr