Συνταγή για ζουμερό αρνάκι με σταμναγκάθι αυγολέμονο. Ένα αρνάκι σκέτο λουκούμι για το Κυριακάτικο τραπέζι και όχι μόνο.
- ελαιολαδο μισή κούπα
- αρνι Περίπου 1 κιλό
- κρεμμυδι 1 φρέσκο
- άνηθος Λίγο
- μάραθος Λίγο
- κρασι 1 ποτήρι του κρασιού
- σταμναγκάθι 1 κιλό περίπου
Υλικά
- λεμονι 1
- κρόκους αυγού 1
- κορν φλαουρ 1 κουτ. γλυκού
Για το αυγολέμονο
Σήμερα θα δοκιμάσουμε ένα υπέροχο αρνάκι με σταμναγκάθι και αυγολέμονο. Είναι κάτι σαν φρικασέ αλλά όχι ακριβώς φρικασέ και φυσικά είναι κρητική συνταγή. Η Κρήτη είναι γνωστή για τις νοστιμιές της και σήμερα αξίζει να δοκιμάσουμε μία από αυτές.
Το αρνί βράζει μαζί με το ζεματισμένο σταμναγκάθι και η γεύση είναι το κάτι άλλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σταμναγκάθι είναι ένα λαχανικό που είναι γεμάτο βιταμίνες και αξίζει να απολαύσετε αυτήν την συνταγή μικροί και μεγάλοι.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την πιο νόστιμη συνταγή για αρνάκι με σταμναγκάθι αυγολέμονο:
Εκτέλεση για το αρνί
Σε μισή κούπα ελαιόλαδο σοτάρουμε το αρνάκι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο, τον άνηθο ψιλοκομμένο και τον μάραθο ψιλοκομμένο και αφού τα σοτάρουμε λίγο ακόμη σβήνουμε το φαγητό μας με το κρασί. Αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή ώρα περίπου και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε το σταμναγκάθι το οποίο προηγουμένως το έχουμε ζεματίσει. Βράζουμε για λίγο ακόμη το αρνί μαζί με το σταμναγκάθι για 20 λεπτά περίπου.
Εκτέλεση για το αυγολέμονο
Χτυπάμε στο μπλέντερ τον χυμό λεμονιού, τον κρόκο του αυγού και προσθέτουμε το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε και αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτουμε λίγο από τον ζωμό του αρνιού και ανακατεύουμε.
Tips για το αρνάκι με σταμναγκάθι αυγολέμονο
Είναι λιγότερο πικρό από το ραδικάκι του βουνού. Το σταμναγκάθι φυτρώνει σε ορεινές περιοχές αλλά και κοντά στη θάλασσα. Εγώ αγοράζω από το δεύτερο κ το ζεματίζω ελαφρά πετώντας το νερό. Το βρίσκουμε στις λαϊκές το σταμναγκάθι.
Δείτε ακόμα Aρνάκι μπογάνα: Συνταγή για παραδοσιακό αρνί στο φούρνο.
Δεν είναι σαν το φρικασέ βέβαια, είναι πιο εύγευστο καθόλου πικρό. Το αρνί ψήνεται τόσο γρήγορα διότι είναι κομμένο σε μικρά κομμάτια γύρω στο 1.100 ένα μπουτάκι.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Voula Damala
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr