Συνταγή για Ανεβατά κουλουράκια γεμιστά. Ανεβατά κουλουράκια γεμιστά σαν τσουρεκάκια. Είναι πολύ αφράτα και τα φτιάχνουν στην Κρήτη το Πάσχα
- Γάλα φρέσκο 2 ποτήρια του νερού χλιαρό
- ζαχαρη 1 ποτήρι
- μαγιά 100 γραμμάρια φρέσκια
- αυγα 3
- βανίλια 2
- Ξύσμα πορτοκαλιού Από 1 πορτοκάλι
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι Από 1 πορτοκάλι
- ηλιέλαιο 2 φλιτζανάκια του καφέ
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1.200 - 1.250 γραμμάρια περίπου
Υλικά
- πραλίνα Αρκετή φουντουκιού
- μαρμελάδα Αρκετή βερίκοκο
- σταφίδες Αρκετές
- φρουί γλασέ Αρκετό
Για την γέμιση
- φιλέ αμυγδάλου Λίγα
Για το πασπάλισμα
Σήμερα θα δοκιμάσουμε ανεβατά κουλουράκια γεμιστά από την Κρήτη που οι παλιές νοικοκυρές έκαναν με προζύμι και μπορεί να ονομάζονται κουλουράκια όμως είναι σαν μικρά τσουρεκάκια. Αφράτα, που λιώνουν στο στόμα σαν τσουρεκάκια με γέμιση της αρεσκείας μας.
Κι επειδή δεν βρισκόμαστε πολύ μακριά από το Πάσχα, αυτά τα ανεβατά κουλουράκια μπορούμε να τα φτιάξουμε για τις ημέρες του Πάσχα αλλά και για όποια άλλη μέρα του χρόνου θέλουμε. Σκέτη γλύκα, αφράτα και πανεύκολα στο να τα φτιάξουμε.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα ανεβατά κουλουράκια γεμιστά:
Είναι τόσο εύκολα….τόσο γρήγορα…και τόσο μα τόσο νόστιμα… που θα τα λατρέψετε!Γεμίστε τα με ότι τραβάει η ψυχή σας!!! Εγώ γέμισα με αρωματική μαρμελάδα βερίκοκο… μερέντα και σταφίδες.Μπορείτε να βάλετε και φρουί γλασέ θα σας θυμίσουν πανετόνε.Τα υλικά είναι λίγα που όλοι έχουμε στο σπίτι.
Εκτέλεση για τα ανεβατά κουλουράκια
Σε μία λεκάνη βάζουμε το ζεστό γάλα, την ζάχαρη, την μαγιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθούν τα υλικά μας. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά τα οποία τα έχουμε χτυπήσει ελαφρώς, το ηλιέλαιο, τις βανίλιες, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
Έπειτα σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ζυμώνουμε παράλληλα μέχρι να πάρουμε μία ζύμη ελαφρώς κολλώδης, σαν αυτή για το τσουρέκι. Λαδώνουμε την λεκάνη και την επιφάνεια της ζύμης και σκεπάζουμε την ζύμη μας με μία καθαρή πετσέτα.
Αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη. Αφού η ζύμη είναι έτοιμη την χωρίζουμε σε 20 ίσες μπαλίτσες.
Δείτε ακόμα Τσουρεκάκια για παιδάκια με αλλεργίες
Ανοίγουμε την κάθε μπαλίτσα σε φύλλο – όχι πολύ λεπτό, γιατί φουσκώνουν, ανοίγουν και φεύγει η γέμιση από μέσα – και γεμίζουμε το κάθε φύλλο είτε με πραλίνα φουντουκιού, είτε με μαρμελάδα βερίκοκο, είτε με σταφίδες και φρουί γλασέ ή ό,τι άλλο μας αρέσει.
Κλείνουμε καλά κάθε φύλλο στις άκρες και γυρίζουμε το κορδονάκι σε σαλιγκαράκι ή το φτιάχνουμε μικρές κοτσιδούλες. Αφήνουμε και πάλι να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος. Έπειτα αλείφουμε τα κουλουράκια μας με το αυγό το οποίο το έχουμε διαλύσει σε λίγο νερό.
Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 165 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Αφού ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τυλίγουμε με μία μεμβράνη. Τα αποθηκεύουμε και απολαμβάνουμε όποτε θέλουμε.
Tips
Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια ή στον πάγκο εργασίας, λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας και την επιφάνεια που δουλεύουμε την ζύμη. Μπορούμε να τα πλάσουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε. Βγαίνουν περίπου 20 κουλουράκια. Αντί για ηλιέλαιο μπορούμε να βάλουμε αραβοσιτέλαιο. Μπορούμε να βγάλουμε περισσότερα κουλουράκια αν τα πλάσουμε μικρότερα.
Αν τα τυλίξετε αμέσως μόλις κρυώσουν με μεμβράνη και τα φυλάξετε σε κλειστό δοχείο, ίσως σε κάποιο μεγάλο τάπερ παραμένουν αφράτα και μαλακά για μέρες. Αντί για φρέσκια μαγιά μπορούμε να βάλουμε 4 φακελάκια ξερή μαγιά.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Tzela Antonopoulou
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr