Συνταγή για φουσκωτά, αφράτα ατομικά προζυμένια τσουρέκια με ίνες, που θα τα γεμίσουμε με μερέντα και κουβερτούρα για το Πάσχα
από τη φίλη μας Τάνια Θάνου.
- Γάλα φρέσκο 100 ml χλιαρό
- νερό 100 ml χλιαρό
- ξερή μαγιά 10 γραμμάρια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 120 γραμμάρια
Υλικά
- νερό 100 ml χλιαρό
- ζαχαρη 150-180 γραμμάρια
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
- βανίλια 1
- αυγα 2
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 630 γραμμάρια
- βουτυρο 100 γραμμάρια
- Κακουλέ 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- μαχλέπι 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- μαστιχα 1/2 κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη
- Ξύσμα πορτοκαλιού 1 κουταλιά της σούπας
Για τη ζύμη
- κουβερτουρα 2 μεγάλες
- μερεντα 300 γραμμάρια περίπου
Για τη γέμιση
- αυγα 1-2
Για το άλειμμα
- σουσαμι Κατά βούληση
Για το πασπάλισμα
Νηστίσιμα τσουρέκια με γάλα αμυγδάλου
Λαχταριστά και σοκολασμένα ατομικά τσουρεκάκια που μοσχοβολούν μαστίχα για το Πάσχα και όχι μόνο. Είναι τα πιο αφράτα, φουσκωτά και πανεύκολα τσουρέκια με προζύμι που καθώς τα κόβεις δημιουργούν ίνες. Θα τα γεμίσουμε με μερέντα και κουβερτούρα και θα τα κάνουμε σούπερ σοκολατένια.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα ατομικά φουσκωτά τσουρέκια σοκολάτας:
Εκτέλεση για τα ατομικά φουσκωτά τσουρέκια σοκολάτας
Αρχικά ξεκινάμε με την προετοιμασία για το προζύμι. Πιο συγκεκριμένα διαλύουμε σε ένα μπολ την ξερή μαγιά στο χλιαρό νερό και στο χλιαρό φρέσκο γάλα. Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει σκεπασμένο σε ζεστό μέρος, για 30-45 λεπτά.
Αφού φουσκώσει το προζύμι, το μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε επίσης το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια, τα αυγά, το βούτυρο, το κακουλέ, το μαχλέπι και τη μαστίχα σε σκόνη και αρχίζουμε το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα με τον γάντζο.
Προσθέτουμε τότε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις σε 3 δόσεις και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά. Σε αυτή τη φάση η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και υγρή και να μην ξεκολλάει ιδιαίτερα από τα τοιχώματα. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μία σχετικά μεγάλη λεκάνη την οποία την έχουμε λαδώσει.
Τσουρέκια Πασχαλινά με 6 κορδόνια
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για 2 ώρες περίπου να τριπλασιαστεί. Αφού φουσκώσει, χωρίζουμε την ζύμη σε μπαλάκια των 115 γραμμαρίων. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε ένα μικρό φυλλαράκι και αλείφουμε με λίγη μερέντα. Βάζουμε από 1-2 κομμάτια στο κάθε τσουρεκάκι και κλείνουμε σε μπαλάκι ή σε όποιο άλλο σχέδιο μας βολεύει.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε εκεί τα τσουρέκια. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλα 40 λεπτά σε ζεστό μέρος σκεπασμένα. Έπειτα τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου για 25-30 λεπτά.
Tips για τα ατομικά φουσκωτά τσουρέκια σοκολάτας
Μπορούμε να τα γεμίσουμε και με σκέτη μερέντα ή κουβερτούρα ή μαρμελάδα. Μπορούμε να προσθέσουμε στη ζύμη σταφίδες και αποξηραμένα φρούτα.
Η μαστίχα είναι προαιρετική. Αντί για ξύσμα πορτοκαλιού μπορούμε να βάλουμε ό,τι ξύσμα εσπεριδοειδών μας αρέσει. Βγαίνουν περίπου 10-15 τσουρέκια. Με μπαλάκια των 75 γραμμαρίων βγαίνουν 20. Αντί για σουσάμι μπορούμε να πασπαλίσουμε με φιλέ αμυγδάλου.
Την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή