Συνταγή για ατομικά ρολάκια γαλακτομπούρεκο με φύλλο κρούστας και αφράτη σιμιγδαλόκρεμα στο πυρέξ. Το μελωμένο σιρόπι απογειώνει την γεύση.
- Γάλα φρέσκο 1,5 λίτρο
- ζαχαρη 300 γραμμάρια
- Σιμιγδάλι ψιλό 150 γραμμάρια
- λεμονι Από 1/2 λεμόνι ξύσμα
- αυγα 3 ολόκληρα
- κρόκους αυγού 4
- βανίλια 1 κάψουλα
- βουτυρο 3 κουταλιές της σούπας καλό
Υλικά
- φυλλο κρουστας 11-12 για γλυκά
- βουτυρο 200 γραμμάρια περίπου λιωμένο
Για το φύλλο
Συνταγές για σχολείο 2024: Υγιεινές εύκολες και νόστιμες
Το γαλακτομπούρεκο είναι σίγουρα από τα αγαπημένα μας σιροπιαστά γλυκά, μαζί με το κανταΐφι. Σήμερα θα δούμε έναν πρωτότυπο τρόπο να απολαύσουμε το αγαπημένο μας παραδοσιακό γλυκό. Γαλακτομπούρεκα σε ρολάκια, ατομικά, μελωμένα, με το πιο τραγανό φύλλο, για το πιο νόστιμο κέρασμα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα ατομικά γαλακτομπούρεκα σε ρολάκια:
Εκτέλεση για την κρέμα στα ατομικά γαλακτομπούρεκα σε ρολάκια
Αρχικά ξεχωρίζουμε από το γάλα τα 1.250 ml και από την ζάχαρη τα 200 γραμμάρια και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα να βράσουν. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο φρέσκο γάλα, τα 100 γραμμάρια ζάχαρης, το ψιλό σιμιγδάλι, το ξύσμα λεμονιού, τα αυγά και τους κρόκους των αυγών και την βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Μόλις βράσει το μείγμα της κατσαρόλας ρίχνουμε το μείγμα του μπολ και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να δέσει η κρέμα, να σφίξει και να κοχλάσει. Μόλις κοχλάσει αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και λιώνουμε μέσα στην κρέμα το βούτυρο.
Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη που να ακουμπάει την κρέμα, για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει. Όσο κρυώνει η κρέμα φτιάχνουμε το σιρόπι.
Εκτέλεση για το σιρόπι στα ατομικά γαλακτομπούρεκα σε ρολάκι
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη, το νερό και τον χυμό λεμονιού και βράζουμε για 10 λεπτά μετρώντας από το σημείο βρασμού. Έπειτα αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε την βανίλια και το μέλι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί το μέλι και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη μέχρι να κρυώσει τελείως.
Εκτέλεση για τα ατομικά γαλακτομπούρεκα σε ρολάκι
Παίρνουμε το πρώτο φύλλο κρούστας για γλυκά. Έχουμε λιώσει το βούτυρο και με ένα πινέλο το βουτυρώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Στη συνέχεια το διπλώνουμε στα δύο και το βουτυρώνουμε και πάλι αφήνοντας χωρίς βούτυρο την άκρη που θα μπει η κρέμα.
Στην μία άκρη λοιπόν, τοποθετούμε μία δόση κρέμας. Κλείνουμε από την δεξιά και την αριστερή πλευρά στα πλάγια, βουτυρώνουμε και πάλι λίγο τα πλάγια και ρολάρουμε σε ρολάκι. Βουτυρώνουμε το ρολάκι πολύ καλά από παντού και το τοποθετούμε σε ένα εξίσου καλά βουτυρωμένο ταψί.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η κρέμα. Ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς Κελσίου, για 1 ώρα περίπου στον αέρα. Μόλις ψηθούν τα ρολάκια σιροπιάζουμε τα γαλακτομπούρεκα καυτά με το εντελώς κρύο σιρόπι, από παντού.
Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο με τραγανό φύλλο
Θέλουμε το σιρόπι να σκεπάσει τα γαλακτομπούρεκα. Αφήνουμε το γλυκό στην άκρη να απορροφήσει το σιρόπι και μόλις απορροφηθεί το σιρόπι και κρυώσει σερβίρουμε.
Δείτε το βίντεο παρακάτω για την εκτέλεση του ρολού:
Την συνταγή την είδαμε από την φίλη μας Στεφοπουλου Μενια
στην ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Όλες οι λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr