Είναι αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές γλύκισμα.Είτε σαν συνοδευτικό με τον καφέ είτε σαν κέρασμα δεν λείπει ποτε απο το τραπέζι μας.Βρήκα συνταγές κέικ με χριστουγεννιάτικη διακόσμηση και ιδιαίτερες γεύσεις που θα κάνουν και τον πιο απαιτητικό καλεσμένο σας να γλύφει τα δάχτυλα του!!!
Χριστουγεννιάτικο κέικ με πουρέ κάστανο και γλάσο λεμονιού
Υλικά
100 γρ. αλεύρι από κάστανα
100 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ ζάχαρη
250 γρ λιωμένο βούτυρο
250 γρ αυγό
250 ml αποβουτυρωμένο γάλα
180 γρ χυμός κράνμπερι
70 γρ πουρές από κάστανα
16 γρ baking powder
1 πρέζα αλάτι
2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
1 κ.γ. αλεσμένο κάρδαμο
1 κ.γ. γαρίφαλο
105γρ. αποξηραμένα κράνμπερις
60 γρ καρύδια
Για το γλάσο λεμονιού:
Χυμός από ένα λεμόνι
250γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. αλεύρι από κάστανα
100 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ ζάχαρη
250 γρ λιωμένο βούτυρο
250 γρ αυγό
250 ml αποβουτυρωμένο γάλα
180 γρ χυμός κράνμπερι
70 γρ πουρές από κάστανα
16 γρ baking powder
1 πρέζα αλάτι
2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
1 κ.γ. αλεσμένο κάρδαμο
1 κ.γ. γαρίφαλο
105γρ. αποξηραμένα κράνμπερις
60 γρ καρύδια
Για το γλάσο λεμονιού:
Χυμός από ένα λεμόνι
250γρ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. Βουτυρώνουμε μια φόρμα και την πασπαλίζουμε με αλεύρι. Την καθαρίζουμε από το αλεύρι που περισσεύει.
Συνδυάζουμε όλα τα στέρεα υλικά (αλεύρια, ζάχαρη, baking powder, μπαχαρικά, αλάτι) σ’ ένα μεγάλο δοχείο και τα ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια συνδυάζουμε και όλα τα υγρά υλικά (χυμό κράνμπερι, πουρέ κάστανου, αποβουτυρωμένο γάλα, αυγά) σε δεύτερο δοχείο και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τα υγρά στα στέρεα υλικά και ανακατεύουμε και πάλι με μεταλλικό σύρμα ή σπάτουλα. Προσοχή δεν πρέπει να χτυπηθούν τα υλικά μαζί σε αυτό το στάδιο.
Μόλις ανακατευτούν τα υλικά καλά προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, τα κράνμπερις και τα καρύδια και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Μόλις όλα τα υλικά έχουν ομοιογενοποιηθεί, προσθέτουμε το μίγμα στη βουτυρωμένη φόρμα.
Σε περίπτωση που το μίγμα είναι περισσότερο από όσο χρειάζεστε για να φορμάρετε, μπορείτε να κρατήσετε στην άκρη μια ποσότητα για μικρότερα κέικ (προσοχή, τα μίνι κέικ θα χρειαστούν πολύ λιγότερο χρόνο στο φούρνο).
Ψήνουμε το κέικ στο φούρνο για 50-60′ ή έως ότου όταν βυθίζουμε ένα ξυλάκι στο μίγμα αυτό να βγαίνει καθαρό. Δεν πρέπει να αφήσουμε το κέικ μας να στεγνώσει πολύ, θέλουμε να διατηρηθεί σχετικά υγρό στο εσωτερικό. Για τα μίνι κέικ θα χρειαστούμε περίπου 20′. Μόλις ψηθεί το κέικ το αναποδογυρίζουμε σε ένα ταψάκι για να κρυώσει πριν το γλασάρουμε.
Για να φτιάξουμε το γλάσο ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού σε μικρό δοχείο. πρέπει να προσέξουμε να μη βάλουμε όλο το χυμό λεμονιού από την αρχή. Υπολογίζουμε πόσο ρευστό θέλουμε το γλάσο και ανάλογα προσθέτουμε περισσότερο. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι το γλάσο να αποκτήσει την κατάλληλη υφή και το αλείφουμε στο κέικ.
Αφήνουμε το κέικ να στεγνώσει πριν το κόψουμε.
πηγη : toarkoudi
Συνδυάζουμε όλα τα στέρεα υλικά (αλεύρια, ζάχαρη, baking powder, μπαχαρικά, αλάτι) σ’ ένα μεγάλο δοχείο και τα ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια συνδυάζουμε και όλα τα υγρά υλικά (χυμό κράνμπερι, πουρέ κάστανου, αποβουτυρωμένο γάλα, αυγά) σε δεύτερο δοχείο και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τα υγρά στα στέρεα υλικά και ανακατεύουμε και πάλι με μεταλλικό σύρμα ή σπάτουλα. Προσοχή δεν πρέπει να χτυπηθούν τα υλικά μαζί σε αυτό το στάδιο.
Μόλις ανακατευτούν τα υλικά καλά προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, τα κράνμπερις και τα καρύδια και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Μόλις όλα τα υλικά έχουν ομοιογενοποιηθεί, προσθέτουμε το μίγμα στη βουτυρωμένη φόρμα.
Σε περίπτωση που το μίγμα είναι περισσότερο από όσο χρειάζεστε για να φορμάρετε, μπορείτε να κρατήσετε στην άκρη μια ποσότητα για μικρότερα κέικ (προσοχή, τα μίνι κέικ θα χρειαστούν πολύ λιγότερο χρόνο στο φούρνο).
Ψήνουμε το κέικ στο φούρνο για 50-60′ ή έως ότου όταν βυθίζουμε ένα ξυλάκι στο μίγμα αυτό να βγαίνει καθαρό. Δεν πρέπει να αφήσουμε το κέικ μας να στεγνώσει πολύ, θέλουμε να διατηρηθεί σχετικά υγρό στο εσωτερικό. Για τα μίνι κέικ θα χρειαστούμε περίπου 20′. Μόλις ψηθεί το κέικ το αναποδογυρίζουμε σε ένα ταψάκι για να κρυώσει πριν το γλασάρουμε.
Για να φτιάξουμε το γλάσο ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού σε μικρό δοχείο. πρέπει να προσέξουμε να μη βάλουμε όλο το χυμό λεμονιού από την αρχή. Υπολογίζουμε πόσο ρευστό θέλουμε το γλάσο και ανάλογα προσθέτουμε περισσότερο. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι το γλάσο να αποκτήσει την κατάλληλη υφή και το αλείφουμε στο κέικ.
Αφήνουμε το κέικ να στεγνώσει πριν το κόψουμε.
πηγη : toarkoudi
Xριστουγεννιάτικα cupcakes με τζίντζερ και μοσχολέμονο (λάιμ)
ΥΛΙΚΑ για 12 cupcakes
Για τα cupcakes
70γρ βούτυρο αγελαδινό φρέσκο ανάλατο, μαλακωμένο
120γρ ζάχαρη καστανή (σκούρα)
60γρ μελάσα
2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
120μλ γάλα αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
170γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο (άγλυκη)
3/4 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 κουταλάκια του γλυκού τζίντζερ σκόνη
1 1/2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
Μια πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο
Το ξύσμα από ½ λάιμ
70γρ βούτυρο αγελαδινό φρέσκο ανάλατο, μαλακωμένο
120γρ ζάχαρη καστανή (σκούρα)
60γρ μελάσα
2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
120μλ γάλα αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
170γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο (άγλυκη)
3/4 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 κουταλάκια του γλυκού τζίντζερ σκόνη
1 1/2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
Μια πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο
Το ξύσμα από ½ λάιμ
Για την κρέμα βουτύρου με μοσχολέμονο
200γρ βούτυρο αγελαδινό φρέσκο ανάλατο, μαλακωμένο
400γρ ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
½ κ.γ. αλάτι
Ξύσμα από 1 μοσχολέμονο
Το χυμό από 1 μοσχολέμονο
200γρ βούτυρο αγελαδινό φρέσκο ανάλατο, μαλακωμένο
400γρ ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
½ κ.γ. αλάτι
Ξύσμα από 1 μοσχολέμονο
Το χυμό από 1 μοσχολέμονο
Για τη διακόσμηση
1 πακέτο έτοιμη ζαχαρόπαστα λευκή (250γρ)
Χρώματα ζαχαροπλαστικής
Χριστουγεννιάτικα κουπ-πατ
Ασημένιες βρώσιμες μπίλιες (στα μπαχαράδικα)
1 πακέτο έτοιμη ζαχαρόπαστα λευκή (250γρ)
Χρώματα ζαχαροπλαστικής
Χριστουγεννιάτικα κουπ-πατ
Ασημένιες βρώσιμες μπίλιες (στα μπαχαράδικα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-
- Για τη διακόσμηση: χωρίστε τη ζαχαρόπαστα σε 4 ίσα μέρη και χρωματίστε το καθένα με διαφορετικό χρώμα. Ζυμώστε καλά ώστε το χρώμα να πάει παντού. Αν θέλετε κρατήστε το ένα λευκό.
- Πασπαλίστε τον πάγκο εργασίας σας με άχνη ζάχαρη και ανοίξτε κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο. Κόψτε με το κουπ-πατ τα σχήματα που θέλετε (αστέρια, δέντρα, ταράνδους κλπ) και απλώστε τα προσεκτικά πάνω σε μια λαμαρίνα φούρνου να στεγνώσουν καλά για 2-3 ημέρες.
- Για τα cupcakes: προθερμάνετε το φούρνο στους 160 oC αέρα (ή 170 oC αντιστάσεις). Τοποθετήστε τις χάρτινες θήκες για cupcakes μέσα στις φόρμες.
- Σε ένα μπολ ανακατέψτε με τον αβγοδάρτη το αλεύρι, το αλάτι, τη σόδα, το μπέικιν, τα μπαχαρικά και το κακάο.
- Σε ένα μπολ χτυπήστε με το μίξερ χειρός τη ζάχαρη με το βούτυρο να αφρατέψουν. Προσθέστε σταδιακά τη μελάσα, τα αβγά, το ξύσμα και το γάλα. Τέλος ρίξτε μέσα και το μίγμα αλευριού και χτυπήστε όσο χρειάζεται για να ενσωματωθεί.
- Γεμίστε τις θήκες για τα cupcakes κατά τα ¾ περίπου και ψήστε τα στη μέση του φούρνου για 17-20 λεπτά. Αν βυθίσετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο τους θα πρέπει να βγει καθαρή.
- Αφήστε τα cupcakes να κρυώσουν καλά πάνω σε σχάρα πριν τα διακοσμήσετε με την κρέμα.
- Για την κρέμα βουτύρου: βάλτε το βούτυρο, το ξύσμα, το αλάτι και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι η ζάχαρη να ενωθεί με το βούτυρο. Αυξήστε την ταχύτητα στο μέτριο προς δυνατό και χτυπήστε το μίγμα για 2-3 λεπτά μέχρι να αφρατέψει καλά. Σταματήστε το μίξερ και προσθέστε το χυμό. Συνεχίστε το χτύπημα για άλλα 3-4 λεπτά.
- Συναρμολόγηση: Τοποθετήστε μια μύτη αστέρι μεγέθους 10 χιλ., σε σακούλα κορνέ και γαρνίρετε με την κρέμα τα cupcakes. Τοποθετήστε στο κέντρο τα σχηματά σας όρθια και ρίξτε ολόγυρα από 2-3 ασημένιες μπάλες. Τα cupcakes διατηρούνται εκτός ψυγείου για 2 ημέρες και εντός ψυγείου για 4-5. Αφήστε τα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα καταναλώσετε.
πηγη : foodjunkie
Κέικ Σοκολάτας Τάρανδος
Υλικά
300γρ. κουβερτούρα (ή κουβερτούρα σε σταγόνες) Γιώτης, 160γρ. βούτυρο,
4 αυγά, 300γρ. ζάχαρη, 200γρ. Κόκκινη Φαρίνα Γιώτης, 180γρ. καρύδια (προαιρετικά).
4 αυγά, 300γρ. ζάχαρη, 200γρ. Κόκκινη Φαρίνα Γιώτης, 180γρ. καρύδια (προαιρετικά).
Υλικά για το στόλισμα
καραμέλες, δάκρυα σοκολάτας, αλμυρά sticks.
Στάδια
Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο μαζί σε μπεν μαρι. Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά μαζί στο μίξερ.
Ρίχνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα με το βούτυρο στα χτυπημένα αυγά, και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε σιγά-σιγά τη Φαρίνα Γιώτης, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Στο τέλος προσθέτουμε και τα καρύδια.
Βουτυρώνουμε και ζαχαρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ 10χ27εκ. περίπου, αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
Το brownies πρέπει να βγει μαλακό. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και ξεφορμάρουμε. Το κόβουμε σε κομμάτια. Σε κάθε κομμάτι δίνουμε ένα ελαφρώς τριγωνικό σχήμα.
Βάζουμε καραμέλες για μάτια και μύτη, αλμυρά στικς για αυτά και ο τάρανδος είναι έτοιμος. Εάν προτιμούμε η σοκολάτα στο κέντρο του κέικ να είναι μαλακή, μπορούμε πριν το σερβίρουμε να το ζεστάνουνε για λίγο στον φούρνο. .
πηγη : paidikoparty
Κέικ με πράσινο γλάσο
Ένα πρωτότυπο και γιορτινό κέικ για τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων.
Υλικά
Για το κέικ
1 φλιτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/2 φλιτζανιού ζάχαρη
4 αυγά
2 βανίλιες
4 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι γάλα
Για το γλάσο
4 μεγάλα αυγά μόνο τα ασπράδια
430 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
3 κουταλάκια γλυκού λεμόνι
1 βανίλια
Χρώμα ζαχαροπλαστικής
Για τη διακόσμηση
Κορνε ζαχαροπλαστικής
20 κερασάκια
1 φλιτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/2 φλιτζανιού ζάχαρη
4 αυγά
2 βανίλιες
4 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι γάλα
Για το γλάσο
4 μεγάλα αυγά μόνο τα ασπράδια
430 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
3 κουταλάκια γλυκού λεμόνι
1 βανίλια
Χρώμα ζαχαροπλαστικής
Για τη διακόσμηση
Κορνε ζαχαροπλαστικής
20 κερασάκια
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C.Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα κέικ.Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο και το χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να γίνει το μείγμα λείο.Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε στο βούτυρο ένα-ένα τα αυγά χτυπώντας στο μίξερ συνεχώς.Προσθέτουμε το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα, χτυπάμε για να γίνει το μείγμα λείο, ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα ομοιόμορφα και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.
Βήμα 2
Μόλις κρυώσει το κέικ ετοιμάζουμε το γλασο διακόσμησης, αναμιγνύουμε στο μίξερ αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα και μετά σε μεγάλη 4 μεγάλα αυγά μόνο τα ασπράδια,430 γραμμάρια ζάχαρη άχνη, 3 κουταλάκια γλυκού λεμόνι, 1 βανίλια και το χρώμα ζαχαροπλαστικής και το απλώνουμε στο κέικ μας.
Βήμα 3
Τοποθετούμε στο κορνε ζαχαροπλαστικής το υπόλοιπο γλασο που μας έχει περισσέψει και αγγίζουμε το κέικ με την άκρη του κορνε και το ανασηκώνουμε ελαφρά, κάνουμε το ίδιο ακριβώς δίπλα από το πρώτο μέχρι να γεμίσουμε όλο το κέικ μας.
Αρχίζουμε να διακοσμούμε με τα κερασάκια μας σε όλο το κέικ. Μπορείτε να το διακοσμήσετε και με καραμέλες.
πηγη : melitzolithos
Κέικ Βικτώρια
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
200γρ. ζάχαρη
200γρ. μαργαρίνη μαλακωμένη
4 αυγά (μεσαίου μεγέθους), χτυπημένα
200γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. μπέκιν πάουντερ
2 κ.σ. γάλα
200γρ. μαργαρίνη μαλακωμένη
4 αυγά (μεσαίου μεγέθους), χτυπημένα
200γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. μπέκιν πάουντερ
2 κ.σ. γάλα
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
100γρ. μαργαρίνη, μαλακωμένη
140γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
2 βανίλιες
340γρ. καλής ποιότητας μαρμελάδα φράουλα (σε βάζο ή σπιτική)
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
140γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
2 βανίλιες
340γρ. καλής ποιότητας μαρμελάδα φράουλα (σε βάζο ή σπιτική)
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Συστατικά και τρόπος παρασκευής συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς ή στους 170 για φούρνο με αέρα.
Αλείψτε τις 2 στρογγυλές φόρμες (20cm η κάθε μια) με μαργαρίνη και καλύψτε τις με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπήστε όλα τα υλικά του κέικ μαζί, μέχρι να έχετε ένα απαλό, μαλακό χυλό.
Χωρίστε το μείγμα στις δυο φόρμες, ισιώστε την επιφάνεια με ένα βρεγμένο κουτάλι ή σπάτουλα και ψήστε για περίπου 20 λεπτά μέχρι η ζύμη να ροδίσει.
Όταν τα βγάλετε από το φούρνο αφήστε τα να σταθούν στις φόρμες για 5 λεπτά πριν τα βγάλετε. Τότε τοποθετήστε τα πάνω σε σχάρα και αφήστε να κρυώσουν τελείως.
Για να ετοιμάσετε τη γέμιση, χτυπήστε το βούτυρο πολύ καλά μέχρι να ασπρίσει, καθώς σταδιακά προσθέτετε και τη ζάχαρη άχνη. Στο τέλος προσθέστε τη βανίλια και συνεχίζετε το χτύπημα για λίγο ακόμα.
Βάλτε την κρέμα βουτύρου πάνω στο ένα παντεσπάνι ομοιόμορφα να πάει παντού.
Από πάνω στρώστε προσεχτικά τη μαρμελάδα και τέλος τοποθετήστε το άλλο παντεσπάνι από πάνω, έτσι θα δείχνει σαν ένα μεγάλο σάντουϊτς.
Πασπαλίστε στο τέλος με λίγη ζάχαρη άχνη.
Αλείψτε τις 2 στρογγυλές φόρμες (20cm η κάθε μια) με μαργαρίνη και καλύψτε τις με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπήστε όλα τα υλικά του κέικ μαζί, μέχρι να έχετε ένα απαλό, μαλακό χυλό.
Χωρίστε το μείγμα στις δυο φόρμες, ισιώστε την επιφάνεια με ένα βρεγμένο κουτάλι ή σπάτουλα και ψήστε για περίπου 20 λεπτά μέχρι η ζύμη να ροδίσει.
Όταν τα βγάλετε από το φούρνο αφήστε τα να σταθούν στις φόρμες για 5 λεπτά πριν τα βγάλετε. Τότε τοποθετήστε τα πάνω σε σχάρα και αφήστε να κρυώσουν τελείως.
Για να ετοιμάσετε τη γέμιση, χτυπήστε το βούτυρο πολύ καλά μέχρι να ασπρίσει, καθώς σταδιακά προσθέτετε και τη ζάχαρη άχνη. Στο τέλος προσθέστε τη βανίλια και συνεχίζετε το χτύπημα για λίγο ακόμα.
Βάλτε την κρέμα βουτύρου πάνω στο ένα παντεσπάνι ομοιόμορφα να πάει παντού.
Από πάνω στρώστε προσεχτικά τη μαρμελάδα και τέλος τοποθετήστε το άλλο παντεσπάνι από πάνω, έτσι θα δείχνει σαν ένα μεγάλο σάντουϊτς.
Πασπαλίστε στο τέλος με λίγη ζάχαρη άχνη.
πηγη
Καλή επιτυχία!