Birthday Cake lemon-espresso with chocolate frosting (Κέικ γενεθλίων με γεύση λεμόνι-εσπρέσο και σοκολατένια κρέμα).
ΥΛΙΚΆ ΓΙΑ ΤΟ ΚΈΙΚ:
300 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.
300 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
5 αυγά (5χ60 γρ. περίπου άρα 300γρ)
2-3 βανιλίνες
1 πρέζα αλάτι
1 λεμόνι (το ξύσμα)
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
¼ γ.κ baking powder
ΥΛΙΚΆ ΓΙΑ ΤΟ FROSTING ΣΟΚΟΛΆΤΑΣ:
460 γρ. ζάχαρη άχνη
80 γρ. κακάο άγλυκο
260 γρ βούτυρο
260 ml κρέμα γάλακτος
5 κ.σ mascarpone
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι (προαιρετικά)
40-50 ml γάλα πλήρες (προαιρετικά)
ΥΛΙΚΆ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΌΠΙ ESPRESSO:
350 ml δυνατό espresso
240 γρ. ζάχαρη άχνη
1 βανιλίνη
ΕΚΤΈΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΈΙΚ:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ° C
2. Βουτυρώνουμε ελαφρά 2 στρογγυλά ταψάκια η φόρμες των 20 cm και τα ντύνουμε με λαδόκολλα κόβοντας δυο στρογγυλά κομμάτια όσο και οι πάτοι των ταψιών και για τα τοιχώματα δύο λωρίδες λίγο πιο πάνω από το ύψος των τοιχωμάτων.
3. Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνουν μια ωραία, αφράτη κρέμα.
4. Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά όλα τα αυγά μαζί με τη βανίλια και τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα βουτύρου συνεχίζοντας καλά το χτύπημα αν και στο τέλος θα σας προτείνω και άλλους τρόπους για την προσθήκη τους.
5. Μόλις χτυπηθεί καλά το μείγμα ρίχνουμε το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού ενώ στη συνέχεια προσθέτουμε σε 2-3 δόσεις το κοσκινισμένο αλεύρι μαζί με το baking p. και μόλις βάλουμε την τελευταία δόση χτυπάμε για ένα λεπτό ακόμα και όχι περισσότερο. Θέλουμε ίσα ίσα να ενωθούν τα υλικά μας.
6. Μοιράζουμε το μείγμα στα ταψάκια μας και για να στρώσουμε κουνάμε ελαφρά τα ταψάκια οι τις φόρμες και δεν χρησιμοποιούμε κουτάλι κλπ.
7. Τέλος βουτάμε μια σπάτουλα σε λίγο σπορέλαιο, τινάζουμε ελαφρά να φύγει το πολύ λάδι και κάνουμε στο κέντρο του μείγματος έναν σταυρό καρφωτά και όχι σαν να κόβουμε. Αυτό θα βοηθήσει ώστε το μείγμα να φουσκώσει όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται και να μην σκάσει πολύ στο κέντρο.
8. Ψήνουμε τα κέικ για 45λεπτά (+- 5’) αναλόγως τον φούρνο.
9. Ελέγχουμε πάντα με ένα μαχαίρι η οδοντογλυφίδα εάν ψήθηκαν τα κέικ μας και όταν το μαχαίρι βγει καθαρό τότε είναι έτοιμα.
10. Βγάζουμε τα κέικ από τον φούρνο τα αφήνουμε μέσα στη φόρμα για λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία τους ενώ στη συνέχεια ξεφορμάρουμε και τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν καλά.
ΕΚΤΈΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ FROSTING ΣΟΚΟΛΆΤΑΣ:
1. Κοσκινίζουμε την άχνη ζάχαρη με το κακάο και τη βανίλια.
2. Χτυπάμε το βούτυρο για 2 λεπτά να γίνει κρέμα και προσθέτουμε τα στέρεα υλικά εναλλάξ με την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μετά από κάθε προσθήκη.
3. Όταν βάλουμε όλα τα υλικά χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 2 λεπτά μέχρι να έχουμε μια όμορφη κρέμα και προσθέτουμε το mascarpone.
4. Το το frosting μας πρέπει να είναι σφιχτό για να μπορεί να σταθεί στα εξωτερικά τοιχώματα του κέικ αλλά θα πρέπει παράλληλα να απλώνεται με ευκολία. Αν είναι περισσότερο σφιχτό από όσο θέλουμε τότε ρίχνουμε λίγο από το γάλα και ανακατεύουμε.
ΕΚΤΈΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΌΠΙ ESPRESSO:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τον καφέ με την άχνη και βράζουμε για 20-25 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Μόλις πέσει λίγο η θερμοκρασία βάζουμε το σιρόπι σε γυάλινο βάζο.
*Σας έδωσα τη δοσολογία για πηχτό σιρόπι το οποίο μπαίνει σε παγωτά, trifle κλπ.
Αν θέλετε να σιροπιάσετε πχ κέικ και παντεσπάνι τότε πριν ολοκληρωθεί ο χρόνος βρασμού προσθέτετε την ανάλογη ποσότητα ζεστού νερού και αραιώνετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας αφήνοντας να πάρει ακόμα μια βράση.
ΤΟ ΤΕΛΙΚΌ ΣΤΆΔΙΟ:
Όταν τα κέικ μας έχουν κρυώσει καλά τα κόβουμε οριζόντια σε δίσκους ίδιου πάχους. Σε μια βάση για τούρτα η δίσκο αφού πρώτα βάλουμε στο κέντρο μια κουταλιά της σούπας από την κρέμα μας την οποία απλώνουμε λίγο με το κουτάλι (Αυτό θα βοηθήσει να μην γλιστρήσει το γλυκό μας κατά τη μεταφορά η τη συναρμολόγηση), τοποθετούμε τον πρώτο δίσκο κέικ, τον σιροπιάζουμε με προσοχή και βάζουμε μια στρώση από την κρέμα μας σε πάχος περίπου 1 εκ.
Συνεχίζουμε τη διαδικασία παντεσπάνι, σιρόπι, κρέμα μέχρι να τελειώσει το κέικ μας (έβγαλα 4 δίσκους κέικ γιατί δεν τους ήθελα πολύ λεπτούς).
Όταν σιροπιάσουμε και τον τελευταίο δίσκο κέικ παίρνουμε 4 καλαμάκια για σουβλάκια η τα ιδικά στηρίγματα για τούρτες και αφού μετρήσουμε, κόβουμε στο κατάλληλο ύψος και τα καρφώνουμε κάθετα και σταυρωτά στο γλυκό μας για να παραμείνει σταθερό.
Με την κρέμα η οποία πρέπει να είναι αρκετά ΚΡΎΑ από το ψυγείο καλύπτουμε το γλυκό μας με μια σπάτουλα, και στρώνουμε όσο πιο καλά μπορούμε για να είναι ομοιόμορφο. Αν θέλουμε η κρέμα να είναι τελείως ίσια γύρω και πάνω από το γλυκό και δεν έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν ίσιο σκληρό χάρακα.
Στολίζουμε το γλυκό ανάλογα με της προτιμήσεις μας και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά πριν το απολαύσουμε.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!