Δεν γίνεται να ζεις στην Ελλάδα και να μην έχεις στον σπίτι σου βότανα από τον τόπο σου. Είναι πανεύκολο να τα αποξηράνεις μόνη σου και να τα έχεις στο ντουλάπι σου όποια στιγμή θέλεις.
Αρχικά, το ιδανικό μέρος για να τα αποξηράνεις είναι ένα ξηρό μέρος, με καθαρό αέρα αλλά χωρίς να έρχονται σε επαφή άμεσα με τον ήλιο.
1. Δέσε το βότανο που θέλεις με ένα σχοινάκι.
Καλύτερα τα ματσάκια να είναι μικρά. Κρέμασέ τα ανάποδα. Τύλιξε χαλαρά
με ένα λεπτό ύφασμα ή με λίγο χαρτί. Έτσι, θα αποφύγεις την σκόνη αλλά
και την πτώση των φύλλων στο πάτωμα. Τα βότανα σου θα είναι έτοιμα σε
περίπου 10 μέρες.
2. Η μέντα, το δεντρολίβανο και το θυμάρι μπορούν να
αποξηρανθούν και στον φούρνο. Κόψε τα φύλλα τους και βάλ’ τα σε ένα
ταψί, πάνω σε ένα κομμάτι μουσελίνα ή τούλι. Άναψε τον φούρνο στην
χαμηλότερη θερμοκρασία και άφησέ τον μισάνοιχτο. Σε μία ώρα θα είναι
έτοιμα. Θυμήσου να τα αναποδογυρίσεις μερικές φορές.
Μόλις τα βότανα σου είναι έτοιμα, τρίψ΄τα με τα χέρια σου και αποθήκευσέ τα σε βαζάκια. Βάλε τα βάζα σε σκιερό μέρος.
πηγη