Συνταγή για αρωματικό ραβανί πορτοκαλιού από την Τζένη Τσανακτσίδου. Ένα αρωματικό ραβανί, αφράτο και σιροπιασμένο που λιώνει στο πιρούνι και μοσχοβολάει παράδοση. Μία παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς για ραβανί, που συνοδεύει το καφεδάκι μας και ικανοποιεί τις υπογλυκαιμίες μας.
- αυγα 4
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 1 ποτήρι
- ζαχαρη 1 ποτήρι
- σπορέλαιο 1 ποτήρι
- σιμιγδαλι 1 ποτήρι
- αλέυρι που φουσκώνει μόνο του 1 ποτήρι
- μπέικιν πάουντερ 1 φακελάκι
- Ξύσμα πορτοκαλιού 1 κουταλάκι του γλυκού
Υλικά
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 1 ποτήρι
Για την επικάλυψη
Το ραβανί είναι ένα σιροπιασμένο κέικ που φτιάχνεται στο ταψί και είναι αρωματικό και μελωμένο. Παλιότερα οι νοικοκυρές το έφτιαχναν σιγά για να τρατάρουν τους καλεσμένους και τους φίλους τους, ακόμη και στον καφέ, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ακόμη αυτό το έθιμο από τις πιο παλιές.
Δείτε ακόμα Το σιροπιαστό της Κυριακής: Εκπληκτικό ραβανί
Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε ένα αρωματικό ραβανί πορτοκαλιού, τώρα που τα πορτοκαλιά θα ξεκινήσουν σιγά σιγά να κατακλύζουν τις αγορές! Αφράτο, μελωμένο και πεντανόστιμο, με απλά, παραδοσιακά υλικά από την Τζένη Τσανακτσίδου.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Τζένης Τσανακτσίδου
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το αρωματικό ραβανί πορτοκαλιού:
Εκτέλεση για το αρωματικό ραβανί πορτοκαλιού
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και την ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Τότε, προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό πορτοκαλιού και το σπορέλαιο και ανακατεύουμε. Βάζουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα και να διαλυθεί τελείως το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και μεταφέρουμε το μείγμα, σε ένα ταψί Νο28, βουτυρωμένο.
Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα στο ταψί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα για 35 λεπτά. Μόλις ψηθεί το ραβανί, το βγάζουμε από τον φούρνο και ρίχνουμε από πάνω ακόμη 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού και φτιάχνουμε το σιρόπι.
Δείτε ακόμα Το γλυκό της Κυριακής: Βυζαντινό ή Πολίτικο ραβανί
Συγκεκριμένα βράζουμε το νερό, την ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου και σιροπιάζουμε το γλυκό σιγά σιγά. Δηλαδή πρώτα απορροφά το γλυκό την πρώτη δόση σιροπιού και ξανά πάλι.
Tips για το αρωματικό ραβανί πορτοκαλιού
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χοντρό και ψιλό σιμιγδάλι. Ζεστό γλυκό με ζεστό σιρόπι.
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια