Συνταγές με τα Πασχαλινά περισσεύματα. Συνταγές με τα αυγά, τα τσουρέκια και το αρνί που περίσσεψε από το Πάσχα!
Το Πάσχα πέρασε αλλά κόκκινα και σοκολατένια αυγά,αρνι και τσουρέκι(καλα για το τελευταιο δεν παίρνω και ορκο!) έμειναν. Σχεδόν το αποκλείουμε να τα έφαγες όλα, αλλιώς τώρα δεν θα διάβαζες το άρθρο,αλλά θα ήσουν στο νοσοκομείο για πλύση στομάχου. Δες τι μπορείς να κάνεις με όλα αυτά που σου περίσσεψαν, γιατί είναι κρίμα να πάνε χαμένα.
Τσουρέκι εκμέκ
Υλικά
10 μεγάλες φέτες τσουρέκι (1 μεγάλο τσουρέκι)
Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρη κρυσταλλική
2 φλιτζάνια νερό
Φλούδα από 1 λεμόνι
1 ξύλο κανέλας
Για την κρέμα:
1 ½ φλιτζάνι φρέσκο γάλα
2/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
40γρ κορν φλάουερ
1 αυγό
3 κρόκους αυγών
1 βανίλια
Για το στόλισμα:
250γρ κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
Καβουρδισμένα αμύγδαλα και φιστίκια Αιγίνης
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν για περίπου 10 λεπτά.
Απλώνουμε σε ένα στρογγυλό πυρέξ ή ταψάκι ή μεγάλη φόρμα για κέικ (χωρίς το εσωτερικό χώρισμα) το τσουρέκι φροντίζοντας να μην αφήσουμε κενά. Σιροπιάζουμε το τσουρέκι μας σιγά σιγά με ένα κουτάλι μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε στο τέλος με λίγη κανέλα. Η βάση μας είναι έτοιμη.
Παρασκευάζουμε την κρέμα ως εξής: Χτυπάμε στο μίξερ το αυγό και τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το κορν φλάουερ και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ζεσταίνουμε το μισό γάλα σε ένα κατσαρολάκι και το ρίχνουμε, ανακατεύοντας γρήγορα, μέσα στο μίγμα των αυγών.
Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε στο κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε μαζί με την κρέμα γάλακτος και την βανίλια. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και προσθέτουμε το μίγμα των αυγών. Ανακατεύουμε πολύ ζωηρά μέχρι να δημιουργηθεί μια βελούδινη κρέμα. Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα, και αφήνουμε να κρυώσει. Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στη βάση τσουρεκιού και βάζουμε στο ψυγείο.
Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μαζί με την ζάχαρη άχνη μέχρι να έχουμε μια σφιχτή σαντιγί. Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από την κρέμα και πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και τα φιστίκια κι αν θέλουμε λίγη κανέλα.
Σε περίπτωση που δεν έχετε χρόνο να φτιάξετε την κρέμα και θέλετε κάτι πιο δροσερό αντικαταστήστε την κρέμα με παγωτό καϊμάκι που ταιριάζει απόλυτα!
Παξιμαδάκια τσουρεκιού
Υλικά
Το τσουρέκι που περίσσεψε
Λίγο μέλι
Λίγα αμύγδαλα φιλέ
Εκτέλεση
Κόβετε το τσουρέκι που περίσσεψε (ή που δεν σας πέτυχε και πολύ και δεν φούσκωσε) σε λεπτές φέτες και τις αλείφετε με λίγο μέλι. Απλώνετε τις φέτες σε ταψί που έχετε στρώσει λαδόκολλα. Πασπαλίζετε με το αμύγδαλο. Ψήνετε στο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να στεγνώσει τελείως το τσουρέκι σας και να πάρουν χρώμα τα αμύγδαλα. Αφήστε τα να κρυώσουν και αν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε τα τσουρεκο-παξιμάδια σας με λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Tsourek-Smoothie
Βαζεις μισή φέτα στο μπλέντερ μαζί με μία μπανάνα, κακάο και γάλα (κατά προτίμηση φυτικό). Χτυπάς και έχεις ένα σούπερ Tsourek-Smoothie!
Dip με ροκφόρ και αυγό
Υλικά
1 ή 2 αυγά, ανάλογα με την ποσότητα που θέλουμε να φτιάξουμε, λίγο ροκφόρ ή γκοργκοντζόλα (κατά βούληση), 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού και 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι.
Εκτέλεση
Πολτοποιούμε ολόκληρο το αυγό, προσθέτουμε το ροκφόρ ή την γκοργκοντζόλα, το χυμό λεμονιού και το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ρευστοποιηθεί το μείγμα. Μπορούμε να το σερβίρουμε με μπαστουνάκια λαχανικών (σέλερι, καρότα, κουνουπίδι) ή κριτσίνια ή τσιπς πατάτας και καλαμποκιού.
Σκωτσέζικα αυγά
Υλικά
4 αυγά, 275 γρ. κρέας χωριάτικου λουκάνικου, 1 κ. τσαγιού φρέσκο θυμάρι, 1κ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, 125γρ. αλεύρι με αλάτι και πιπέρι, 125γρ. τριμμένη φρυγανιά, 1 αυγό χτυπημένο ελαφρά, ελαιόλαδο/σπορέλαιο.
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το κρέας του λουκάνικου με το θυμάρι, τον μαϊντανό και το κρεμμυδάκι και προσθέστε αλάτι και (μπόλικο) πιπέρι. Το χωρίζουμε σε 4 μέρη και τα πιέζουμε για να γίνουν στρογγυλά και όσο το δυνατόν πιο επίπεδα. “Κυλάμε” τα αυγά στο αλεύρι και τα τυλίγουμε προσεκτικά με το λουκάνικο, μέχρι να καλυφθούν εντελώς. Τα κυλάμε πρώτα στο χτυπημένο αυγό και μετά στη φρυγανιά και τα τηγανίζουμε για 8-10 λεπτά σε πολύ καυτό λάδι. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Ρυζοσαλάτα με αυγά
Υλικά
3 αυγά σφιχτοβρασμένα, 150 γρ. ρύζι basmati, ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 300 γρ. μανιτάρια φρέσκα λευκά, κομμένα σε φετούλες, 1 κουτ. σούπας χοντροκοπανισμένο κόλιανδρο, 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, μισό ματσάκι μαΐντανό ψιλοκομμένο.
Εκτέλεση
Ξεβγάζουμε το ρύζι κάτω από τρεχούμενο νερό και το στραγγίζουμε. Βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το ρύζι. Το βράζουμε για 12 – 14 λεπτά και το στραγγίζουμε καλά. Ζεσταίνουμε 3 – 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμύδι με τα μανιτάρια. Μόλις ροδίσουν τα αλατοπιπερώνουμε και τα καρυκεύουμε με 1 κουτ. σούπας χοντροκοπανισμένο κόλιανδρο. Προσθέτουμε το μείγμα του τηγανιού στο ρύζι και μεταφέρουμε το καινούριο μείγμα σε μια σαλατιέρα.
Κόβουμε τα αυγά στα 8 και τα προσθέτουμε στη σαλατιέρα. Ρίχνπυμε 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα και 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο.
ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΨΗΤΟ ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑΣ
είδαμε μια πολύ έξυπνη συνταγούλα για το αρνάκι του Πάσχα που πάντα μένει και δεν ξέρουμε τι να το κάνουμε. Βέβαια μπορείτε να το καταψύξετε και να το φυλάξετε για μια άλλη μέρα. Το μοιράζεται σε μερίδες ανάλογα τα άτομα της οικογένειας, το τυλίγετε καλά στα σακκουλάκια τροφίμων και βουρ στην κατάψυξη! Διατηρείται για μήνες!
ΥΛΙΚΑ
• 200 γρ. ψημένο αρνί η κατσίκι σούβλας
• ½ πιπεριά κίτρινη
• ½ πιπέριά κόκκινη
• 4 μικρά μανιτάρια
• 4 ντοματίνια
• ½ ξερό κρεμμύδι
• ½ φρέσκο κρεμμυδάκι
• 1 σφηνάκι λευκό κρασί
• 60 γρ γραβιέρα Κρήτης
• Φρέσκα βότανα για άρωμα
• Αλάτι & πιπέρι
Για τον ψητό πουρέ πατάτας :
• 200 γρ. πατάτες φούρνου
• 60 μλ γάλα
• 1 αβγό
• Γραβιέρα τριμμένη
• Αλάτι & πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε το κρέας :
Κόβουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και τις πιπεριές σε μπαστουνάκια. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε λίγη φρέσκια ρίγανη και ψιλοκομμένο σκόρδο για άρωμα. Στη συνέχεια βάζουμε τις πιπεριές και στο τέλος τα μανιτάρια,
γιατί βγάζουν υγρά και θα σταματήσουν το σοτάρισμα. Αλατοπιπερώνουμε. Σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε το κρέας και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα ντοματίνια και αφήνουμε για μερικά λεπτά μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Στη συνέχεια κατεβάζουμε το μίγμα από την φωτιά.
Ετοιμάζουμε τον πουρέ πατάτας:
Φτιάχνουμε ένα πουρέ πατάτας με τις πατάτες φούρνου. Βάζουμε στη φωτιά ένα κατσαρολάκι και το αφήνουμε να κάψει καλά. Ρίχνουμε γάλα και τις πατάτες φούρνου που μας περίσσεψαν από το πασχαλινό τραπέζι. Αφήνουμε το γάλα να βράσει και να μειωθεί λίγο ο όγκος του. Στην συνέχεια κατεβάζουμε τις πατάτες από την φωτιά και τις λιώνουμε με ένα μπίμερ ή ένα πηρούνι . Σπάμε μέσα ένα ωμό αβγό και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις. Αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε την πατατοσαλάτα σε ενα πυρεξάκι στρωμένο με λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τρίβουμε από πάνω γραβιέρα τριμμένη. Γκρατινάρουμε στον φούρνο ή στο γκρίλ για 10 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Σερβίρουμε:
Όταν ετοιμαστούν οι πατάτες είναι η ώρα να σερβίρουμε. Ξαναβάζουμε το τηγάνι με το κρέας στην φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα τυριά. Προσθέτουμε επίσης φρέσκα μυρωδικά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Σερβίρουμε το κρέας, ζεστό, πάνω σε πουρέ πατάτας.
Πίτα του βοσκού αλά ελληνικά
ΥΛΙΚΑ
Η ΓΕΜΙΣΗ:
* 1 μελιτζάνα μικρή με το φλούδι, κομμένη σε κύβους 1-2 εκ.
* αλάτι χοντρό
* 7 κουτ. (ίσως και περισσότερο) σούπας ελαιόλαδο
* 2 πράσινες και 2 κόκκινες πιπεριές, ξεσποριασμένες και κομμένες σε λουρίδες περίπου 1 εκ.
* 1 κιλό αρνί άπαχο, δίχως κόκαλα, κομμένο σε κύβους 2 εκ. ή 2 φλιτζάνια ψαχνό αρνί που περίσσεψε από το ψητό
* 1 κουτ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (αν χρησιμοποιήσετε κρέας ωμό)
* 3 φλιτζάνια κρεμμύδι ψιλοκομμένο
* 1 φλιτζάνι κρασί λευκό ξηρό ή περισσότερο
* 1 κουτί ντομάτα κομμένη με το ζουμί της (προαιρετικά)
* 1-3 φλιτζάνια ζωμό από κρέας ή κότα
* 8 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
* 1 κουτ. σούπας ρίγανη
Η ΚΡΟΥΣΤΑ:
* 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε κύβους
* 4 κουτ. σούπας βούτυρο
* 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
* 3/4 φλιτζανιού γάλα πλήρες
* 1 ½ φλιτζάνι μείγμα από γραβιέρα και κασέρι χοντροτριμμένο και 2-3 κουτ. για να πασπαλίσετε.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε λαμαρίνα απλώστε τη μελιτζάνα, πασπαλίστε με το αλάτι και αφήστε 1 ώρα, ανακατεύοντας πότε πότε. Ξεπλύντε και στεγνώστε καλά με χαρτί κουζίνας. Σε μεγάλη κατσαρόλα και μέτρια προς δυνατή φωτιά βάλτε 3 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και όταν κάψουν, σοτάρετε τη μελιτζάνα και τις πιπεριές, 15 λεπτά, ανακατώνοντας, μέχρι να μαλακώσουν. Μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε μέτρια γαβάθα, βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε όπως είναι.
Αν χρησιμοποιείτε ωμό κρέας, βάλτε αλάτι και πιπέρι και πασπαλίστε με 1 κουτ. σούπας αλεύρι. Στην κατσαρόλα που σοτάρατε τα λαχανικά, βάλτε άλλες 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρέας , ίσως σε 2 δόσεις, μέχρι να ροδίσει καλά. Προσθέστε το κρεμμύδι στο κρέας και σοτάρετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά, να μαλακώσει. Προσθέστε το κρασί, δυναμώστε τη φωτιά και βράστε 2-3 λεπτά, μέχρι το κρασί σχεδόν να εξατμιστεί, ξύνοντας με ξύλινη σπάτουλα τις νοστιμιές από την κατσαρόλα. Βάλτε και την ντομάτα (αν τη χρησιμοποιείτε), το ζωμό, το σκόρδο και τη ρίγανη και δυναμώστε τη φωτιά να πάρουν βράση και κατόπιν σκεπάστε, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε περίπου 40 λεπτά.
Ξεσκεπάστε και συνεχίστε να σιγοβράζετε για άλλα 30-40 λεπτά, μέχρι το αρνί να μαλακώσει πολύ και η σάλτσα να δέσει. Προσθέστε τις πιπεριές και τη μελιτζάνα, ανακατέψτε και σβήστε τη φωτιά. Αν μαγειρεύετε με τα υπόλοιπα του ψητού αρνιού, σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι κι όταν μαλακώσει, προσθέστε το ψημένο κρέας, το κρασί και την ντομάτα, αν τη χρησιμοποιείτε, ή 1 φλιτζάνι ζωμό.
Σιγοβράστε 15-20 λεπτά, να μαλακώσει το κρέας, προσθέστε πιπεριές και μελιτζάνα και βράστε ακόμα 3-4 λεπτά, σε δυνατή φωτιά, αν έχει περισσότερη σάλτσα, για να μελώσει. Δοκιμάστε το μείγμα κρέας με λαχανικά και βάλτε αλάτι και πιπέρι. Αδειάστε σε πυρίμαχο σκεύος περίπου 33χ23 εκ. ή σε 6 ή 8 πυρίμαχα ατομικά φορμάκια. Μην πλύνετε ακόμα την κατσαρόλα. (Μέχρι εδώ μπορείτε να το ετοιμάσετε έως και 3 μέρες πριν. Αφήστε να κρυώσει, σκεπάστε και βάλτε στο ψυγείο.)
Φτιάξτε την κρούστα:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C. Σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό και αλάτι βράστε τις πατάτες 10-15 λεπτά, να μαλακώσουν. Στραγγίστε τις. Στο μεταξύ, στην κατσαρόλα που κρατήσατε και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάλτε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο λιγότερο από 1 λεπτό, να μην πάρει χρώμα.
Προσθέστε το γάλα και ρυθμίστε τη φωτιά να σιγοβράζει. Προσθέστε και τις πατάτες και λιώστε καθώς τις ανακατώνετε στη φωτιά με ξύλινο κουτάλι. Ανακατεύοντας, προσθέστε το τυρί, αλάτι και πιπέρι. Αδειάστε πάνω από το κρέας με τα λαχανικά, απλώνοντας τον πουρέ παντού και κάνοντας γραμμές με το πιρούνι. Πασπαλίστε με το τυρί που κρατήσατε και ψήστε 45 λεπτά για το μεγάλο ταψί ή 20-25 για τα ατομικά φορμάκια, μέχρι το μείγμα να ζεσταθεί καλά και η επιφάνεια να ροδίσει. Σερβίρετε ζεστό.
Σοκολατόπιτα από σοκολατένια αυγά
250 γραμμ. σοκολάτα 250 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 200 γραμμ. ζάχαρη 1 πρέζα αλάτι Ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο) 2 βανίλιες 4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ½ φλιτζ. κακάο άγλυκο ½ φλιτζ. καρύδια χοντροκομμένα ή φουντούκια ½ φλιτζ. σταφίδες ή άλλο αποξηραμένο φρούτο
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο. Ψιλοκόβουμε με μαχαίρι τη σοκολάτα. Την βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα, τις βανίλιες, τ’ αυγά, το αλεύρι και το κακάο.
Με μίξερ χειρός τα χτυπάμε 3’ σε χαμηλή ταχύτητα και 4’ σε δυνατή ταχύτητα. Χρησιμοποιούμε ταψί 30 εκ. Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα, το τσαλακώνουμε και το βρέχουμε. Το ανοίγουμε (τώρα είναι πολύ μαλακό και εύκαμπτο). Το στρώνουμε στο ταψί, το αλείφουμε με 1 κ.σ. μαλακό βούτυρο. Αδειάζουμε τη σοκολάτα στο ταψί. Πασπαλίζουμε με τα καρύδια και τις σταφίδες. Ψήνουμε στους 180 C για 15’.
Το ξεφορμάρουμε μαζί με τη λαδόκολλα. Το αφήνουμε να κρυώσει για 10’. Το σερβίρουμε με παγωτό ή χτυπημένη κρέμα. Εναλλακτικά μπορούμε να μοιράσουμε το μείγμα σε 8 ατομικές φόρμες καλά βουτυρωμένες και αλευρωμένες. Αυτές ψήνονται 8’ στους 200 C στον αέρα.
Όταν βγάζουμε τη σοκολατόπιτα από το φούρνο πρέπει να είναι μαλακή στη μέση, σχεδόν υγρή.
Δείτε εδώ όλες τις συνταγές με Πασχαλινά Περισσεύματά με ένα κλικ
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή