Back to school 2023: Αφράτα μπριός με σπιτική και εύκολη ζύμη, μπεσαμέλ και τυρί που τα παιδιά θα τα απολαύσουν! Το τέλειο σχολικό κολατσιό για το ολοήμερο.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 380 γραμμάρια (3 3/4 φλιτζάνια)
- Γάλα φρέσκο 240 ml (1 φλιτζάνι) πλήρες, χλιαρό
- ξερή μαγιά 1 φακελάκι (8 γραμμάρια)
- σπορέλαιο 80 ml (1/3 φλιτζάνι)
- ζαχαρη 60 γραμμάρια (1/3 φλιτζάνι) κρυσταλλική
- αλατι 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Υλικά
- βουτυρο 2 κουταλιές της σούπας
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κουταλιές της σούπας
- Γάλα φρέσκο 240 ml (1 φλιτζάνι) ζεστό
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
Για την μπεσαμέλ
Πολύ συχνά φτιάχνουμε στα παιδιά μας για το σχολικό κολατσιό πίτες έτσι ώστε να μην χρειάζεται να αγοράζουν κάθε μέρα πράγματα από το κυλικείο. Αυτά τα σπιτικά μπριός με αφράτη ζύμη, μπεσαμέλ και τυρί είναι μία τέτοια ιδέα και πιο συγκεκριμένα για το ολοήμερο.
Δείτε ακόμα Αφράτα μπριός για κολατσιό στο σχολείο
Το προτείνουμε για το ολοήμερο εξαιτίας της μπεσαμέλ. Είναι πολύ χορταστικά, εύκολα και γευστικότατα. Τα παιδιά λοιπόν θα τα λατρέψουν και μιας και τα σχολεία ανοίγουν σιγά σιγά, καλό θα ήταν να τα εντάξουμε στην λίστα μας.
Δείτε παρακάτω την συνταγή για τα μπριός με μπεσαμέλ και τυρί:
Εκτέλεση για την ζύμη μπριός
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το χλιαρό γάλα, προσθέτουμε τη μαγιά, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη για 5-10 λεπτά. Στο κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, λίγο πιπέρι και το αλάτι. Μέσα στο κάδο του μίξερ με το μείγμα αλευριού, με το μίξερ σε λειτουργία, προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα γάλακτος-μαγιάς κτυπώντας μέχρι να ενσωματωθούν.
Ρίχνουμε σταδιακά, 2 κουταλιές της σούπας τη φορά, και το σπορέλαιο συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Πλάθουμε μια μπάλα με τη ζύμη τη τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο μπολ, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 1 τουλάχιστον ώρα να φουσκώσει.
Εκτέλεση για την μπεσαμέλ στα μπριός με μπεσαμέλ και τυρί
Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε με μια κίνηση το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα μέχρι να πήξει το μείγμα και χρυσίσει ελαφρώς. Ρίχνουμε σε 2 δόσεις το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα διαρκώς μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Σιγοβράζουμε το μείγμα ανακατεύοντας για 6-7 λεπτά, μετά μειώνουμε τη θερμοκρασία στο πολύ χαμηλό και συνεχίζουμε στο σιγοβράσιμο για 8-10 λεπτά μέχρι να “δέσει” καλά η μπεσαμέλ. Αν το μείγμα έχει εξογκώματα, μόλις μισοκρυώσει το χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα.
Εκτέλεση για τα μπριός με μπεσαμέλ και τυρί
Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και την απλώνουμε με πλάστη σε ένα μεγάλο ορθογώνιο “φύλλο” διαστάσεων 30×40 εκατοστών. Απλώνουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ στη μισή επιφάνεια του “φύλλου” ζύμης κατά μήκος.
Από πάνω το τοποθετούμε τις φέτες ζαμπόν και πάνω από το ζαμπόν πασπαλίζουμε το τριμμένο τυρί. Διπλώνουμε τη ζύμη πάνω από τη γέμιση και “σφραγίζουμε” τη ζύμη περιμετρικά πιέζοντάς τη στις άκρες. Στη συνέχεια τη κόβουμε σε 8 ίσα μέρη.
Τοποθετούμε τα 8 κομμάτια στο ταψί του φούρνου το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Τα σκεπάζουμε με μια μεγάλη βρεγμένη πετσέτα, φροντίζοντας η πετσέτα να μην ακουμπάει τα μπριός γιατί θα κολλήσει η ζύμη πάνω στη πετσέτα, και τα αφήνουμε για 1 τουλάχιστον σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
Δείτε ακόμα Μπριός σαλιγκάρι γεμιστό με σοκολάτα και μέλι με φουντούκια
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο τους 180 βαθμούς Κελσίου. Με ένα πινέλο, αλείφουμε την επιφάνεια των μπριός με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε από πάνω λίγο τριμμένο τυρί.
Τα ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου στο προθερμασμένο φούρνο ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσό ελαφρώς καφετί χρώμα. Τα αφαιρούμε από το φούρνο, τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Tips για τα μπριός με μπεσαμέλ και τυρί
Αντί για γκούντα μπορούμε να βάλουμε ένταμ, έμενταλ, τσένταρ ή κασέρι. Αντί για αυγό με τυρί μπορούμε να αλείψουμε με 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα φρέσκο και τυρί. Αντί για ζαμπόν προτιμήστε το σπιτικό ζαμπόν ή γαλοπούλα. Δείτε την συνταγή για σπιτικό ζαμπόν με ένα κλικ ΕΔΩ.
Την συνταγή την είδαμε από την φίλη μας Ioanna Papadimitriou Konova
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή