Τέτοια πίτα αν δεν έχετε φάει πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε! Είναι λίγο μπελαλίδικη που λέμε και στην Αρτάκη αλλά η γεύση της θα σας κάνει να πείτε χαλάλι της! Καθαρά μικρασιατική συνταγή από τις γιαγιάδες μας και είπα να την μοιραστώ μαζί σας γιατί πραγματικά το αξίζει . Προσέχετε όταν λέμε κολοκυθόπιτα μην μπερδευτείτε και πάρετε κολοκυθάκια αλλά την πορτοκαλί την λύρα.
Πάμε να δούμε τι χρειαζόμαστε και πως την φτιάχνουμε.
Υλικά:
3 κιλά αλεύρι για φύλλο
1 κολοκύθα μεγάλη- λύρα (5-6 κιλά)
250γρ.ρύζι
1 μεγάλο κρεμμύδι
πολύ λίγο δυόσμο
2 κιλά ζάχαρη
αλάτι,πιπέρι
1κ.σ. κανέλα2 φλυτζ.τσαγιού λάδι (για το τσιγάρισμα)Εκτέλεση:
Τρίβουμε το κολοκύθι σε χοντρό τρίφτη και το ρίχνουμε σε μια λεκάνη.Προσθέτουμε το τσιγαρισμένο κρεμμύδι ,το δυόσμο,το ρύζι ,πιπέρι ,αλάτι,την ζάχαρη και την κανέλα και τα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσουν.
Όταν λιώσουν σουρώνουμε το μείγμα βάζοντας το ζουμί σε ένα σκεύος,για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
Ζυμώνουμε το αλεύρι με λίγο λάδι , αλάτι και νερό και μετά ανοίγουμε τα φύλλα.Κόβουμε τα φύλλα λουρίδες 10 εκ. χ 20 εκ. λαδώνουμε ένα -ένα κομμάτι και ρίχνουμε από δύο κ.σ. μείγμα και τυλίγουμε κυκλικά. Τοποθετούμε τα κομμάτια σε λαδωμένο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο και φουρνίζουμε το ταψί σε φούρνο με θερμοκρασία 200 βαθμών κελσίου.
Όταν η κολοκυθόπιτα είναι μισοψημένη,την περιχύνουμε με δύο κουτάλες ζωμό (από εκείνο που σουρώσαμε τα υλικά) Ψήνουμε περίπου για 1 ώρα.* Όσες δεν θέλετε να ανοίξετε φύλλο μπορείτε να πάρετε έτοιμο το χωριάτικο.Εγώ κορίτσια πάντως έτοιμο παίρνω τις περισσότερες φορές και είναι μια χαρά!
Καλή επιτυχία
Κατερίνα Βήττα
Πάμε να δούμε τι χρειαζόμαστε και πως την φτιάχνουμε.
Υλικά:
3 κιλά αλεύρι για φύλλο
1 κολοκύθα μεγάλη- λύρα (5-6 κιλά)
250γρ.ρύζι
1 μεγάλο κρεμμύδι
πολύ λίγο δυόσμο
2 κιλά ζάχαρη
αλάτι,πιπέρι
1κ.σ. κανέλα2 φλυτζ.τσαγιού λάδι (για το τσιγάρισμα)Εκτέλεση:
Τρίβουμε το κολοκύθι σε χοντρό τρίφτη και το ρίχνουμε σε μια λεκάνη.Προσθέτουμε το τσιγαρισμένο κρεμμύδι ,το δυόσμο,το ρύζι ,πιπέρι ,αλάτι,την ζάχαρη και την κανέλα και τα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσουν.
Όταν λιώσουν σουρώνουμε το μείγμα βάζοντας το ζουμί σε ένα σκεύος,για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
Ζυμώνουμε το αλεύρι με λίγο λάδι , αλάτι και νερό και μετά ανοίγουμε τα φύλλα.Κόβουμε τα φύλλα λουρίδες 10 εκ. χ 20 εκ. λαδώνουμε ένα -ένα κομμάτι και ρίχνουμε από δύο κ.σ. μείγμα και τυλίγουμε κυκλικά. Τοποθετούμε τα κομμάτια σε λαδωμένο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο και φουρνίζουμε το ταψί σε φούρνο με θερμοκρασία 200 βαθμών κελσίου.
Όταν η κολοκυθόπιτα είναι μισοψημένη,την περιχύνουμε με δύο κουτάλες ζωμό (από εκείνο που σουρώσαμε τα υλικά) Ψήνουμε περίπου για 1 ώρα.* Όσες δεν θέλετε να ανοίξετε φύλλο μπορείτε να πάρετε έτοιμο το χωριάτικο.Εγώ κορίτσια πάντως έτοιμο παίρνω τις περισσότερες φορές και είναι μια χαρά!
Καλή επιτυχία
Κατερίνα Βήττα
stay…tuned…Γραφτείτε στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για νέες δημοσιεύσεις γιατί δεν τελειωσαμε εδώ!
Πατηστε ΕΔΩ και ελατε στην πιο ομορφη παρεα με συνταγες και κατασκευες
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια