Close
Χανιώτικοι-λουκουμάδες-συνταγή-

Φίλες και φίλοι σήμερα σας έχουμε μία τέλεια συνταγή από τα πανέμορφα Χανιά της Κρήτης. Θα δοκιμάσουμε αφράτους και μελωμένους Χανιώτικους λουκουμάδες με μία ξεχωριστή τεχνική.

    Για το πασπάλισμα

  • σουσαμι Κατά βούληση καβουρδισμένο
  • κανελά Κατά βούληση

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις παραδόσεις μας και συνάμα πρέπει πάντα να έχουμε την περιέργεια, να απολαύσουμε συνταγές από άλλες κουζίνες και να ενδιαφερόμαστε και για τις παραδόσεις άλλων πόλεων ή χωρών. Σήμερα λοιπόν γευστικά, θα ταξιδέψουμε μέχρι τα πανέμορφα Χανιά και θα φτιάξουμε Χανιώτικους λουκουμάδες .

Δείτε ακόμα Φουσκωτοί λουκουμάδες για απογευματινό

Πρόκειται για τους πιο μελωμένους, φουσκωτούς, τραγανούς απέξω και αφράτους από μέσα Χανιώτικους λουκουμάδες που μοσχοβολούν Κρήτη και αγάπη. Δοκιμάστε τους και πείτε μας την γνώμη σας.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τους Χανιώτικους λουκουμάδες:

Χανιώτικοι-λουκουμάδες-συνταγή-

Εκτέλεση για το σιρόπι στους Χανιώτικους λουκουμάδες

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη, το νερό, το στικ κανέλας, τον χυμό λεμονιού και την φλούδα λεμονιού και αφήνουμε το σιρόπι να πάρει 2-3 βράσεις. Λίγο πριν το σβήσουμε προσθέτουμε μέσα το μέλι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει πολύ καλά.

Εκτέλεση για το μείγμα των λουκουμάδων

Αρχικά βράζουμε στο νερό το ρύζι γλάσε. Μόλις βράσει το ρύζι, το σουρώνουμε και κρατάμε το νερό που έβρασε το ρύζι. Επειδή το ρύζι ρουφάει το νερό, προσθέτουμε νερό, έτσι ώστε να πάρουμε καθαρά 1 κιλό ρυζόνερό. Αφήνουμε το ρύζι να κρυώσει καλά.

Αλέθουμε το βρασμένο ρύζι στο μούλτι μαζί με λίγο από το νερό που έβρασε για να γίνει κρέμα. Ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το ρυζόνερο τελείως παγωμένο, το μέλι, το αλάτι και την ξερή μαγιά. Φτιάχνουμε έναν ωραίο χυλό και προσθέτουμε και το ρύζι τελείως παγωμένο.

Σκεπάζουμε το μείγμα με μία μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος. Σε μία κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε ηλιέλαιο και αφήνουμε το λάδι να κάψει καλά. Με την χούφτα μας παίρνουμε χυλό και με ένα κουταλάκι του γλυκού κόβουμε την ζύμη που περισσεύει και την ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Χανιώτικοι-λουκουμάδες-συνταγή-

Δείτε ακόμα Λουκουμάδες με 2 υλικά χωρίς ζάχαρη

Πριν πάρουν χρώμα τους βγάζουμε, τους βάζουμε σε ένα σκεύος με χαρτί κουζίνας και όταν τελειώσει ο χυλός τους ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα. Με αυτόν τον τρόπο γίνονται πιο τραγανοί. Τους αφήνουμε να πάρουν χρώμα και όταν είναι έτοιμοι, τους βγάζουμε και τους ρίχνουμε απευθείας στο παγωμένο σιρόπι. Τους αφήνουμε εκεί μετρώντας μέχρι το 25-26.

Tips για τους Χανιώτικους λουκουμάδες

Η δόση του σιροπιού είναι για την συγκεκριμένη δόση λουκουμάδων. Για μικρότερη δόση μειώνεται τα υλικά. Η κανονική δόση για το σιρόπι είναι 2 ποτήρια ζάχαρη και 1,5 ποτήρι νερό. Το σιρόπι ιδανικά γίνεται από την προηγούμενη μέρα.

Εναλλακτικά και για μεγαλύτερη ευκολία και πιο ομοιόμορφο σχέδιο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο που βλέπετε στη φωτογραφία από την μεγάλη του πλευρά. Στο ένα κιλό αλεύρι μπαίνει 1 κιλό νερό. Το ρύζι το βράζουμε μέσα σε αυτό το νερό, αλλά επειδή έχει την ιδιότητα να τραβάει νερό βάζουμε παραπάνω πχ 1 .200 -1,300 γραμμάρια.

Γιατί θέλουμε στο τέλος να μου μείνει καθαρά 1 κιλό ρυζόνερο. Αφού έχουμε βράσει το ρύζι στραγγίζουμε το ρυζόνερο μέσα σε κατσαρόλα ή μπολ με μια σίτα /κόσκινο ή σε σουρωτήρι με μικρές τρύπες να μην φύγει το ρύζι.

Δείτε ακόμα Λουκουμάδες μήλου

Όταν βιαζόμαστε, όπως είναι μέσα στο σουρωτήρι ,του ρίχνουμε νερό από την βρύση να παγώσει πιο γρήγορα, το βάζουμε στο μούλτι με 1-2 κουταλιές της σούπας νερό και το πολτοποιούμε, να γίνει σαν κρέμα και μετά το ενσωματώνουμε στην ζύμη.

Το ρυζόνερο θα πρέπει να είναι τελείως παγωμένο γιατί αν πέσει ζεστό μπορεί να κάψει την μαγιά. Η μικρή δόση για το σιρόπι είναι για 250-400 γραμμάρια αλεύρι.

Χανιώτικοι-λουκουμάδες-συνταγή-

Η συνταγή είναι της φίλης μας Σταυρουλα Αλεξανδρη

και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ

Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr