Η ζύμη με πατάτα, εκτός από περισσή νοστιμιά, έχει υφή σαν πυκνό αλλά αφράτο ψωμί, με ελαφρώς υποκίτρινο χρώμα. Διαλέγουμε πατάτες με κιτρινωπή σάρκα που έχουν αρκετό άμυλο το οποίο δίνει συνεκτικότητα στη ζύμη.
Εκτέλεση
Βράζω τις πατάτες για 35 – 40 λεπτά σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά, τις αφήνω να κρυώσουν λιγάκι και τις ξεφλουδίζω. Τις λιώνω όσο είναι ζεστές με ένα πιρούνι (ή με το πρες πουρέ ή στο μύλο λαχανικών) και βάζω τον πουρέ σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτω το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατεύω καλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με ξύλινη κουτάλα, φτιάχνοντας μια ενιαία ζύμη.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Λαδώνω ελάχιστα ένα πολύ ρηχό, στρογγυλό ταψί με διάμετρο 36 εκ. (θα βρείτε τέτοια ταψιά, ειδικά για πίτσες, στα καταστήματα με είδη κουζίνας). Μεταφέρω εκεί τη ζύμη και την πιέζω με τις παλάμες και τα δάχτυλά μου ώστε να απλώσει και να καλύψει καλά και ομοιόμορφα τον πυθμένα του ταψιού (όχι τα τοιχώματα).
Ανακατεύω τα λιωμένα ντοματάκια με αλάτι, πιπέρι και τον ξερό βασιλικό (ή δυόσμο) και απλώνω το μείγμα στη ζύμη με ένα κουτάλι. Από πάνω σκορπίζω σε όλη την επιφάνεια τις ροδέλες πιπεριάς, το τριμμένο κασέρι,τη γαλοπούλα τη ρίγανη (φρέσκια ή ξερή) και ότι άλλο υλικό μου αρέσει! Πασπαλίζω με λίγο πιπέρι.
Ψήνω την πίτσα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά η ζύμη της βάσης και να λιώσουν τα τυριά.
η συνταγή για τη βάση είναι από τη Ντίνα Νικολάου
- πατατες 2 μέτριες συνολικού βάρους 180 - 200 γρ.
- αλέυρι που φουσκώνει μόνο του 150 γρ.
- ελαιολαδο 3 κουτ. σούπας
- αλατι ¼ κουτ. γλυκού