Μια πολύ ωραία ιδέα που ειλικρινά δεν την είχα σκεφτεί!
- γαρίδες 1 ½ φλιτζάνι μικρές χωρίς κέλυφος
- ελαιολαδο 3 κουτ. σούπας
- κρεμμυδι 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο
- μαιντανος 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος
- άνηθος 1 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένος
- μανιταρια ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα
- κρασι 1 κουτ. σούπας λευκό ξηρό
- μοσχοκάρυδο ½ κουτ. γλυκού τριμμένο
- πάπρικα 1 πρέζα καυτερή
- φέτα ½ φλιτζάνι τριμμένη
- κεφαλοτύρι 1 κουτ. σούπας τριμμένο
- αυγα 1 κρόκο
- φρυγανιά ½ φλιτζάνι τριμμένη
- φυλλο κρουστας 250 γρ.
- βουτυρο ½ φλιτζάνι λιωμένο ανακατεμένο με ελαιόλαδο
- αυγα 1 κρόκο για το άλειμμα
Υλικά
Προετοιμασία:
Βγάλτε τις γαρίδες από τη συσκευασία και βάλτε τις σε τρυπητό σκεύος, πάνω από ένα βαθύ μπολ, το οποίο θα μαζεύει τα υγρά. Σκεπάστε το σκεύος με μια βρεγμένη πετσέτα ή με μεμβράνη κατάλληλη για τρόφιμα και τοποθετήστε το στο θάλαμο συντήρησης του ψυγείου. Οι γαρίδες έχουν αποψυχθεί μόλις αποκτήσουν τη σχετική ελαστικότητά τους.
Εκτέλεση:
Ξεπλένετε καλά τις γαρίδες κι αφού τις στεγνώσετε με χαρτί κουζίνας, τις ψιλοκόβετε.
Για να ετοιμάσετε την μπεσαμέλ, λιώνετε το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να ροδίσει το μείγμα (περίπου 2΄). Προσθέτετε το γάλα και ανακατεύετε συνεχώς. Όταν το μείγμα πήξει κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τη σκεπάζετε.
Σε μία άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, το μαϊντανό και τον άνηθο. Τα σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τη μπεσαμέλ, τα μπαχαρικά, τα τυριά και τις γαρίδες. Σιγοβράζετε το μείγμα ανακατεύοντάς το συνέχεια, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτετε τον κρόκο αυγού και τη φρυγανιά και τα ανακατεύετε μέχρι να γίνει η κρέμα σφιχτή.
Απλώνετε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο εργασίας και τα κόβετε σε 3 λωρίδες. Στρώνετε μια λωρίδα φύλλου στον πάγκο εργασίας και την αλείφετε με το λάδι/βούτυρο. Βάζετε μια κουτ. γλυκού από το μείγμα στην κάτω γωνία του φύλλου, το γυρίζετε και το διπλώνετε στη μέση έτσι ώστε η μικρή του πλευρά να καλύπτει την γέμιση. Διπλώνετε το φύλλο στην άκρη που είναι η γέμιση και σχηματίζετε τριγωνάκια διπλώνοντας και ανεβαίνοντας προς τα πάνω. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση.
Τοποθετείτε τα τριγωνάκια σε λαδωμένο ταψί, τα αλείφετε με κρόκο αυγού και τα ψήνετε στους 180 για 15΄-20΄ μέχρι να ροδίσουν.
Τα σερβίρετε ζεστά για να συνοδέψουν το κρασί ή το ούζο.
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα